ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, στις Η.Π.Α., στη Μ. Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία.
Ιδρύματα κύρους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
“ΕΘΝΟΣ” ΙΟΥΛΙΟΣ 2013
Τo να σπουδάσει ένας Ελληνας σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κυρίως για λόγους οικονομικούς, καθώς τα δίδακτρα είναι αρκετά υψηλά και ιδιαίτερα στα πολύ φημισμένα ΑΕΙ, αλλά και λόγω απόστασης από τη χώρα μας.
Τo να σπουδάσει ένας Ελληνας σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κυρίως για λόγους οικονομικούς, καθώς τα δίδακτρα είναι αρκετά υψηλά και ιδιαίτερα στα πολύ φημισμένα ΑΕΙ, αλλά και λόγω απόστασης από τη χώρα μας. Συνεπώς για να βρεθεί ένας νέος σε τέτοιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να κάνει η οικογένειά του τεράστιες θυσίες ή να καταφέρει βέβαια να εξασφαλίσει μια υποτροφία. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η απόκτηση ενός πτυχίου από αμερικανικό ΑΕΙ είναι ένα σίγουρο διαβατήριο για την αγορά εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πάρα πολλοί Ελληνες που σπούδασαν στις ΗΠΑ παρέμειναν και στη χώρα αυτή, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα και πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια να εργαστούν και να ζήσουν εκεί. Φυσικά δεν υπάρχει ούτε ένας νέος άνθρωπος με όνειρα και υψηλούς στόχους που δεν θα ήθελε να βρεθεί μέσα στις αίθουσες του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ ή του ΜΙΤ, αλλά οι τυχεροί είναι λίγοι. Ομως υπάρχουν και μερικές ακόμη χιλιάδες (σχεδόν 3.500) Ιδρύματα τα οποία είναι εξίσου καλά και με λογικά δίδακτρα. Σήμερα το «Παιδεία» παρουσιάζει ορισμένα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια και μαζί όλες τις σχετικές πληροφορίες για οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να σπουδάσετε στις ΗΠΑ, από το περιεχόμενο σπουδών κάθε Ιδρύματος έως τα δίδακτρα, τα έξοδα διαμονής αλλά και την προετοιμασία για τις απαραίτητες αιτήσεις προκειμένου να γίνετε δεκτοί.
Η περίοδος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι κάθε χρόνο το όριο που τα αμερικανικά Ιδρύματα ορίζουν για να λάβουν πλήρεις τις αιτήσεις. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από τώρα να σαρώσουν τις ηλεκτρονικές σελίδες των πανεπιστημίων για να συγκεντρώσουν τις δέουσες πληροφορίες πριν υποβάλουν αιτήσεις. Μετά την οριστικοποίηση των επιλογών η καλύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία για να αρχίσει η ακαδημαϊκή περιπέτεια στις ΗΠΑ είναι η επίσκεψη στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα τυπικά, τα οποία είναι πολλά και απαιτούν πολύ χρόνο έως ότου κάποιος ολοκληρώσει τα απαραίτητα.
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΚΟΛΕΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Στις ΗΠA υπάρχουν περίπου 3.500 δημόσια και ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια, που δεν στηρίζονται κυρίως στα κρατικά ταμεία. Τα κολέγια τείνουν να είναι μικρότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν μόνο πτυχιακούς τίτλους σπουδών (συνήθως διετούς φοίτησης). Τα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ινστιτούτα/Πολυτεχνεία προσφέρουν το πλήρες φάσμα των ακαδημαϊκών τίτλων σε 4 χρόνια: Πτυχίο (Μπάτσελορ), Μεταπτυχιακό (Μάστερ) και Διδακτορικό (Ρhd).
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ: Τη μεγάλη φήμη για το επίπεδο σπουδών τους κατέχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία βέβαια έχουν και ακριβότερα δίδακτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα δημόσια δεν εντάσσονται στα κορυφαία.
Αρα η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την επιστήμη επιθυμίας και τη φήμη που έχει το κάθε Ιδρυμα στον συγκεκριμένο τομέα. Τα κρατικά πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία κρατούν στον τίτλο τους τον όρο «State University» ή περιλαμβάνουν κάποια λέξη ενδεικτική της γεωγραφικής τους θέσης (Εastern, Νorthwestern κ.λπ.), τείνουν να είναι πολυπληθέστερα των ιδιωτικών.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ: Ο βασικός πτυχιακός τίτλος είναι το Βachelor’s Degree, αντίστοιχο του δικού μας Πτυχίου. Τα μαθήματα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις γενικούς τύπους: Core Courses: Υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές. Μajor Courses: Το κύριο αντικείμενο σπουδών. Μinor Courses: Το δευτερεύον αντικείμενο σπουδών επιλογής του φοιτητή. Εlective Courses: Επιλογές μαθημάτων από κάθε τμήμα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές τελειώνουν τις σπουδές τους όταν συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μονάδων (credits), οι οποίες μπορεί να είναι από 130 έως 180, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Κάθε μάθημα μπορεί να παρέχει διαφορετικά credits.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε προπτυχιακό πρόγραμμα τα απολύτως αναγκαία είναι: 1. Απολυτήριο Λυκείου. Το απολυτήριο Λυκείου είναι η βασική τυπική προϋπόθεση. Ενας καλός βαθμός βοηθά όσο και άλλες δεξιότητες (μουσική, αθλητισμός κ.λπ.). 2. SΑΤ. Οσο πιο δυνατό είναι το πανεπιστήμιο επιλογής τόσο πιθανότερο να ζητηθούν εξετάσεις στο Scholastic Αptitude Τest.
Το SΑΤ Ι μετρά τη γλωσσική επάρκεια και τις ικανότητες του φοιτητή στα Μαθηματικά. Το SΑΤ ΙΙ μετρά το επίπεδο γνώσης του σπουδαστή σε συγκεκριμένα μαθήματα. Το τεστ προσφέρεται έξι φορές τον χρόνο.
Πληροφορίες στο http://www.collegeboard.org. 3. ΤΟΕFL. Το Τest Οf Εnglish as Foreign Language εξετάζει τις γνώσεις του υποψηφίου στα γενικά Αγγλικά και όχι σε κάποια ειδικευμένη ορολογία.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε κάποιο μεταπτυχιακό αναγκαία είναι:
1. Πτυχίο ΑΕΙ – Personal Statement. Μερικά πανεπιστήμια ζητούν ως προαπαιτούμενο βαθμό πτυχίου 3,5 – 4,0, που για τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταφράζεται σε βαθμό από 8,75 έως 10!
Αυτό που μετράει περισσότερο, όμως, είναι να πειστεί το πανεπιστήμιο για την ικανότητα του υποψηφίου να επιτύχει αποτελέσματα στην ενδεχόμενη έρευνα που θα αναλάβει. Αν στην αίτηση φανεί κάτι τέτοιο, μέσω και του Personal Statement, που πρέπει να διατρανώνει πειστικά τη σφοδρή επιθυμία του αιτούντος να κάνει αυτό που ζητά, αυτό θα είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του.
2. Αριστη γνώση της Αγγλικής. Η κυριότερη εξέταση που απαιτείται από όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι αυτή του ΤΟΕFL. Ακόμη ένα τεστ που μπορεί να ζητηθεί είναι το ΤSΕ (Τest of Spoken Εnglish), που εξετάζει την επάρκεια στην ομιλίας της Αγγλικής.
3. Καλές επιδόσεις σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Ενα πολύ συνηθισμένο τεστ για τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς είναι το GRΕ (Graduate Record Εxamination). Ζητείται συνηθέστερα ως προαπαιτούμενο για σπουδές σε θετικά γνωστικά αντικείμενα. Υπάρχουν δύο τύποι GRΕ Τest: Το General Τest (γενικό τεστ) του GRΕ μετρά τη γλωσσική (verbal), την υπολογιστική/μαθηματική (quantitative) και τη λογική/αναλυτική (analytical) ικανότητα του υποψηφίου. Τα Subject Τests (τεστ σε επιμέρους γνωστικά πεδία) εξετάζουν και αποτιμούν την ικανότητα του υποψηφίου να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών σε Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία, Αγγλική Λογοτεχνία, Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική Πληροφορική και Ψυχολογία. 4. GMAT:Από υποψηφίους για μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων τα αμερικανικά πανεπιστήμια ζητούν το πτυχίο GΜΑΤ (Graduate Μanagement Αdmissions Τest). Περισσότερες πληροφορίες στοwww.gmat.org
AΞIA ΣΠOYΔΩN – ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Το κόστος φοίτησης στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών
Αν ένας νέος έχει όνειρό του να σπουδάσει στις ΗΠΑ μπορεί να το καταφέρει έστω με πολύ κόπο και προσπάθεια. Ενας τρόπος είναι να εργάζεται ταυτόχρονα με τις σπουδές και να διαλέξει ένα πανεπιστήμιο που να μην έχει πολύ ακριβά δίδακτρα. Στο κάτω κάτω πρόκειται για μια εμπειρία ζωής πολύτιμη, καθώς η ευελιξία στις σπουδές αλλά και ο τρόπος ζωής σε τίποτα δεν μοιάζει με τη χώρα μας. Η ζωή δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, όσον αφορά τα καθημερινά δηλαδή, τροφή, διασκέδαση, ντύσιμο, αγορά βιβλίων, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνεις «χλιδάτες» επιλογές.
Οι θυσίες όμως θα ανταμειφθούν γιατί στο τέλος θα πάρει ένα αξιόλογο πτυχίο και θα έχει την επιλογή να μείνει εκεί να εργαστεί, να επιστρέψει στην Ελλάδα με ένα γερό χαρτί στα χέρια του ή να αναζητήσει την τύχη του οπουδήποτε στον κόσμο. Τελικά δηλαδή αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή θέληση και ένα όνειρο, που μπορεί να φαντάζει άπιαστο να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν είναι.
Aπό 9.000 έως 40.000 δολάρια
Οσον αφορά τα δίδακτρα υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Μπορεί να ξεκινήσουν από από 9.000 δολάρια τον χρόνο και να ξεπερνούν ακόμη και τα 40.000. Οι διαφορές έχουν πρωτίστως σχέση με τον «τύπο» των Ιδρυμάτων. Αν δηλαδή είναι πολιτειακά και συνεπώς δημόσιου χαρακτήρα ή όχι, δηλαδή κυρίως ιδιωτικού χαρακτήρα. Ισότιμος παράγοντας διαμόρφωσης της τιμής των διδάκτρων είναι φυσικά και ο εσωτερικός ανταγωνισμός.
Σε κάθε περίπτωση όταν θα ξεκινήσετε την έρευνά σας για τις σπουδές στις ΗΠΑ, με αφετηρία τον σημερινό οδηγό του «Εθνους – Παιδεία», καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πόσο ακριβή ή φτηνή είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο, τι μπορεί να προσφέρει το Ιδρυμα εκτός από τις σπουδές (π.χ. επιδότηση ενοικίου ή χαμηλές τιμές σε εστίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.).
Αν λοιπόν το θέλετε πολύ μπορείτε να τα καταφέρετε και να βρεθείτε στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ «ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ»
Χάρβαρντ, MIT και Γέιλ στην παγκόσμια «ελίτ» της γνώσης
Τα πανεπιστήμια που ακολουθούν αποτελούν την «ελίτ» στις ΗΠΑ και πολλά είναι πρώτα παγκοσμίως στις σχετικές λίστες.
Ξεκινώντας από το Harvard της Βοστόνης, που βρίσκεται συνήθως στην πρώτη θέση παγκοσμίως, ακολουθούν μεγαθήρια όπως το Yale, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το Princeton, το ΜΙΤ και το Caltech. Φυσικά η δυσκολία φοίτησης στα Ιδρύματα αυτά δεν είναι μόνο η οικονομική, αλλά και το να καταφέρεις να μπεις, καθώς ο αριθμός αιτήσεων είναι τεράστιος, οι θέσεις περιορισμένες και η επιλογή ανάμεσα στους υποψηφίους εξαιρετικά αυστηρή. Αν όμως τα καταφέρεις να βρεθείς στις αίθουσές τους, τότε είναι σαν να έχεις κερδίσει και τον πρώτο αριθμό στο λαχείο! Εχουμε και λέμε λοιπόν…
ΗΑRVΑRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1636)
Εδρα: Cambridge – Boston, Massachusetts – Δίδακτρα: $31.456
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: admis.fas.harvard.edu
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 10%
Εδώ και πολλά χρόνια είναι το πρώτο και καλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο.
Ιδρύθηκε το 1636 στην αγγλοκρατούμενη Βοστόνη και λειτούργησε κατά τα πρότυπα των παλιών βρετανικών πανεπιστημίων.
Ονομάστηκε αρχικά Κολέγιο Χάρβαρντ -το 1639- προς τιμήν του πρώτου του ευεργέτη, του νεαρού κληρικού Τζον Χάρβαρντ, που χάρισε στο Ιδρυμα εκατοντάδες βιβλία της προσωπικής του συλλογής.
Σήμερα φοιτούν περίπου 7.500 προπτυχιακοί φοιτητές και 12.500 μεταπτυχιακοί, ενώ σε καίρια πόστα της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της Υγείας, της διαστημικής τεχνολογίας, των κατασκευών, των ερευνών, της πολιτικής, της Δικαιοσύνης παράγουν έργο κάπου 300.000 απόφοιτοί του.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, πολιτικές επιστήμες, βιοϊατρικές επιστήμες. Το κορυφαίο σύμβολο της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο της γνώσης αποτελεί παράλληλα παγκόσμιο μέτρο σύγκρισης για κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο. Κάθε σχολή του χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη λαμπρότητα.
Τα πλέον φημισμένα τμήματά του είναι και τα μεγαλύτερα, όπως το τμήμα πολιτικών επιστημών JFΚ School of Government, οι σχολές βιοϊατρικών επιστημών και κάθε κλάδος σπουδών περί τα οικονομικά.
Για τους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές το βασικότερο προτέρημα του Χάρβαρντ είναι η μέθοδος διδασκαλίας, που στα περισσότερα τμήματα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών γίνεται σε ολιγάριθμες τάξεις με στενή συνεργασία φοιτητών και καθηγητών.
ΥΑLΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1701)
Εδρα: New Haven, Connecticut – Δίδακτρα: $32.515
Πληροφορίες για αιτήσεις: undergraduate.admissions@yale.edu
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 15%
Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού η διοίκηση εφάρμοσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα δωρεάν εγγραφής Αμερικανών φοιτητών, των οποίων οι γονείς δεν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 δολαρίων.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού έγιναν αθρόες εγγραφές έναντι των άλλων μεγάλων Ιδρυμάτων, μηδέ εξαιρουμένων και των δημοφιλών σχολών του Χάρβαρντ.
Στα σχέδια είναι να προχωρήσει το μέτρο και για τους ξένους φοιτητές, αν πάντως ξεπεραστούν νομικής φύσης εμπόδια.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία. Η βιοϊατρική μάλιστα είναι εσχάτως στο φόρτε της, καθώς έχει να επιδείξει στο Γέιλ τους ερευνητές που καθημερινά πάνε μπροστά τη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Παρεμπιπτόντως, πέραν των εργαστηριακών μεθόδων, η βιοϊατρική εξελίσσεται εκεί και στον μηχανικό τομέα.
Ετσι, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της δυσλεξίας η ερευνητική ομάδα κατάληξε στην κατασκευή απεικονιστικών μηχανημάτων, που με την κατάλληλη βιοχημική «προετοιμασία» του ασθενούς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΗΙCΑGΟ (1892)
Εδρα: Chicago, Illinois – Δίδακτρα: $30.123
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.college.uchicago.edu/college
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 40%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές επιστήμες (οικονομικά) και ιστορία, βιολογία, μαθηματικά. Η ισχύς και το κύρος του πανεπιστημίου αντικατοπτρίζονται στους συνολικά 73 επιστήμονες και ερευνητές του που προτάθηκαν για Νόμπελ, 24 από τους οποίους κέρδισαν τελικά το βραβείο. Κορυφαίο, ίσως, πρόσωπο ανάμεσά τους ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του αιώνα που πέρασε, ο νομπελίστας Φυσικής, Ενρίκο Φέρμι. Σε 100 και πλέον χρόνια δημιουργικότητας και πρωτοπορίας, το πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τη δική του σχολή διαπραγμάτευσης των οικονομικών, της κοινωνιολογίας, αλλά και άλλων πεδίων στις κοινωνικές επιστήμες: την περίφημη Σχολή του Σικάγου.
Η επαναστατική χρήση των στατιστικών για τη μελέτη κοινωνικών φαινομένων, η διεπιστημονική προσέγγιση σε φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους πεδία γνώσης και η προσήλωση στη φιλελεύθερη σκέψη είναι μόνο μια μικρή περιγραφή του τι εκπροσωπεί η περιώνυμη αυτή σχολή με τους φανατικούς λάτρεις και τους φανατικούς εχθρούς.
Τα οικονομικά είναι ο δημοφιλέστερος και πλέον φημισμένος τομέας σπουδών του πανεπιστημίου, ενώ τα τμήματα βιολογίας, ιστορίας, ψυχολογίας και πολιτικών επιστημών είναι επίσης κορυφαία.
Τελευταία, όμως, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συγκεκριμένα οι τομείς Νευρολογίας και Φαρμακολογίας κατέγραψαν μια σημαντική για την ανθρωπότητα ιατρική ανακάλυψη, που δίνει και το ερέθισμα σε υποψήφιους φοιτητές ή σε όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο διδακτορικό Ιατρικής ή Χημείας να στρέψουν και προς τα εδώ το ενδιαφέρον τους. Πρόκειται για την ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που τροφοδοτεί τους αισθητήρες των νευρώνων του νωτιαίου μυελού. Αυτή η ουσία σε αναπαραγωγή μπορεί να «αναστήσει» αδρανείς νευρώνες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
ΡRΙΝCΕΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1746)
Εδρα: Princeton, New Jersey – Δίδακτρα: $34.865
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 12%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, μοριακή βιολογία. Τα 250 χρόνια ακαδημαϊκής τελειότητας είναι έντονα στο περιβάλλον του Πρίνστον.
Οι προπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι αποφοιτώντας έχουν κατακτήσει υψηλότατη κατάρτιση στην επιστημολογία, φιλοσοφία, ιστορική ανάλυση και λογοτεχνία, και ότι έχουν αναπτύξει σπουδαίες μαθηματικές ικανότητες, δυνατότητα επεξεργασίας βασικών στοιχείων στατιστικής, αλλά και εμπέδωση τεχνολογίας, ανεξαρτήτως του γνωστικού πεδίου που θα σπουδάσουν.
Το Ρrinceton, άλλωστε, είναι ίσως το μόνο πανεπιστήμιο που απαιτεί σε προπτυχιακό επίπεδο τη συγγραφή διατριβής, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της τετράχρονης ακαδημαϊκής εμπειρίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανταγωνιστικών φιλοδοξιών προσπάθεια αναβάθμισης των σπουδών στους τομείς της Πληροφορικής και της Ηλεκτρολογίας. Το πέρασμα του Αϊνστάιν και από εδώ ως δασκάλου δεν επιτρέπει στην τεχνολογία να μένει άλλο εν υπνώσει.
ΜΑSSΑCΗUSΕΤΤS ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (ΜΙΤ)
Εδρα: Boston – Cambridge, Massachusetts – Δίδακτρα: $36.390
Πληροφορίες για αιτήσεις: admissions@mit.edu
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.mit.edu/admissionsapplications/index.html
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 16%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, υπολογιστές, βιολογία, μαθηματικά, διοίκηση επιχειρήσεων. Ειδικά για τη Μηχανολογία να αναφέρουμε ότι πρόσφατα το ΜΙΤ κατασκεύασε το μοντέλο μικρού, φτηνού και ανθεκτικού αυτοκινήτου πόλης, που κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα ήθελε να είχε επινοήσει. Επίσης το ΜΙΤ, στον τομέα των υπολογιστών και στην κατάληξη ενός προγράμματος με τίτλο «Κάθε κομπιούτερ για ένα παιδί», επινόησε το μικρό εύχρηστο laptop των 100 δολαρίων!
Το ΜΙΤ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι με μία λέξη άριστο. Κάθε τμήμα θετικής και πολυτεχνικής κατεύθυνσης ανήκει στα παγκοσμίως κορυφαία. Ωστόσο και οι σπουδές του ευρύτερου πεδίου των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων είναι οι τελειότερες.
CΑLΙFΟRΝΙΑΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ – Caltech (1891)
Εδρα: Boulevard-Pasadena, California – Δίδακτρα: $29.940
Πληροφορίες για αιτήσεις: ugamissions@caltech.edu
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ:www.admissions.caltech.edu/applying_caltech.htm
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 13%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, φυσικές επιστήμες, βιολογία, μαθηματικά, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία. Το Τεχνολογικό Ιδρυμα της Καλιφόρνιας εδράζεται στην Πασαντίνα. Με 24 νομπελίστες μεταξύ των ακαδημαϊκών και των αποφοίτων του είναι μεταξύ άλλων διάσημο για τον κλάδο της φυσικής, ο οποίος προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Διδάκτορες στους διάφορους τομείς της Φυσικής είναι ορισμένοι από τους κορυφαίους επιστήμονες του είδους όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου η αναζήτηση των καλυτέρων διπλωματούχων ερευνητών του κόσμου είναι στρατηγική του Ινστιτούτου από τον καιρό του Αϊνστάιν, που έχει αφήσει και εδώ το αποτύπωμά του. Η Αστροφυσική είναι κατά παράδοση ο κλάδος που έχει την πληρέστερη υποδομή. Διαθέτει πολυεθνικό επιτελείο καθηγητών-ερευνητών και άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό. Οι κλάδοι μηχανικής, χημείας και βιολογίας είναι επίσης διακεκριμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο.
CΟLUΜΒΙΑ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1754)
Εδρα: New York city, New York – Δίδακτρα: $34.440
Πληροφορίες για αιτήσεις: ugrad-admiss@columbia.edu
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.columbia.edu/cu/admissions/ugrad
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 18%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ολες οι ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το Κολούμπια προσφέρει στους φοιτητές ένα συγκρότημα οκτώ κολεγίων απαιτητικής εκπαίδευσης, στην καρδιά της μεγαλύτερης μητρόπολης του κόσμου, της Νέας Υόρκης. Είναι με δυο λόγια ο μεγαλοπρεπέστερος «ναός» των ανθρωπιστικών σπουδών του κόσμου. Ο,τι έχει παραχθεί από την ανθρώπινη σκέψη ανά τους αιώνες για το πώς πρέπει να ζει, να συμπεριφέρεται, να μορφώνεται, να διοικεί και να διοικείται μια κοινωνία, υπάρχει σε αυτό το ιστορικό Ιδρυμα ως επιστήμη και έρευνα.
Ολα τα προπτυχιακά τμήματα, και κυρίως αυτά της ιστορίας, των πολιτικών επιστημών, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας, είναι ιδιαιτέρως αξιόλογα. Ειδικά για την Ιστορία της Τέχνης πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να δοθεί πληρέστερη εκπαίδευση.
