Αρχική > εκπαίδευση, εκπαιδευτικός > Η “ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Α΄ΑΧΑΙΑΣ” και η “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (Α΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ)” για το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Η “ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Α΄ΑΧΑΙΑΣ” και η “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (Α΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ)” για το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Kvaratskhelia Alexey - 'Mentor'

Kvaratskhelia Alexey, ‘Mentor’

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Α΄ΑΧΑΙΑΣ
κίνηση για τον καθηγητή και το δημόσιο σχολείο

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (Α΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ)

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 3-7-2013 οι εργασίες του 16ουΣυνεδρίου της ΟΛΜΕ με την εκλογή του νέου Δ.Σ. Μονοπώλησε της εργασίες του Συνεδρίου η συζήτηση και η αντίδραση του κλάδου στη διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητες – απολύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Το σύνολο των αντιπροσώπων συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση του κλάδου σε μια τέτοια απόφαση της κυβέρνησης με αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχίσουν να ξετυλίγονται όποτε επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, είτε το καλοκαίρι είτε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πράγμα που θα αποτυπωθεί στα ντοκουμέντα του Συνεδρίου.

Δυστυχώς όμως οι συνήθεις παραταξιακές αντιπαραθέσεις ,οι λεκτικοί βερμπαλισμοί και η προσπάθεια κάποιων παρατάξεων, κυρίως των ΣΥΝΕΚ και των Παρεμβάσεων, να διαγκωνιστούν σε «επαναστατικότητα», εμπόδισαν τη δυνατότητα να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή σύγκλιση και συναίνεση στις αποφάσεις και έκλεισαν το δρόμο σε ένα πλαίσιο το οποίο θα αποτύπωνε τη βούληση της βάσης. Ιδίως η ακατανόητη εμμονή των ΣΥΝΕΚ και των Παρεμβάσεων για μετατροπή του 16ου Συνεδρίου σε Διαρκές δυναμίτισε το κλίμα, οδήγησε παρατάξεις στο τέλος είτε να αποχωρήσουν είτε να μη συμμετάσχουν ενεργά μέχρι τέλους στη διαμόρφωση των προτάσεων. Μια τέτοια απόφαση που τελικά ελήφθη με αμφισβητούμενη πλειοψηφία θα έχει ως αποτέλεσμα να υποκαταστήσει το νεοεκλεγμένο Δ.Σ της ΟΛΜΕ ναρκοθετώντας τη θεσμική και συλλογική λειτουργία του.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή την κατάληξη πρέπει να την υπερβούμε και να επικρατήσει η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας να αντιμετωπισθεί ενωτικά και συλλογικά κάθε προσπάθεια που θα απειλήσει την παιδαγωγική και εργασιακή μας αξιοπρέπεια και θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του δημόσιου σχολείου. Αυτό πλέον είναι το πρόταγμα από την επομένη μέρα του Συνεδρίου και γι’ αυτό η ευθύνη του νέου Δ.Σ είναι μεγάλη έναντι των συναδέλφων μας.

Όσο αφορά την εκπροσώπηση του σχήματός μας στις εργασίες του Συνεδρίου, πέρα από την παρέμβαση των εκπροσώπων μας στο δημόσιο διάλογο, συμμετείχαμε ενεργά στη διαμόρφωση μιας νέας συλλογικότητας που εκφράσθηκε εκλογικά από την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ και συγκροτήθηκε από αντιπροσώπους που σε άλλες περιοχές είχαν εκλεγεί με ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ Δ.Ε, σε άλλες με συνεργαζόμενα σχήματα και σε άλλες ,όπως στη δική μας ΕΛΜΕ, με νέες κινήσεις και αποτέλεσαν το κομμάτι του ψηφοδελτίου Δημοκρατικές Εκπαιδευτικές Δυνάμεις. Επιδίωξή μας είναι η μετεξέλιξη το αμέσως επόμενο διάστημα σε ένα ευρύτερο σχήμα που θα εκφράζεται πολιτικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, με την άρθρωση ενός άλλου συνδικαλιστικού λόγου μακριά από κομματικές επιρροές και πελατειακές αντιλήψεις. Είναι προφανές όμως ότι κάτι τέτοιο θα κριθεί στην πράξη.

 

Σχολείο

Και οι δύο παραπάνω αναφερθείσες παρατάξεις κατέθεσαν το παρακάτω μαζί με άλλα συναφή συνδικαλιστικά σχήματα κοινό κείμενο, το οποίο έχει ήδη δημοσιευτεί στο «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ» και είναι το εξής:

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ κατέθεσε στο Συνέδριο το παρακάτω πλαίσιο με τα αιτήματα και το πρόγραμμα δράσης καθώς και μια δήλωση σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών:

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
(ΠΑΣΚ Δ.Ε. – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ)