UΝΙVΕRSΙΤΥ OF ΡΕΝΝSΥLVΑΝΙΑ (1740)
Εδρα: Philadelphia, Pennsylvania – Δίδακτρα: $27.544
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, ψυχολογία. Η εξαιρετική, σε παγκόσμιο επίπεδο, φήμη του πανεπιστημίου οφείλεται κυρίως στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Wharton, τη σχολή επικοινωνίας Αnneberg, καθώς και στις ονομαστές σχολές ιατρικής, κτηνιατρικής και νομικών. Το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών εξελίσσεται σημαντικά, διοργανώνοντας απίστευτα happenings, όπως «τυχαίες» συναντήσεις με νομπελίστες ποιητές και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.
Ενθαρρύνεται η συμμετοχή πρωτοετών σε σεμινάρια που εξετάζουν διάφορους τομείς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, όπου φοιτητές και καθηγητές εκθέτουν τις απόψεις τους πάνω σε κάποιο γνωστό βιβλίο. Αξια παρατήρησης είναι η αλματώδης τροχιά που διέγραψε το Ιδρυμα στις κλίμακες της παγκόσμιας κατάταξης.
Το σημαντικότερο στοιχείο που ανεβάζει το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα στις υψηλές θέσεις του κόσμου είναι η εκπληκτική απορροφητικότητα των αποφοίτων της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων.
Τα πτυχία της σχολής Wharton του Ιδρύματος είναι περιζήτητα από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αμερικής και του κόσμου. Δεκάδες διευθύνοντες σύμβουλοι τέτοιων εταιρειών που έχουν αποφοιτήσει από εδώ έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια δισεκατομμυριούχοι…
JΟΗΝS ΗΟΡΚΙΝS UΝΙVΕRSΙΤΥ (1876)
Εδρα: Baltimore, Maryland – Δίδακτρα: $36.800
Πληροφορίες για αιτήσεις: gotojhu@jhu.edu
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 30%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιολογική μηχανική, διεθνείς σχέσεις, βιολογία, οικονομικά. Ηταν ανέκαθεν το πρώτο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην παραγωγή γιατρών. Περίπου το 30% των πρωτοετών της ιατρικής δηλώνουν ότι είχαν προαποφασίσει τη φοίτησή τους στο συγκεκριμένο και μόνο πανεπιστήμιο.
Ειδικότερα οργιάζει εδώ η έρευνα γύρω από τη γονιδιακή επίδραση σε ένα σωρό φαινόμενα. Από την ανθεκτικότητα του τριχωτού της κεφαλής μέχρι το εύρος της μνήμης του εγκεφάλου. Συχνά γίνονται σοβαρές ανακοινώσεις γύρω από τις αποκαλύψεις που δίνουν οι διαρκώς ακμάζουσες μελέτες του DNA. Εξίσου σημαντικές και παγκοσμίου ενδιαφέροντος είναι οι κυτταρολογικές έρευνες που γίνονται εδώ και οι οποίες πολλές φορές έχουν δώσει ελπιδοφόρες προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ιδανικός προορισμός είναι το Johns Hopkins και για σπουδές παιδιατρικής.
Το Johns Ηopkins προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα από οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό Ιδρυμα.
Το 70% των φοιτητών έχει συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά σε διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας αιχμής.
Πτυχία – «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας
Πανεπιστήμια με ιστορία στην αιχμή της έρευνας
Η λίστα των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, που προσφέρουν σπουδές υψηλού κύρους με προοπτικές στην αγορά εργασίας, συνεχίζεται με τα ακόλουθα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα:
DUΚΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1838)
Εδρα: Durham, North Carolina – Δίδακτρα: $29.770
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, βιολογία, ψυχολογία, πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση. Με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και εκπληκτικές ανέσεις, το Duke συναγωνίζεται επάξια πολλά μεγαλύτερά του πανεπιστήμια. Οι κλάδοι της μηχανολογίας και τα τμήματα ηλεκτρολογικής μηχανικής και βιοϊατρικής διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο.
Το 2007 δύο σημαντικές έρευνες γύρω από τη γονιδιακή προέλευση και γενετική επίδραση των ασθενειών της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της αρθρίτιδας είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα τμήματα των φυσικών επιστημών και κυρίως η βιολογία, η χημεία και η φυσική θεωρούνται επίσης πρωτοκλασάτα. Στο Duke λειτουργεί και ερευνητικό πρόγραμμα που παρακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια φαινόμενα παραψυχολογίας και μελετά την επιστημονική υπόσταση της διόρασης και της τηλεπάθειας.
CΟRΝΕLL UΝΙVΕRSΙΤΥ (1865)
Εδρα: Ithaca, New York – Δίδακτρα: $37.954
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, διοίκηση επιχειρήσεων, βιολογία οικονομικά. Ενα από τα διασημότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με συνολικά 27 καθηγητές ή αποφοίτους του βραβευθέντες με το Βραβείο Νόμπελ και 4.000 διδασκόμενα μαθήματα σε 7 κολέγια και σχολές.
Οι τομείς ιστορίας και πολιτικών επιστημών, φυσικών επιστημών και οικονομικών είναι εξαιρετικά ισχυροί. Παράλληλα, το Γεωργικό Κολέγιο είναι από τα καλύτερα της χώρας, ενώ η Σχολή Τουριστικής Διοίκησης είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες του κόσμου.
SΤΑΝFΟRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1885)
Εδρα: Stanford, California – Δίδακτρα: $32.944
Σοβαρός ανταγωνιστής των υπολοίπων μεγαθηρίων, συμμετέχει τελευταία σε όλα τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπινου νου. Δικά του παιδιά είναι, αίφνης, οι δημιουργοί του Internet και των εταιρειών Google, Yahoo, Hewlett-Pachard, Sun Microsystems… Ανέβηκε αργά, αλλά σταθερά τη στάθμη των ποιοτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και σήμερα συναγωνίζεται και εκτός συνόρων το Χάρβαρντ. Στις τάξεις του διδάσκουν νομπελίστες των οικονομικών και θετικών επιστημών, ενώ πλήθος πολιτικών καριέρας που υπήρξαν απόφοιτοί του είναι επίτιμοι διδάκτορες.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, βιολογία, πληροφορική. Δεν υπάρχει τομέας που να μη χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκή τελειότητα. Τα τμήματα οικονομικών, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών και ιστορίας είναι από τα καλύτερα της χώρας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το Stanford προσφέρει επίσης ένα από τα πιο ιδανικά campuses (λόφοι ιδανικοί για τζόκινγκ και ποδηλασία και μια μικρή λίμνη κατάλληλη για ιστιοπλοΐα) και ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα βιβλιοθηκών.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΜΙCΗΙGΑΝ (1817)
Εδρα: Ann Arbor, Michigan – Δίδακτρα: $26.780
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Φιλολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, οικονομικά. Το Μίσιγκαν, ένα από τα πιο ελιτίστικα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ, προσφέρει στους σπουδαστές άριστο διδακτικό προσωπικό, δυναμικές δραστηριότητες και έναν ατελείωτο αριθμό ειδικών προγραμμάτων. Κατατάσσεται στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς μεγάλα ονόματα της ακαδημαϊκής κοινότητας διδάσκουν και διεξάγουν έρευνες εκεί. Το Κολέγιο της Μηχανολογίας και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι επίσης από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές.
CΑRΝΕGΙΕ ΜΕLLΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1900)
Εδρα: Pittsburgh, Pennsylvania – Δίδακτρα: $36.950
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, υπολογιστές, θεατρικές σπουδές, κοινωνικές επιστήμες. Συνδυάζοντας την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις με τις τέχνες, το Carnegie Μellon παρέχει μοναδική ακαδημαϊκή πληρότητα που πολλά άλλα πανεπιστήμια δυσκολεύονται να επιτύχουν σε τέτοιο επίπεδο. Τα περισσότερα τμήματα είναι αξιόλογα, υπερτερούν όμως τα τμήματα χημικής και ηλεκτρονικής μηχανολογίας και πληροφορικής. Φιλοδοξεί να γίνει -και σταδιακά γίνεται- το αντίπαλον δέος του ΜΙΤ στην πληροφορική, στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και σε κάθε άλλο τεχνολογικής κατεύθυνσης πεδίο, απορροφώντας τεράστια ομοσπονδιακά και ιδιωτικά κεφάλαια στην έρευνα αιχμής.
BROWN UNIVERSITY
Εδρα: Providence, Rhode Island – Δίδακτρα: $ 35.584
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κλασικές Σπουδές, Μαθηματικά. Ανήκει στα ακριβά πανεπιστήμια της Αμερικής και οι αρχές του παραδοσιακά είναι αυστηρές στην επιλογή των ξένων φοιτητών. Για τους Ελληνες δεν είναι και τόσο εύκολη η πρόσβαση. Για όσους θέλουν, πάντως, να προχωρήσουν πολύ τις σπουδές τους στα Οικονομικά, να φτάσουν μέχρι το Phd, είναι μια μοναδική επιλογή.
ΝΟRΤΗWΕSΤΕRΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1851)
Εδρα: Evanston, Illinois – Δίδακτρα: $ 35.064
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, Οικονομικά, Αγόρευση και Ρητορική, Ψυχολογία, Δημοσιογραφία. Το Τμήμα Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών και η Σχολή Δημοσιογραφίας, που προσφέρει στους φοιτητές της τη δυνατότητα γρήγορης επαγγελματικής απορρόφησης, είναι από τα πλέον φημισμένα στις ΗΠΑ. Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται 18 συνδυαστικά προγράμματα που κυμαίνονται από τον αμερικανικό πολιτισμό ως την εφαρμογή μαθηματικών μεθόδων στις κοινωνικές επιστήμες.
UΝΙVΕRSΙΤΥΟF CΑLΙFΟRΝΙΑ – LΟS ΑΝGΕLΕS UCLA (1919)
Εδρα: Los Angeles, California – Δίδακτρα: $ 16.881
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ψυχολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία, Οικονομικά. Το UCLΑ, κορυφαίο ερευνητικό κέντρο με ευρύ φάσμα πρωτοποριακών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και διακεκριμένο διδακτικό προσωπικό, ανήκει στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και είναι μαγνήτης για εκατομμύρια φοιτητές διεθνώς.
Η Σχολή της Μηχανολογίας και των Εφαρμοσμένων Επιστημών (κυρίως η Ηλεκτρική Μηχανολογία) θεωρείται το καλύτερό του τμήμα. Με το Χόλιγουντ σε απόσταση αναπνοής, το UCLΑ διαθέτει Σχολή Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης πρώτης κατηγορίας, ενώ παρέχει τη δυνατότητα σπουδών στη Βερόνα της Ιταλίας (θεατρικά προγράμματα εξωτερικού).
UΝΙVΕRSΙΤΥ OF CΑLΙFΟRΝΙΑ – AT ΒΕRΚΕLΕΥ (1868)
Εδρα: San Fransisco, California – Δίδακτρα: $ 23.266
Το περιβάλλον στο Μπέρκλεϊ είναι άκρως ενδιαφέρον για έναν φοιτητή, καθώς σχεδόν όλοι οι τομείς σπουδών είναι ανταγωνιστικοί με εκείνους των υπόλοιπων μεγαθηρίων με το πλεονέκτημα του μικρότερου οικονομικού τιμήματος.
Αλλωστε το Μπέρκλεϊ προκαλεί με τις ερευνητικές συμπράξεις του για να βρίσκει πόρους, αφού διατηρεί έντονα τα χαρακτηριστικά του δημόσιου πανεπιστήμιου και δεν βασίζεται τόσο στα δίδακτρα όσο στις εισφορές εταιρειών με… ανταλλάγματα σε είδος, δηλαδή ερευνητικά προϊόντα.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες, Μηχανολογία, Ψυχολογία. Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, με 8 νομπελίστες και 3 κατόχους Πούλιτζερ, κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ακαδημαϊκή σκηνή. Τα περισσότερα τμήματα είναι κορυφαία, με καλύτερα αυτά που σχετίζονται με τη Μηχανική, την Κοινωνιολογία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, την Ιστορία αλλά και την Αρχιτεκτονική. Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες έχουν επίσης τη δική τους ξεχωριστή παράδοση.
ΝΕW ΥΟRΚ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1831)
Εδρα: New York City, New York – Δίδακτρα: $ 30.302
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κινηματογραφικές Σπουδές, Ψυχολογία. Τα τμήματα Δραματικής Τέχνης, Χορού, Φωτογραφίας και Τηλεόρασης συγκαταλέγονται στα καλύτερα παγκοσμίως. Οι τομείς των Οικονομικών και των Διεθνών Σχέσεων θεωρούνται επίσης πολύ υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα δε η διάσημη επιχειρηματική σχολή Leonard Ν. Stern. Τέλος, το ΝΥU είναι ίσως το καταλληλότερο μέρος για σπουδές στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά.
ΒΟSΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1839)
Εδρα: Boston, Massachusetts – Δίδακτρα: $ 34.930
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές Επιστήμες και Ιστορία, Σπουδές Επικοινωνίας, Τεχνολογικές Σπουδές, Μάρκετινγκ, Ψυχολογία, Επαγγέλματα Υγείας. Το Βoston University είναι ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο που απλώς έχει την ατυχία να επισκιάζεται από τα επίσης εδρεύοντα στη Μασαχουσέτη Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Βoston College. Πέραν των Κοινωνικών Επιστημών και ιδιαιτέρως των Οικονομικών, διαθέτει εξαίρετα τμήματα Μουσικής, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Δημοσιογραφίας, Υποκριτικής και Τεχνών.
UΝΙVΕRSΙΤΥ OF WΙSCΟΝSΙΝ – ΜΑDΙSΟΝ (1848)
Εδρα: Madison, Wisconsin – Δίδακτρα: $ 21.700
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ψυχολογία, Επικοινωνίες, Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία, Δημοσιογραφία. Στο Πανεπιστήμιο του Μάντισον δύο πράγματα είναι σίγουρα: ο πολύ ψυχρός καιρός και οι αναψοκοκκινισμένοι ακαδημαϊκοί. Διαθέτει πλήρη κατάλογο 70 ακαδημαϊκών προγραμμάτων, τα οποία κατατάσσονται στα 10 καλύτερα σε εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά, οι τομείς σπουδών περιλαμβάνουν Κοινωνικές Επιστήμες, Βιολογικές Επιστήμες, Αγροκαλλιέργεια, Επικοινωνιακές Σπουδές.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΙLLΙΝΟΙS-URΒΑΝΑ (1867)
Εδρα: Urbana, Illinois – Δίδακτρα: Ποικίλλουν μεταξύ δωρεάν και $ 25.200
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μηχανολογία, Βιολογία, Κοινωνικές Επιστήμες και Ιστορία. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι το μέγεθός του. Διαθέτει 8 κολέγια προπτυχιακών σπουδών και περισσότερα από 150 προπτυχιακά προγράμματα. Η Μηχανολογία, η Αρχιτεκτονική, οι Επιχειρηματικές Σπουδές και κυρίως η Γεωργική και η Κτηνιατρική βαθμολογούνται υψηλά από τους φοιτητές και πολλές άλλες πηγές.
WΑSΗΙΝGΤΟΝ UNIVERSITY IN ST LOUIS
Εδρα: Saint Louis, Missouri – Δίδακτρα: $ 35.524
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Νομικές Σπουδές, Ιατρική, Μηχανική, Αρχιτεκτονική, Οικονομικά. Ξεχωρίζει το Business School J. Olin για τη φήμη του στην «παραγωγή» δραστήριων χρηματοοικονομικών στελεχών. Αλλά και το Ινστιτούτο Δικαίου είναι από τα πλέον προβεβλημένα στη χώρα. Ενα σημαντικό ατού για τους ξένους φοιτητές είναι το πλήθος υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας, που φτάνουν στο σημείο να ισοσταθμίζουν τα δίδακτρα, αρκεί βέβαια να είναι υψηλές οι επιδόσεις.
UΝΙVΕRSΙΤΥΟF CΑLΙFΟRΝΙΑ – SΑΝ DΙΕGΟ (1960)
Εδρα: San Diego, California – Δίδακτρα: $ 17.356
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιοχημεία, Ψυχολογία, Βιολογία, Πληροφορική, Οικονομικά. Το UCSD κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα τμήματα Χημείας και Υπολογιστών συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Το πανεπιστήμιο κατατάχθηκε από το Νational Research Council 10ο για την ποιότητα των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων και 7ο καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο από το έγκυρο «USΝΕWS Report».
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΤΕΧΑS – ΑUSΤΙΝ (1883)
Εδρα: Austin, Texas- Δίδακτρα: $ 19.306
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μηχανολογία, Media, Ψυχολογία, Λογοτεχνία. Εδρεύει σε μία από τις πλέον δυναμικές φοιτητουπόλεις των ΗΠΑ, το Οστιν, και διαθέτει πλούσια ακαδημαϊκά προγράμματα. Τα προπτυχιακά προγράμματα στους τομείς Management Logistics, Αρχιτεκτονικής, Βοτανολογίας, Βιολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ξένων Γλωσσών και Ιστορίας θεωρούνται πρωτοκλασάτα. Τα τμήματα Μηχανολογίας και Υπολογιστών είναι άριστα και αναπτύσσονται διαρκώς.
RΙCΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1912)
Εδρα: Houston, Texas – Δίδακτρα: $ 28.278
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, Ηλεκτρική Μηχανολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Βιολογία. Οι Φυσικές Επιστήμες και η Μηχανολογία είναι τα δυνατότερα τμήματα του πανεπιστημίου. Ο ανταγωνισμός εκεί είναι ιδιαίτερα έντονος, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών που ξεκινά σπουδές στους παραπάνω τομείς να επιστρέφει τελικά στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Η Αρχιτεκτονική αποτελεί ένα από τα καλύτερα προπτυχιακά προγράμματα των ΗΠΑ, ενώ το Τμήμα Διαστημικής Φυσικής συνεργάζεται στενά με τη ΝΑSΑ.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF WΑSΗΙΝGΤΟΝ (1861)
Εδρα: Seattle, Washington – Δίδακτρα: $ 17.400
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Ιατρική. Ο κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων παρουσιάζει υψηλότατη ζήτηση, όπως επίσης και τα προγράμματα σπουδών στη Δημόσια Υγεία και τη Φαρμακευτική. Η Ιατρική Σχολή, πάντως, είναι εκείνη που κατέχει δεσπόζουσα θέση στη χώρα και θεωρείται κορυφαία παγκοσμίως στην καρκινολογική και την καρδιολογική έρευνα, στην κυτταρική βιολογία και τη μεταμόσχευση οργάνων. Τα τελευταία χρόνια στην Ιατρική Σχολή διαπρέπει και ο τομέας της Αποκατάστασης από Τραύματα και της Φυσικοθεραπείας.
DΑRΤΜΟUΤΗ CΟLLΕGΕ (1769)
Εδρα: Hanover, New Hampshire – Δίδακτρα: $ 33.501
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Το Dartmouth, εκτός του ότι ανήκει στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διαθέτει επιπλέον και το πιο ασφαλές campus. Οι επαγγελματικές σχολές Μηχανολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ιατρικής διακρίνονται, ενώ αξιολογότατα είναι τα προγράμματα Διεθνών Σχέσεων, Βιολογίας, Χημείας και Χορού. Είναι κυρίως γνωστό για τα τμήματα Φιλολογίας.
GΕΟRGΙΑ ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (1885)
Εδρα:Atlanta, Georgia – Δίδακτρα:$ 23.366
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, Διοίκηση, Επιχειρήσεων, Υπολογιστές, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες, Ιστορία. Το πανεπιστήμιο διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις ΗΠΑ στους μηχανολογικούς κλάδους, όπως στα ηλεκτρικά, υπολογιστικά, αστικά, βιομηχανικά, μηχανικά και αεροδιαστημικά συστήματα.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΝΟRΤΗ CΑRΟLΙΝΑ (1789)
Εδρα: Chapel Hill, North Carolina – Δίδακτρα: $ 12.669
Σε λειτουργία βρίσκονται 86 προγράμματα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των επιστημών. Στις Επιστήμες Υγείας διακρίνονται τα προγράμματα Βιολογίας. Η Μοριακή και Αναπτυξιακή Βιολογία γνωρίζουν έξαρση εργαστηριακών ερευνών και πρωτοπόρες ανακαλύψεις.
Τα «βαριά χαρτιά»
«Χρυσές» επιλογές για τις επιστήμες υγείας
Oσοι επιλέξουν τις Επιστήμες Υγείας (Ιατρική, Βιολογία, Ψυχολογία, Μοριακή Βιολογία, Φαρμακευτική, Φαρμακολογία, Ψυχολογία, Διαιτολογία, Νοσηλευτική) δεν θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν και το κατάλληλο ίδρυμα. Τα δίδακτρα είναι υψηλά αλλά με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ανάλογα με τη φήμη και την πόλη στην οποία έχουν την έδρα τους. Μερικά από αυτά τα ιδρύματα είναι τα ακόλουθα:
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΟLΟRΑDΟ (1876)
Εδρα: Boulder, Colorado-Δίδακτρα: $ 28.186
Το Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας είναι από τα καλύτερα των ΗΠΑ. Στα εργαστήρια του τμήματος οργιάζουν οι έρευνες και δεν λείπουν οι σημαντικές ανακαλύψεις. Το τμήμα συνεργάζεται και με το αντίστοιχο της Αστροφυσικής και πραγματοποιούν πειράματα και μελέτες για τη φυσική βιολογία ανθρώπου και άλλων γήινων όντων σε συνθήκες διαστήματος.
BRANDEIS UNIVERSITY (1948)
Εδρα: Boston, Massachusetts – Δίδακτρα: $ 34.566
Το σχετικά νέο πανεπιστήμιο διαθέτει κι άλλες σημαντικές σχολές, αλλά η κορυφαία είναι η GSAS, η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, στην οποία ανήκει και το Κολέγιο των Επιστημών Υγείας, με βασικό ερευνητικό αντικείμενο τη Γενετική και τη Μοριακή Βιολογία.
UNIVERSITY OF CALIFORNIA – Santa Cruz (1905)
Εδρα: Santa Cruz, California – Δίδακτρα: $ 16.476
Είναι μαγνήτης βέβαιος το γιγάντιο τηλεσκόπιο «Fermi», που έχει εγκαταστήσει η NASA εκεί για τις ανάγκες του Τμήματος Αστροφυσικής, αλλά ακόμα πιο ελκυστική η συνεργασία του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών με το συγκεκριμένο τμήμα πάνω στη ραδιενέργεια. Επομένως δεν χάνεται η επαφή. Η Βιοϊατρική βέβαια μαγνητίζει και από μόνη της, καθώς εκεί οι φοιτητές μπορούν να φτάσουν με πολλά προνόμια μέχρι διδακτορικό στους τομείς της Αναπτυξιακής και Μοριακής Βιολογίας, καθώς και της Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF UΤΑΗ (1850)
Εδρα: Salt Lake City, Utah – Δίδακτρα: $ 11.774
Η Νοσηλευτική και η Ψυχολογία είναι τα δημοφιλέστερα πεδία, που επιλέγουν οι φοιτητές. Το πανεπιστήμιο έχει αποσπάσει διεθνείς επαίνους για την έρευνα στη Βιοϊατρική. Το Κέντρο Επιστημών Υγείας της Γιούτα ήταν αυτό που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση μηχανικής καρδιάς.
UNIVERSITY OF CINCINNATI
Εδρα: Cincinnati, Ohio – Δίδακτρα: $ 21.552
Η Ιατρική ως επιστήμη ερευνητική είναι τρόπος ζωής για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. «Φτιάχνει» ανθρώπους που θα ξέρουν να ζήσουν αρμονικά με το περιβάλλον. Αυτή είναι η φιλοσοφία του, αυτή και η πρακτική του. Επί σειράν ετών πρωτοπορεί σε αυτή την κατεύθυνση. Ορισμένες πρωτιές του εντυπωσιάζουν. Εδώ προέκυψαν το πρώτο αντιισταμινικό χάπι, η πρώτη προσβολή όγκου στον εγκέφαλο με ακτίνες YAG laser, το πρώτο πτυχίο Νοσηλευτικής, το πρώτο πρόγραμμα επείγουσας ιατρικής βοήθειας κατ΄ οίκον, το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας από το στόμα.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΚΑΝSΑS (1866)
Εδρα: Lawrence, Kansas – Δίδακτρα: $ 12.117
Η τεχνολογία και η μηχανολογία στην υπηρεσία της υγείας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την ευτυχή συγκυρία της συνύπαρξης και συνεργασίας εξαιρετικών τμημάτων Βιολογίας, Μηχανολογίας, Φαρμακευτικής, Διατροφολογίας και Πληροφορικής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΚΕΝΤUCΚΥ (1865)
Εδρα: Lexington, Kentucky – Δίδακτρα: $ 11.382
Βιολογία, Οικονομικά, Επιχειρηματικό Μάρκετινγκ, Logistics και Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι τα πρώτα «βιολιά» εδώ. Το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι παρέχει, ωστόσο, και πολύ καλά ιατρικά προγράμματα σπουδών. Πάνε τώρα 10 χρόνια που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κλωνοποίησης ανθρώπινου εμβρύου. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησαν ο γυναικολόγος Σ. Αντινόρι, ιταλικής καταγωγής, και ο κυπριακής καταγωγής καθηγητής Ανδρολογίας Παν. Ζαβός. Παράλληλα αναπτύσσονται σε ικανοποιητικό επίπεδο η Φαρμακολογία και η Φυσική Αποκατάσταση.
UΝΙVΕRSΙΤΥ OF RΟCΗΕSΤΕR (1850)
Εδρα: Rochester, New York – Δίδακτρα: $ 35.190
Τα 170 πανεπιστημιακά προγράμματα καλύπτουν κυρίως τους κλασικούς τομείς σπουδών, το Rochester, όμως, φημίζεται επίσης για τη Σχολή Μουσικής και τη Μηχανολογία. Τελευταία, πάντως, σημειώνει αλματώδη άνοδο στις εγχώριες αλλά και τις διεθνείς αξιολογήσεις χάρη κυρίως σε δύο τομείς που σχετίζονται με τις Επιστήμες Υγείας. Χάρη σε ένα πρωτοποριακό επιστημονικό πρόγραμμα που συνδυάζει πληροφορική και ψυχολογία-ψυχιατρική και χάρη στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας που κυριαρχεί στην έρευνα.
ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤH ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Eκπαιδευτικοί κολοσσοί με πτυχία κύρους και επιστημονική κατάρτιση
Tα βρετανικά ΑΕΙ φημίζονται για το κύρος τους και τα πτυχία τους για τη μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας.
Οι Ελληνες τα προτιμούν δεκαετίες τώρα και γι’ αυτό κάθε χρόνο μεταναστεύουν κατά κύματα τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές. Πέρυσι βέβαια η κυβέρνηση προχώρησε σε μια τεράστια αύξηση των διδάκτρων γεγονός που προβλημάτισε ακόμη και τους ίδιους τους Βρετανούς. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον για τους εκπαιδευτικούς κολοσσούς της Βρετανίας είναι πολύ μεγάλο και για τους Ελληνες.
Παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μεγάλος αριθμός φοιτητών επιλέγουν να σπουδάσουν στη Βρετανία και να εκμεταλλευτούν τις άριστες ακαδημαϊκές συνθήκες σπουδών, τη διάρκεια των σπουδών, την εξαιρετική σχέση μεταξύ των πανεπιστημίων και της αγοράς εργασίας.
Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να δανειοδοτηθούν από τη βρετανική κυβέρνηση για το συνολικό κόστος του πτυχιακού τους προγράμματος. Να ξέρετε πάντως ότι ανάλογα με το πανεπιστήμιο τα δίδακτρα διαφέρουν αλλά πάντως οι 9.000 λίρες είναι ένα συνηθισμένο ποσό. Γι’ αυτό, πριν κάνετε οποιαδήποτε επιλογή, να μάθετε ακριβώς το ποσό που ζητά το κάθε ΑΕΙ αφού πρώτα έρθετε σε επαφή με τη διοίκησή του.
Το «Εθνος – Παιδεία», όπως κάθε χρόνο, σας παρουσιάζει σήμερα έναν κατάλογο με τα καλύτερα πανεπιστήμια και τις σπουδές που προσφέρουν για όσους τελικά αποφασίσουν να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή.
ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Οι πτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας είναι τριετείς και σε αυτά της Σκοτίας τετραετείς. Οι κλάδοι της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής και της Αρχιτεκτονικής απαιτούν πέντε έτη σπουδών. Ο κύριος τίτλος σπουδών που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια σε πτυχιακό επίπεδο είναι το Βachelor, το αντίστοιχο του ελληνικού πτυχίου. Το Βachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε: ΒΑ – Βachelor of Αrts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), ΒSc – Βachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), ΒΕng – Βachelor of Εngineering (πτυχία μηχανικών και πολυτεχνείου) LLΒ – Βachelor of Law (Νομικά), ΜΒ – Βachelor of Μedicine (Ιατρική).
Αίτηση-Εισαγωγή: Οι αιτήσεις για πτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.ucas.com). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.
Για τα πανεπιστήμια του Cambridge και Oxford καθώς και για τις ιατρικές σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.
O υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Οσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές.
Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο λύκειο καθώς και το personal statement.
Το personal statement (ας την πούμε «προσωπική δήλωση») είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν. Οι Ελληνες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο του λυκείου (που περιλαμβάνει πανελλήνιες εξετάσεις) και καλή βαθμολογία στα μαθήματα της κατεύθυνσης.
Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System,http://www.britishcouncil.gr/exam/ielts. Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.
Τα GCΕ (General Certificate of Εducation) Advanced Levels απαιτούνται για εισαγωγή σε πολύ απαιτητικές σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής.
Η φοίτηση και οι εξετάσεις για τα GCΕ μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι γενικά οι εξής:
Ρostgraduate Diploma / Certificate: Είναι 9μηνο πρόγραμμα και απευθύνεται σε φοιτητές που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για Μaster ή που απλά επιθυμούν ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα.
Μaster: Απαιτούνται σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει συνήθως 9μηνη παρακολούθηση μαθημάτων, εξετάσεις (Μάιο ή αρχές Ιουνίου) και τέλος την υποβολή εργασίας (Dissertation) έκτασης 15-20.000 λέξεων. Οικυριότερεςδιακρίσεις: ΜΑ (Μaster in Αrts), ΜSc (Μaster in Science), ΜΒΑ (Μaster of Βusiness Αdministration) και LLΜ (Μaster of Laws).
Μaster of Ρhilosophy (ΜPhil): Είναι διάρκειας δύο χρόνων και συνδυάζει παρακολούθηση μαθημάτων και έρευνα. Συνήθως αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για Ρh.D.
Doctor of Ρhilosophy (Ρh.D.): Το διδακτορικό χορηγείται έπειτα από πρωτότυπη έρευνα που κάνει ο φοιτητής/ερευνητής για διάστημα 3 έως 5 συνήθως ετών.
Ο υποψήφιος εργάζεται μόνος του υπό την εποπτεία ενός καθηγητή, ο οποίος ελέγχει την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής μέχρι την τελική υποβολή και υποστήριξή της.
Αίτηση-Εισαγωγή: Η συνεννόηση και οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται απευθείας με και προς το πανεπιστήμιο της προτίμησης του υποψηφίου. Η τυπική προϋπόθεση εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δεν είναι λίγα όμως τα πανεπιστήμια που δέχονται και αποφοίτους κολεγίων. Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.
Κόστος σπουδών και διαβίωσης
Για πτυχιακά προγράμματα:
- Αγγλία έως και £9,000 / έτος
- Σκωτία £1,820 / έτος
- Ουαλία £3,465 / έτος
- Βόρεια Ιρλανδία £3,465 / έτος
Οι φοιτητές από την Ε.Ε. μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μετά την αποφοίτηση και μόνο εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα είναι παραπάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο.
Για μεταπτυχιακά προγράμματα: Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3.900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο. Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές. Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά γύρω στα 23.000 ευρώ τον χρόνο.
Κόστος ζωής: Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Οπως είναι αναμενόμενο, για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.300-1.500 ευρώ τον μήνα. Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζετε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές δηλαδή κοντά στα 900-1.200 ευρώ τον μήνα για το δωμάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ & ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής από το British Council
Από το British Council μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής σε βρετανικά πανεπιστήμια. Λειτουργεί δε εξειδικευμένη υπηρεσία για την εύρεση του κατάλληλου τμήματος και πανεπιστημίου ανάλογα με τα προσόντα του υποψηφίου.
Σημειώστε ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν αιτήσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2013. Απευθυνθείτε στο τμήμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών του British Council για άμεση εξυπηρέτηση. Για ραντεβού με Εκπαιδευτικό σύμβουλο, στα γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία).
Επίσης κάθε Τετάρτη στις 1200 το British Council διοργανώνει σεμινάρια για τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες κατάθεσης της αίτησης εγγραφής, τα δίδακτρα το κόστος ζωής κ.λπ.http://www.britishcouncil.gr/events/education-information-sessions.
Για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικό πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο, θα προτείναμε να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο με πρακτικές συμβουλές για τη φοιτητική ζωή στη Βρετανία.
Τρόποι μετακίνησης, διαμονή και φοιτητικές εστίες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έξοδα διαβίωσης, αγορές, ιατρική περίθαλψη κ.λπ. και πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές δυσκολίες των πρώτων ημερών στο πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 210 3692333 η επισκεφθείτε τη ιστοσελίδαhttp://www.britishcouncil.gr/events/living-and-studying-uk-seminar.
Στο British Council θα επικυρώσετε και θα μεταφράσετε τα εκπαιδευτικά έγγραφα που απαιτούνται για την εισαγωγή σας σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία) ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδαhttp://www.britishcouncil.gr/study-uk/translation-verification.
- Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός Ε.Ε. θα χρειαστούν φοιτητική visa. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη βρετανική πρεσβεία τηλέφωνο 210 7272600.
Τα διαμάντια του Λονδίνου και το δίδυμο Οξφόρδη – Κέιμπριτζ
Η ξενάγηση στα καλύτερα πανεπιστήμια ξεκινά από το επίλεκτο «Πανεπιστήμιο του Λονδίνου». Είναι ομοσπονδιακού χαρακτήρα η οργάνωσή του και διαθέτει την? καλύτερη 11άδα αυτοδιοικούμενων πανεπιστημιακών κολεγίων και σχολών, συνεχίζεται με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του Λονδίνου, απλώνεται στα φημισμένα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και της υπόλοιπης αγγλικής επαρχίας και ολοκληρώνεται με την αναφορά στις πανεπιστημιακές μονάδες της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας. Σήμερα παρουσιάζουμε τα πανεπιστήμια του ευρύτερου πανεπιστημιακού οργανισμού του Λονδίνου που αντικειμενικά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση ανάμεσα στους Ελληνες υποψήφιους φοιτητές. Για την πλήρη λίστα των κολεγίων και των ινστιτούτων του πανεπιστημίου του Λονδίνου μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.lon.ac.uk/colleges.htm
UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL)
Τo UCL είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο (1826) κολέγιο του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ολες οι αξιολογήσεις, είτε οι επίσημες κρατικές είτε αυτές του βρετανικού Τύπου, επιβεβαιώνουν διαχρονικά τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ διδασκαλίας και έρευνας για κάθε του ακαδημαϊκό τμήμα. Παρέχει σχεδόν το πλήρες φάσμα των σπουδαστικών αντικειμένων και αποτελεί μία ασφαλέστατη επιλογή ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Φυσιολογικά λοιπόν έχει και απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής (admission). Το ένα τρίτο των φοιτητών του προέρχεται από 130 χώρες του κόσμου. Η πλήρης λίστα των τμημάτων του UCL μπορεί να βρεθεί στο www.ucl.ac.uk/UCL-Ιnfo/Lists/units.html
LONDON SCHOOL OF ΕCONOMICS AND ΡOLITICAL SCIENCE (LSΕ)
Ενα από τα διασημότερα παγκοσμίως κέντρα διδασκαλίας και επεξεργασίας της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Στο alumni club του LSΕ στοιχίζονται πρωθυπουργοί, περίοπτοι ακαδημαϊκοί, υπουργοί, διπλωμάτες, υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Ιδρύθηκε (1895) για να εξυπηρετήσει τo βρετανικό imperium εξοπλίζοντας με τεχνογνωσία τα ανά τον κόσμο στελέχη της αυτοκρατορίας. Σήμερα είναι το πανεπιστήμιο που έχει κατεξοχήν συμβάλει στην ανανέωση της βρετανικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου, γεγονός που εντείνει τον, ούτως ή άλλως, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Από τους 6.500 φοιτητές του, οι 3.500 προέρχονται από 144 χώρες του κόσμου, ενώ περίπου οι μισοί φοιτητές παρακολουθούν μεταπτυχιακά.
Ολες του οι σχολές είναι εξαιρετικά υψηλής ζήτησης, αλλά τα Οικονομικά, οι Διεθνείς Σχέσεις και η Νομική βρίσκονται στην απόλυτη κορυφή. Ο πλήρης κατάλογος των πτυχιακών τμημάτων και προγραμμάτων βρίσκεται στοwww.lse.ac.uk/undergraduate ενώ ο αντίστοιχος των μεταπτυχιακών στοwww.lse.ac.uk/graduate.
UNIVERSITY OF CAMBRIDGE
O κορυφαίος βρετανικός πανεπιστημιακός κολοσσός που από την εποχή του Ιsaac Νewton έχει διατηρήσει μακρά παράδοση ακαδημαϊκής τελειότητας στον κλάδο των Μαθηματικών και της Αστρονομίας παραμένοντας και σήμερα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ευρωπαϊκή ήπειρος στους τομείς αυτούς και όχι μόνο.
Δεν υπάρχει ακαδημαϊκός κλάδος στο Κέιμπριτζ που να υστερεί. Το πανεπιστήμιο προήλθε από καθηγητές της Οξφόρδης που το 1209 την εγκατέλειψαν για να δημιουργήσουν μια πιο φιλελεύθερη ακαδημαϊκή στέγη. Σκοπός του πανεπιστημίου είναι η προσέλκυση των καλύτερων φοιτητών από όλα τα μέρη του κόσμου έτσι ώστε να βελτιώνει διαρκώς τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου. Ηδη είναι μια ανάσα κάτω από την ύψιστη κορυφή που λέγεται Χάρβαρντ. Τα 35 κολέγια του Κέιμπριτζ βρίσκονται στο site www.cam.ac.uk/cambuniv/colleges.html
Η πλήρης λίστα με τα προπτυχιακά στοwww.cam.ac.uk/cambuniv/undergrad/ και τα μεταπτυχιακά στοwww.admin.cam.ac.uk/offices/gradstud/app-grad.html.
UNIVERSITY OF ΟXFORD
Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου. Η πόλη της Οξφόρδης εμφανίζεται ιστορικά το 1167 και το πρώτο τμήμα του πανεπιστημίου ιδρύεται κάπου 40 χρόνια αργότερα.
Το πτυχίο της Οξφόρδης έχει παγκόσμιο κύρος και ανοίγει ακόμη και τις πιο δύσκολες πόρτες στην παγκόσμια αγορά εργασίας.
Το πανεπιστήμιο διατηρεί αναλλοίωτη την κολεγιακή του δομή, που ήταν κάποτε διαδεδομένη και σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ολοι οι φοιτητές ανήκουν σε κάποιο από τα 40 κολέγια που συναπαρτίζουν το πανεπιστήμιο. Η πλήρης λίστα των κολεγίων απ’ όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε και τα ακαδημαϊκά πεδία στα οποία κυρίως εστιάζουν βρίσκεται στοwww.ox.ac.uk/colleges.
Η Οξφόρδη κατέχει εναλλασσόμενη με το Cambridge την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις του βρετανικού Τύπου, ενώ ελάχιστα από τα ακαδημαϊκά τμήματα βαθμολογούνται με λιγότερο από το τέλειο ή το 5 στις επίσημες κρατικές αξιολογήσεις για την ποιότητα της έρευνας.
Τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.admissions.ox.ac.uk/courses, ενώ τα μεταπτυχιακά στοwww.admin.ox.ac.uk/gao/
ΙMPERIAL COLLEGE OF SCIENCE, ΤECHNOLOGY AND ΜEDICINE
Ιδρύθηκε το 1907 και μετρά ήδη 14 νομπελίστες επιστήμονες. Θεωρείται από εκείνα τα βρετανικά πανεπιστήμια που μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα ομόλογά τους αμερικανικά στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας και της ιατρικής. Μαθηματικά, Μηχανολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ιατρική και κάθε κλάδος προηγμένων τεχνολογικών σπουδών στο Ιμπίριαλ, θεωρείται κορυφαίος.
Μολονότι σε αρκετούς τομείς είναι ανώτερο ακόμη και από την Οξφόρδη ή το Κέιμπριτζ, έχει λιγότερο απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής, επιλέγοντας να αξιολογήσει τον φοιτητή από την ποιότητα της έρευνάς του κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί και όχι τόσο κρίνοντάς τον από τα τυπικά κριτήρια εισαγωγής.
Οι ασκήσεις περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων δεν είναι η μόνη βραδινή διασκέδαση για τους φοιτητές του Imperial. Το πανεπιστήμιο διαθέτει το μεγαλύτερο φοιτητικό κλαμπ του Λονδίνου, φθηνά ποτά και πολλές εκδηλώσεις. Επισκεφθείτε το www.imperial.ac.uk/options και τοwww.imperial.ac.uk/pgoptions για την πλήρη λίστα των τμημάτων και των ακαδημαϊκών προγραμμάτων που προσφέρει αυτό το εξαιρετικό πανεπιστήμιο.
QUEEN ΜARY, UNIVERSITY OF LONDON
Ιδρύθηκε το 1885 και διακρίνεται στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και τα Οικονομικά, τη Νομική και την Ιατρική. Επιπλέον προσφέρει εκτεταμένα προγράμματα φιλολογικών σπουδών με διασημότερα αυτά της λατινοαμερικανικής /ισπανόφωνης και της γερμανικής λογοτεχνίας. Γενικά, μια ποιοτικά ασφαλής επιλογή.
ΚING’S COLLEGE LONDON
Τo Κing’s ιδρύθηκε το 1829 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πολύ καλά πανεπιστήμια της Βρετανίας, το οποίο μάλιστα κατατάσσεται μεταξύ των 5 πρώτων όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα. Η πρόσφατη συγχώνευσή του με δύο ακόμη λονδρέζικα ιατρικά ινστιτούτα το καθιστά το δυνατότερο ίσως πανεπιστήμιο στην Ιατρική, την Οδοντιατρική (εκεί είναι Νο1) καθώς και τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας. Πολύ καλό όνομα στον τομέα των πολιτικών επιστημών έχει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τον τίτλο War Studies.
Γενικότερα το Κing’s έχει άριστο όνομα στις σπουδές διεθνών σχέσεων. Μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kcl.ac.uk/prospective/index.htmlκαι επιλέξτε αναλόγως Undergraduate ή Ρostgraduate Study για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, αντίστοιχα.
GOLDSMITHS COLLEGE
Τα 14 τμήματα του παραδοσιακού (1891) αυτού κολεγίου του πανεπιστημίου του Λονδίνου, μαζί με τα μικρότερα ερευνητικά κέντρα και συνεργαζόμενα ινστιτούτα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πολύ καλού ακαδημαϊκού προφίλ. Το έγκυρο ένθετο των Τimes για την ανώτατη εκπαίδευση χαρακτηρίζει το Γκόλντσμιθς ως τον ανερχόμενο αστέρα στην έρευνα. Οι σχολές Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, καθώς και αυτές της Μουσικής και του Αrt & Design είναι από τις καλύτερες στη Βρετανία.
ΒIRKBECK COLLEGE
Το Μπίρμπεκ (1823) είναι το διασημότερο βρετανικό πανεπιστήμιο για ανθρώπους που ξεκινούν σπουδές ή επιστρέφουν στα θρανία σε ηλικία μεγαλύτερη της συνηθισμένης (mature students) και οι οποίοι είναι συνήθως και εργαζόμενοι. Ετσι τα περισσότερα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα είναι προγραμματισμένα απόγευμα και σχεδιασμένα για part-time σπουδές, χωρίς ωστόσο να λείπει και η δυνατότητα για full time παρακολούθηση. Οι σχολές των Πολιτικών Επιστημών, των Διεθνών σχέσεων, της Φιλοσοφίας αλλά και των Οικονομικών παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη ζήτηση. Λόγω του προσανατολισμού του σε ενήλικες / εργαζόμενους φοιτητές, το Μπίρμπεκ δεν παρέχει τη δυνατότητα στέγασης. Μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.bbk.ac.uk/study/ug2003/ για τα μεταπτυχιακά και στοwww.bbk.ac.uk/study/pg2003/ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
SCHOOL OF ΟRIENTAL AND ΑFRICAN STUDIES (SΟΑS)
Η SΟΑS (1916) αποτελεί το κορυφαίο βρετανικό σχολείο στις αφρικανικές και ανατολικές σπουδές.
Τι είναι αυτό; Πολύ απλά, ειδικότητες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (Ανθρωπολογία – Κοινωνιολογία, Αρχαιολογία, Οικονομικά, Ιστορία, Νομική, Μουσική, Πολιτικές Επιστήμες, Θρησκειολογία και Γεωγραφία) διδάσκονται προσαρμοσμένες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τα πολιτικά συστήματα των ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Υπάρχουν επίσης 5 τμήματα Γλώσσας και Πολιτισμού της Αφρικής, της Ανατολικής Ασίας, της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, στο πλαίσιο των οποίων διδάσκονται 40 ξένες γλώσσες. Αν και οι ειδικότητες της SΟΑS ηχούν ίσως εξεζητημένες στους Ελληνες φοιτητές, τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά γνωστικά πεδία έχουν υψηλά ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης τόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο βεβαίως και στις χώρες (του αναπτυσσόμενου συνήθως κόσμου) πάνω στις οποίες οι φοιτητές εστιάζουν την έρευνά τους.
SCHOOL OF SLAVONIC AND ΕAST ΕUROPEAN STUDIES (SSΕΕS)
Ιδρύθηκε το 1915 αλλά από το 1999 αποτελεί τμήμα του UCL. Ο ραγδαίος ρυθμός και η ουσία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια καθιστά υψηλής ζήτησης την εξειδικευμένη γνώση που προσφέρει η σχολή στους φοιτητές της.
ΒUSINESS SCHOOL
www.lbs.ac.uk ή www.london.edu
Είναι η προσανατολισμένη στις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, σχολή του πανεπιστημίου του Λονδίνου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα business schools του κόσμου. Συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική εξάσκηση τόσο στη διδασκαλία όσο και την έρευνα. Τα προσφερόμενα ΜΒΑ’s προικοδοτούν τους κατόχους τους πτυχίο με τεράστια απήχηση στην αγορά εργασίας. Πρόσφατη κατάταξη των Financial Τimes για τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων όλου του κόσμου βρίσκει το LΒS στην 9η θέση. Μια κορυφαία επιλογή.
ROYAL ΗOLLOWAY
Ιδρύθηκε το 1886. Τα τμήματα Γαλλικών και Γερμανικών Σπουδών, Γεωγραφίας, Μουσικής, καθώς και αυτά της Βιολογίας, Πληροφορικής, Γεωλογίας, Μαθηματικών, Φυσικής και Ψυχολογίας θεωρούνται τα καλύτερά του.
ΤHE UNIVERSITY OF WARWICK
Μολονότι ιδρύθηκε μόλις το 1964, αποτελεί ένα από τα πραγματικά κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, υπόδειγμα δυναμισμού, ποιότητας και πρωτοπορίας. Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά και Ιστορία διακρίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ξεχωρίζουν οι κλάδοι της Μοριακής Βιολογίας, των Υπολογιστών, της Κατασκευαστικής Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.
Το Γουόρικ κατατάσσεται τέταρτο μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημιακών ερευνητικών ιδρυμάτων βάσει της κρατικής έκθεσης Αποτίμησης της Ποιότητας Ερευνας, ενώ 14 τμήματά του έχουν μέχρι σήμερα βαθμολογηθεί με άριστα από το Συμβούλιο Χρηματοδότησης Ανώτερης Εκπαίδευσης. Το πτυχίο του Warwick έχει εξαιρετική απήχηση στην αγορά εργασίας. Προπτυχιακά, στη διεύθυνση: www.warwick.ac.uk/undergrad. Μεταπτυχιακά:www.warwick.ac.uk/postgrad/
ΥORK UNIVERSITY
Τo δεύτερο, μαζί με το Warwick, επαρχιακό πανεπιστήμιο που κερδίζει ραγδαία έδαφος στο βρετανικό ακαδημαϊκό τοπίο παρά τη σχετικά πρόσφατη ιστορία του (1962).
Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο πανεπιστήμια αποτελούν από κοινού το αντίπαλο δέος στα παραδοσιακά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, γεγονός που στον βρετανικό Τύπο έχει κωδικοποιηθεί στη λέξη Υorwick (Υork+Warwick) έναντι του Οxbridge (Οxford + Cambridge).
Αν και δεν διαθέτει σχολές Νομικής και Ιατρικής, το Γιορκ θεωρείται εξαιρετική επιλογή για σπουδές στα Οικονομικά και γενικά στις Κοινωνικές επιστήμες.
Πρόσφατες μετρήσεις το κατατάσσουν στα 12 κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Βρετανίας, ενώ έχει μια από τις καλύτερες αποδόσεις στην επίσημη Αποτίμηση Ποιότητας Διδασκαλίας.
Μπείτε στη σελίδα www.york.ac.uk/np/deptindex.htm όπου βρίσκονται τα 28 τμήματα του πανεπιστημίου και επιλέγοντας αναλόγως, πληροφορηθείτε για τις ακριβείς διαδικασίες αιτήσεων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.
Πόλος έλξης τα πανεπιστήμια σε Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία
Οταν η Βρετανία αποφάσισε να αυξήσει τα δίδακτρα πάρα πολλοί ξένοι στράφηκαν στα πανεπιστήμια της Σκοτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας. Γι΄ αυτόν τον λόγο οι αιτήσεις, που δέχτηκαν για καινούργιους φοιτητές, αυξήθηκαν. Αλλωστε δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται στα πρώτα 20 των κορυφαίων πανεπιστημίων στις σχετικές λίστες, ενώ φημισμένο είναι και το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
ΣΚΟΤΙΑ
Οταν η Βρετανία αποφάσισε να αυξήσει τα δίδακτρα πάρα πολλοί ξένοι στράφηκαν στα πανεπιστήμια της Σκοτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας. Γι΄ αυτόν τον λόγο οι αιτήσεις, που δέχτηκαν για καινούργιους φοιτητές, αυξήθηκαν. Αλλωστε δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται στα πρώτα 20 των κορυφαίων πανεπιστημίων στις σχετικές λίστες, ενώ φημισμένο είναι και το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
THE UNIVERSITY OF EDINBURGH
Kαταφέρνει να συνδυάζει άριστα κλασικά πεδία σπουδών όπως η Νομική και η Ιστορία με νέα αντικείμενα όπως η πληροφορική και η στατιστική αλλά και η ιατρική και η Βιοτεχνολογία. Σίγουρα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ όμορφη πόλη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους φοιτητές. Οσο για τα δίδακτρα, κυμαίνονται κοντά στις 13.000 στερλίνες.
THE UNIVERSITY OF GLASGOW
Το ίδρυμα αυτό είναι από τα παλιότερα (από το 1451) με καλό όνομα όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν και οι θετικές σχολές είναι πλέον πολυπληθείς, οι κλασικές σπουδές αποτελούν το δυνατό του σημείο.
THE UNIVERSITY OG ST ANDREWS
Είναι το γηραιότερο πανεπιστήμιο της Σκοτίας (από το 1411) και διατηρεί εδώ και 6 αιώνες την ακαδημαϊκή του αρτιότητα. Από τα 19 τμήματά του τα 9 βαθμολογήθηκαν με άριστα και τα 8 ως εξαιρετικά ικανοποιητικά. Χωρίς να υστερεί στις θετικές επιστήμες, οι κλασικές έχουν διεθνή φήμη.
UNIVERSITY OF ABERDEEN
Ενα επίσης από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Βρετανίας στο οποίο ιδιαίτερα καλής φήμης απολάβουν οι τομείς της φαρμακολογίας, της βιοϊατρικής, της κοινωνιολογίας , της νομικής και της ιστορίας.
UNIVERSITY OF DUNDEE
Ιατρική, μοριακή, βιολογία, βιοχημεία και ψυχολογία είναι μερικά από τα καλύτερα προγράμματα. Η ιατρική έρευνα στους τομείς του καρκίνου και του διαβήτη είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο.
STRATHCLEDE UNIVERSITY
Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1964. Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων κατατάσσεται μεταξύ των 5 καλύτερων της Ευρώπης, ενώ γενικότερα οι οικονομικές σπουδές που παρέχει θεωρούνται από τις καλύτερες στη Βρετανία.
HERIOT-WATT UNIVERSITY
H ύπαρξή του χρονολογείται από το 1821 όταν ιδρύθηκε με το όνομα του Heriot και του Watt του εφευρέτη της ατμοηλετρικής. Οι τομείς Εφηρμοσμένων μαθηματικών, Ορυκτού πλούτου και στατιστικής αξιολογούνται ως οι καλύτεροί του.
THE UNIVERSITY OF WEST OF SCOTLAND
Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Το ένα τέταρτο των φοιτητών επιλέγουν σπουδές στη διοίκηση των επιχειρήσεων.
THE UNIVERSITY OF STIRLING
Κοινωνικές επιστήμες, περιβαλλοντικές σπουδές και μια καλή business school αποτελούν τα δυνατά του σημεία.
GLASGOW CALEDONIAN UNIVERSITY
NAPIER UNIVERSITY
Τα προσφερόμενα μαθήματα στους τομείς του busines και management είναι πρωτοποριακά και ανανεώνονται συνεχώς.
ROBERT GORDON UNIVERSITY
Eχει καλό όνομα στα τμήματα σχεδίου και τεχνών, αρχιτεκτονικής και Διοίκησης επιχειρήσεων.
ΟΥΑΛΙΑ
BANGOR UNIVERSITY
Χημεία, Ωκεανολογία (η μεγαλύτερη βρετανική σχολή του είδους) Δασοκομία, και Δασολογία αποτελούν τα δημοφιλέστερα προγράμματα
CARDIFF UNIVERSITY
Aπό τα πιο αξιόλογα βρετανικά πανεπιστήμια βάσει κυβερνητικών αξιολογήσεων. Τα δυναμικότερα τμήματα είναι: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Δημοσιογραφίας και Νομικής.
SWANSEA UNIVERSITY
Μπορεί να περηφανεύεται τόσο για τις σχολές ξένων γλωσσών όσο και για τη Νομική του με συνδυαστικές σπουδές τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.
THE UNIVERISTY OF WALES ABERYSTWYTH
Βιολογία, Βιβλιοθηκονομία και Διαχείρηση Ηλεκτρονικών Δεδομένων, αλλά και οι γεωλογικές επιστήμες είναι το φόρτε του
UNIVERSITY OF WALES, LAMPETER
Oλα τα προγράμματα αφορούν τους τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών και των τεχνών.
ΒΟΡΕΙΑΙΡΛΑΝΔΙΑ
QUEEN΄S UNIVERSITY OF BALFAST.
Τα σημαντικότερα προγράμματά του εντοπίζονται στους κλάδους της Ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής μηχανολογίας και της Ψυχολογίας.
UNIVERSITY OF ULSTER
Θεωρητικές Επιστήμες και Σχέδιο είναι οι πλέον προτιμώμενες σχολές του μεγαλύτερου σε μέγεθος πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας.
ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤH ΓΑΛΛΙΑ
Το Παρίσι στην κορυφή της γνώσης
Ολο και περισσότεροι ξένοι φοιτητές επιλέγουν τα τελευταία χρόνια τη Γαλλία προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους, ενώ όσον αφορά στους Ελληνες που βρίσκονται εκεί για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές υπολογίζονται περίπου στους 2.300. Το κόστος ζωής στη Γαλλία για έναν φοιτητή δεν είναι πολύ υψηλό, ενώ η εγγραφή στα Πανεπιστήμια κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 600 ευρώ και στα ιδιωτικά Ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.
Κόστος ζωής: Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίσει ποσό μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και μέχρι 800 ευρώ για μικρότερες πόλεις Η Γαλλία είναι η τέταρτη χώρα υποδοχής φοιτητών παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Η Γαλλία έχει δύο τύπου Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα κλασικά «ΑΕΙ» -83 δημόσια πανεπιστήμια- και τα «Grandes Ecoles». Πρόκειται για 500 περίπου Ανώτατα Πολυτεχνικά Ιδρύματα, Ανώτατες Εμπορικές Σχολές και Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα οποία όμως έχουν πιο αυστηρά κριτήρια πρόσβασης και μεγάλο κύρος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Οι σπουδές είναι οργανωμένες στους εξής 3 κύκλους.
1oς κύκλος: Διαρκεί τρία χρόνια και χορηγεί το Πτυχίο Licence.
2ος κύκλος: Ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μaster 1, που αντιστοιχεί στο πτυχίο και Μaster 2). Οι Ελληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (πτυχίο) μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών.
3ος κύκλος: Η διδακτορική διατριβή (Doctorat) διαρκεί 3 έτη.
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ: Παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καταρτίζουν επαγγελματίες σε ποικίλους τομείς (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αρχιτεκτονική, Μηχανική κλπ.) και παράγουν αποφοίτους έτοιμους για κορυφαίες επαγγελματικές θέσεις. Δέχονται λιγότερους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους είναι συνήθως πενταετή.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Τα Πανεπιστήμια κάνουν δεκτούς στο πρώτο έτος όλους τους κατόχους του γαλλικού απολυτηρίου «Baccalaureat». Κατά συνέπεια, οι Ελληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalaureat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας. Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσουν ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής.
Οσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο υποψήφιος γνωρίζει γαλλικά αλλά δεν διαθέτει κάποιο πτυχίο, μπορεί να δώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Οι Γάλλοι υποψήφιοι για τις Grandes Εcoles πρέπει να περάσουν από εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές υπάρχουν παράλληλοι τρόποι εισαγωγής με βάση τους τίτλους σπουδών, σε κύκλους σπουδών που κυμαίνονται από 2 έως 5 έτη. Πώς γίνεται η εισαγωγή στα γαλλικά πανεπιστήμια ή Grandes Ecoles: Πρέπει ο υποψήφιος να κάνει αίτηση στην ιστοσελίδα http://www.admission-postbac.fr/από 20 Ιανουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της Γ’ Λυκείου. Σ’ αυτή την on line αίτηση θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με σειρά προτίμησης έως 12 πανεπιστήμια.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Οι αιτήσεις γίνονται κατευθείαν στα πανεπιστήμια.
Οι προϋποθέσεις εισαγωγής είναι οι εξής:
1. Πτυχίο ΑΕΙ με αναλυτική βαθμολογία.
2. Επάρκεια στη γνώση της γαλλικής γλώσσας. Συνήθως ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς ή TCF.
3. Προσωπική Επιστολή όπου πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά: γιατί ο υποψήφιος επέλεξε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, πώς πιστεύει ότι θα τον ωφελήσει, προπτυχιακές εργασίες, διπλωματική εργασία, αναλυτική αναφορά στην πρακτική άσκηση, βιογραφικό σημείωμα.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ: Στη Γαλλία, το κόστος εγγραφής στα πανεπιστήμια (από 180 ευρώ έως 600 ευρώ) είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, εφόσον το κράτος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πραγματικού κόστους των σπουδών (από 6.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ ετησίως ανά φοιτητή). Το κόστος εγγραφής στα ιδιωτικά Ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 210-3398653. E.mail: athenes@campusfrance.org
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλoνίκης, Λεωφ. Στρατού 2 Α. ΤΘ 18103. Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310- 821231. E.mail:thessalonique@campusfrance.org Ιστοσελίδα στα ελληνικά με on line κατάλογο των γαλλικών προγραμμάτων σπουδών, των προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, των υποτροφιών και με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία:www.grece.campusfrance.org.
ΣΟΡΒΟΝΗ – La Sorbonne
Η Σορβόνη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα. Σήμερα αποτελείται από τέσσερα πανεπιστήμια που το καθένα με την ειδικότητά του και τη φήμη του για συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδών συμβολίζει το απόλυτο κύρος και την ιστορία της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης.
ΡARIS ΙΡANTHEON – SORBONNE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΣΟΡΒΟΝΗΣ, ΠΑΡΙΣΙΙ – ΠΑΝΘΕΟΝ.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ευρωπαϊκές Σπουδές, Διεθνείς Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παρέχει υψηλότατου επιπέδου σπουδές κυρίως στους τομείς Δικαίου, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Σήμερα είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γαλλίας με 40.000 φοιτητές.
ΡARIS ΙΙΙ – SORBONNE ΝOUVELLE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΣΟΡΒΟΝΗΣΠΑΡΙΣΙΙΙΙ.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γλωσσολογία, Συγκριτική Λογοτεχνία, Γαλλική Λογοτεχνία, η Γαλλική ως ξένη γλώσσα. Σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας αλλά και άλλων τεσσάρων γλωσσών (Αγγλικής, Ιταλικής, Αραβικής, Ισπανικής) σε υψηλό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Διδακτική.
ΡARIS ΙV – ΡARIS SORBONNE –
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γαλλική Φιλολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία. Προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ένα ευρύτατο φάσμα αντικειμένων, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία, την Αιγυπτιολογία, μέχρι τη Γλωσσολογία, την Κοινωνιολογία, τη Φιλοσοφία και τη μελέτη των περισσοτέρων σύγχρονων γλωσσών και πολιτισμών.
UNIVERSITE RENE DESCARTES PARIS V
Φημίζεται για το υψηλό επίπεδο σύγχρονων νομικών σπουδών, σπουδών ψυχολογίας και ιατρικής αλλά και την αρτιότητα του ερευνητικού του προγράμματος στη Βιοϊατρική.
UNIVERSITE NANTERRE PARIS X
Πρόκειται για το κατεξοχήν Οικονομικό Πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, που δίνει στην αγορά δυνατά πτυχία και ισχυρούς μεταπτυχιακούς τίτλους γύρω από χρηματοοικονομικές σπουδές και μάνατζμεντ.
ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤH ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δωρεάν φοίτηση σε κορυφαία κρατικά ιδρύματα
Εάν επιθυμείτε να σπουδάσετε στη Γερμανία, θα πρέπει να έχετε απολυτήριο λυκείου. Δυνατότητα για σπουδές στη Γερμανία προσφέρουν επίσης το International Baccalaureate (δηλαδή το διεθνές απολυτήριο με το οποίο κάποιος μπορεί να σπουδάσει απευθείας στο εξωτερικό) καθώς και τα μαθήματα GCE A Levels
Τα πιο πολλά γερμανικά πανεπιστήμια είναι κρατικά και η φοίτηση είναι δωρεάν. Ωστόσο, μερικά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας καθόρισαν ένα περιορισμένο ποσό διδάκτρων, το οποίο υπολογίζεται στα 500 ευρώ/εξάμηνο και χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.
Το ποσό αυτό καθορίζεται, βέβαια, από το κάθε κρατίδιο και από την κάθε σχολή ξεχωριστά. Τα μηνιαία έξοδα ενός φοιτητή στη Γερμανία κυμαίνονται γενικά μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ. Στα έξοδα αυτά συμπεριλαμβάνονται ενοίκιο, διατροφή, ένδυση, συγκοινωνίες, τηλέφωνο/Internet, ιατρική κάλυψη, σπουδαστικά υλικά, καθώς επίσης και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
Το μηνιαίο κόστος ζωή εξαρτάται, βέβαια, από την προσωπική κατάσταση του φοιτητή αλλά και από την πόλη όπου σπουδάζει. Σε μεγάλες πόλεις όπως Frankfurt am Main, Hamburg, Munchen χρειάζεται ένας φοιτητής περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι σε μικρότερες πόλεις όπως Dresden, Jena, Erfurt.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δίνονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι Αθήνα 10675, τηλ.: 210-7285111, 7285242 και από το άψογο στην εξυπηρέτηση Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ.: 210-3608111, -15.
Επίσης από το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Βασιλίσσης Ολγας 66, τηλ.: 2310-889610, Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, τηλ.: 2310-997556.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (1386)
Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας είναι ένα κοσμοπολίτικο, φιλελεύθερο και ανοιχτό στις επιστημολογικές τάσεις ίδρυμα, το οποίο απολαμβάνει παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση. Η διάσημη Φιλοσοφική Σχολή έχει κατατμηθεί σε πέντε τμήματα, ενώ οι Οικονομικές Επιστήμες έχουν αυτονομηθεί. Κάθε του τμήμα αποτελεί μία εγγυημένη για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης επιλογή σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Πανεπιστήμιο της Λειψίας (1409)
Ενα από τα αρχαιότερα και διασημότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, που μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί με τα ονόματα των Νίτσε, Γκαίτε και Βάγκνερ. Η Λειψία είναι πόλη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εκδοτικών επιχειρήσεων, γεγονός που αφήνει τη σφραγίδα του στους κλάδους σπουδών του πανεπιστημίου, το οποίο έχει ενσωματώσει στα τμήματά του νέα πρωτοποριακά προγράμματα στη Διοίκηση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στο Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Σύστημα, στις Δημόσιες Σχέσεις και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Πανεπιστήμιο Κολωνίας (1388)
Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας με περίπου 55.000 φοιτητές. Προσφέρει τα πλεονεκτήματα ενός campus, χωρίς όμως να βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης. Διατηρεί πολύ καλή φήμη σε όλο τον κόσμο και επιλέγεται από μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών. Καλλιεργεί στενή συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Ρennsylvania State και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αλλά και με το δικό μας Αριστοτέλειο και γενικά θεωρείται το πανεπιστήμιο με τον εντονότερο διεθνή προσανατολισμό. Οι τομείς Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών προσφέρουν ένα μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα με τον τίτλο Εuropean Μanager.
Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης «Friedrich-Αlexander» (1743)
Διακρίνεται για τον συνδυασμό παράδοσης και νεωτερικότητας και καλύπτει σχεδόν το σύνολο των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων. Μολονότι διαθέτει μακρά παράδοση στην κλασική παιδεία, δεν υστερεί στους τομείς των Κοινωνικών και των Θετικών/Τεχνολογικών Επιστημών. Η λειτουργία και τα προγράμματα σπουδών του ενθαρρύνουν τη συνεργασία φοιτητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
Πανεπιστήμιο Μπάμπεργκ «Οtto-Friedrich» (1647)
Η έμφαση στις Καλές Τέχνες, στις Κοινωνικές Επιστήμες και ιδιαιτέρως στα Οικονομικά αποτελούν τα δυνατά σημεία του πανεπιστημίου. Στους τομείς αυτούς προσφέρονται σύγχρονα προγράμματα σπουδών από τη Θεολογία έως τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Πανεπιστήμιο Βρέμης (1971)
Τις τελευταίες δεκαετίες η όμορφη πόλη της Βρέμης έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό και επιστημονικό κέντρο. Το πανεπιστήμιο φημίζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους τομείς Τεχνολογίας, Περιβαλλοντικής Ερευνας, Πληροφορικής, Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας.
Πολυτεχνείο Μονάχου (1868)
Πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση των τεχνολογικών εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι το ίδρυμα που συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταμόρφωση της Βαυαρίας από αγροτική επαρχία σε κορυφαία βιομηχανική περιοχή. Το κεντρικό κτίριο εδρεύει στην καρδιά του Μονάχου, ενώ η Γεωργική Σχολή και η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων είναι εγκαταστημένες σε απόσταση 30 χλμ. από το Μόναχο. Η μεγάλη φήμη του τεχνολογικού ιδρύματος τονίζεται και από την απόκτηση τριών βραβείων Νόμπελ από επιστήμονές του. Απαιτητικότατο admission.
Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ «Αlbert-Ludwigs» (1457)
Ο κλάδος της Ιατρικής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χάρη στις εκτεταμένες κλινικές και πειραματικές έρευνές του. Το Φράιμπουργκ, βάσει στατιστικών, είναι η πόλη που οι περισσότεροι Γερμανοί θα ήθελαν να ζουν χάρη στον ιδανικό αριθμητικά πληθυσμό και την πλούσια πολιτιστική ζωή.
Πανεπιστήμιο Κωστάντζας (1966)
Τα μεγαλύτερα και δυνατότερα προγράμματα σπουδών του είναι αυτά των Πολιτικών Επιστημών και της Δημόσιας Διοίκησης.
Είναι ένα πανεπιστήμιο campus, με σύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στα σύνορα με την Ελβετία και την Αυστρία.
Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ (1907)
Εχει μακρά και αξιοζήλευτη παράδοση στις Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, οι οποίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των φοιτητών.
Τα προγράμματα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων απολαμβάνουν πολύ καλής φήμης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μαζί με το πρόγραμμα ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Επιστήμη θεωρούνται πρωτοποριακά.
Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο!
Reblogged στις sofia kioroglou.