Προς το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σήμερα κρίνεται το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και του εκπαιδευτικού επαγγέλματος. Σήμερα όλοι κρινόμαστε απέναντι στο μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα της εκπαίδευσης και της μόρφωσης του λαού μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των μνημονίων. Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασίας ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Κεντρικό πολιτικό πρόταγμα είναι: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Γιατί όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι αναγκαίοι για την προαγωγή της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης του Δημόσιου σχολείου, για την ουσιαστικότερη μόρφωση όλων των μαθητών και των μαθητριών μας.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι για να υπερασπιστούμε το εργασιακό και παιδαγωγικό μέλλον μας.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιστούμε για να διδάσκουμε και να διαπαιδαγωγούμε στις σχολικές αίθουσες, για να αναπτύσσουμε δημιουργικές πρωτοβουλίες μαζί με τους μαθητές μας και τις μαθήτριές μας στα σχολεία.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το ιερό δικαίωμα της εργασίας μας, είμαστε αποφασισμένοι να προβάλλουμε τις υπέρτατες παιδαγωγικές αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της συναδελφικότητας.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί συσπειρωμένοι στο κοινωνικό μας κίνημα, στους συνδικαλιστικούς θεσμούς (ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ) θα αγωνιστούμε δυναμικά για να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός. Δε θα περάσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η αποδόμηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υπονόμευση του μορφωτικού και πολιτιστικού μας ρόλου. Αγωνιζόμαστε για την προαγωγή της παιδαγωγικής μας ευθύνης και ελευθερίας. Διαπαιδαγωγούμε με την αγωνιστική στάση ζωής.

Είναι ιερό καθήκον για το μέλλον του επαγγέλματός μας , για τις παιδαγωγικές μας αξίες, για τη Δημόσια και Δωρεάν παιδεία, για τη μόρφωση του λαού μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια στη βαρβαρότητα της αγοράς, ενάντια στο μεσαίωνα των απολύσεων και της καταστολής των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ:

· Καμία απόλυση εκπαιδευτικού. Καμία διαθεσιμότητα. Καμία υποχρεωτική μετάθεση.

· Άμεση ανάκληση του νόμου για το νέο πειθαρχικό δίκαιο που έχει θέσει υπό διωγμό τους συναδέλφους, καθιστώντας όλους μας εν δυνάμει «επίορκους».

· Άμεση ανάκληση του σχεδίου Π.Δ. για τις αναγκαστικές μεταθέσεις, που ανατρέπει τη ζωή των εκπαιδευτικών. Είναι εξοντωτικό, απάνθρωπο, αλλά και αντιπαιδαγωγικό, οι εκπαιδευτικοί που διάγουν το 1/3 του επαγγελματικού τους βίου μετατιθέμενοι ανά την επικράτεια, να μην εξασφαλίζουν ποτέ τη σιγουριά της οργανικής τους θέσης και της μόνιμης εγκατάστασης.

· Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση.

· Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση, ειδικά του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού, που σε αντίξοες και ειδικές συνθήκες, μακριά από την εστία και την οικογένειά του πρέπει να ασκεί του λειτούργημά του με τον πενιχρό μισθό των 640€.

· Κατάργηση του νόμου 4024 και του ενιαίου βαθμολόγιου-φτωχολόγιου.

· Άρση της επιστράτευσης – ανάκληση όλων των σχεδίων νόμων που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές και συνταγματικές ελευθερίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς – ή μέσα στο καλοκαίρι αν υπάρχουν εξελίξεις – προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις με εισήγηση της Ο.Λ.Μ.Ε. για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, για να υπερασπιστούμε τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και τα δικαιώματα των συναδέλφων μας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ

Η Προοδευτική Ενότητα (ΠΑΣΚ Δ.Ε. – Δημοκρατικές Εκπαιδευτικές Δυνάμεις),καταγγέλλει τις πραξικοπηματικές ενέργειες των παρατάξεων ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και Παρεμβάσεων οι οποίες ανατρέπουν, με διαδικαστικά τεχνάσματα και με την ευθύνη – υπεροπτική και αυταρχική συμπεριφορά του Προέδρου του 16ου Συνεδρίου, την εκφρασμένη απόφαση του κλάδου.

Σε μια τόσο κρίσιμη, για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς περίοδο, όπου όλοι οι συνάδελφοί μας αγωνιούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα, ακόμη και για την ίδια την εργασία τους, είναι πολιτικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτο κάποιοι να επινοούν μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και τις συλλογικές λειτουργίες του Συνδικάτου και διχάζουν τον κλάδο μας.

Η συμπαράταξη των παραπάνω δυνάμεων θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, στηριζόμενη πάντα στη δημοκρατική κουλτούρα του κλάδου. Γι’ αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απόφαση για το διαρκές συνέδριο η οποία καταργεί τη θεσμική λειτουργία της Ομοσπονδίας. Για τους παραπάνω λόγους σταματήσαμε να μετέχουμε στη συνέχεια των διαδικασιών του Συνεδρίου.

Αυτές οι μεθοδεύσεις δε μας επέτρεψαν να υποστηρίξουμε την παραπάνω πρόταση και σχέδιο δράσης, τα οποία είχαμε καταθέσει από την αρχή της σχετικής διαδικασίας και ευελπιστούσαμε ότι λόγω του συνθετικού χαρακτήρα της θα μπορούσαν να υπερψηφιστούν από όλες τις δυνάμεις του Συνεδρίου.

Ignatyev Oleg - 'Autumn Expanse'

Ignatyev Oleg, ‘Autumn Expanse’

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: