Αρχική > πολιτισμός > «Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν» σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες

«Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν» σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τις 9 Συμφωνίες του σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες, την Κυριακή, 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που μεταδίδεται ζωντανά σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτού, εννέα σημαντικοί ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί οργανισμοί -την Ελλάδα εκπροσωπεί το Μέγαρο Μουσικής- θα ερμηνεύσουν τις συμφωνίες του κορυφαίου Γερμανού μουσουργού. Η μετάδοση θα αρχίσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη, τη γενέτειρα του, και θα ολοκληρωθεί στις 23:00 το βράδυ στη Βιέννη, στην οποία ο Μπετόβεν άφησε την τελευταία του πνοή.

Αυτό το σπάνιο πανευρωπαϊκό μουσικό γεγονός υλοποιείται από τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE σε συνεργασία με την ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) και την Unitel, κορυφαίο διεθνή διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής. «Θέλουμε να επανέλθουμε στην έξω ζωή. Η χαρά και η ψυχαγωγία είναι το αίτημα των ημερών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την διεθνή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο Βόλφγκανγκ Μπέργκμαν, διευθύνων σύμβουλος του Arte Germany προσθέτοντας πως ο μουσικός μαραθώνιος Μπετόβεν σηματοδοτεί «την εκκίνηση της πολιτιστικής ζωής στην Ευρώπη». «Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμπλακεί (μουσικοί, χορευτές, τεχνικοί…) για να τον φέρουν σε πέρας. Και θα είναι μια γιορτή όπου συνυπάρχει το παρελθόν, τα παρόν, το μέλλον, η φύση και τα μνημεία, η ελευθερία, η επικοινωνία και η ανοιχτότητα. Όλα όσα χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο».

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει σε αυτόν τον μουσικό μαραθώνιο «ταξιδεύοντας» εκτός αθηναϊκών τειχών για να παρουσιάσει στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, στις 20:00, τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, με τον διεθνούς φήμης Έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει τη musicAeterna.

Με το διάσημο σύνολο συμπράττει η Σάσα Βαλτς, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία ετοίμασε ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς μια νέα χορογραφία σε παγκόσμια πρεμιέρα, ένα έργο με 12 χορευτές εμπνευσμένο από την κινησιολογία των αρχαιοελληνικών ιεροτελεστιών που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο αλλά και τη μουσική του Μπετόβεν (II. Allegretto-Δεύτερο Μέρος της Έβδομης Συμφωνίας).

«Η ακουστική του τόπου είναι φανταστική. Είμαστε ευγνώμονες που μας επετράπη να εμφανιστούμε και να χορέψουμε εκεί. Για την ώρα, κάνουμε πρόβες στο στούντιο, αλλά έχω επισκεφθεί το χώρο. Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο… είναι το φυσικό περιβάλλον, οι μύθοι που το περιβάλλουν, σου τονώνει την ψυχή» δήλωσε η Γερμανίδα χορογράφος Σάσα Βαλτς που θα συμπράξει με τον Θ. Κουρεντζή, χορεύοντας πάνω στη 7η Συμφωνία του Μπετόβεν «την συμφωνία που μπορεί να χορευτεί περισσότερο από κάθε άλλη», όπως είπε. «Έχει μια ένταση, μια θρησκευτική και πνευματική διάσταση. ‘Αλλωστε και οι Δελφοί έχουν κάτι το μυστικιστικό∙ μην ξεχνάμε πως ήταν χώρος λατρείας του Απόλλωνα κι εμείς θα αποδώσουμε τιμή σε αυτό. Είναι σπάνιο να παίζεται μουσική σε αρχαιολογικούς χώρους παρότι αυτό συνέβαινε διαρκώς στην αρχαιότητα. Και είναι συγκινητικό γιατί επιστρέφουμε στην ρίζα της τέχνης, του θεάτρου και του χορού» σημείωσε η Βαλτς.

Για την ίδια, είναι διπλά σημαντική η φιλοξενία στους Δελφούς σε μια εποχή που «η δημοκρατία μας είναι εύθραυστη και πρέπει να την υπερασπιστούμε. Πρέπει να προωθήσουμε τις ιδέες και τις αξίες που η Ευρώπη εκπροσωπεί και τις οποίες προάγει το έργο του Μπετόβεν».

Για την ελληνικής καταγωγής, αρχιμουσικό Karina Canellakis -η οποία θα διευθύνει την Συμφωνική της Βιέννης πάνω στην αριστουργηματική Ενάτη Συμφωνία- είναι εξαιρετικά σημαντικό να δει το έργο του Μπετόβεν με φρέσκα ματιά σαν να το κοιτάζει για πρώτη φορά: «’Αλλωστε, το μήνυμα της συμφωνίας είναι περισσότερο παρόν από ποτέ: Μιλάει για την αλληλεγγύη, την ομόνοια, την αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Αξίες που δεν πρέπει να ξεχνάμε, παρότι αναγκασμένοι να ζούμε σε απόσταση ή να επικοινωνούμε μέσα από οθόνες».

Ο κλασικός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Η Ελλάδα βλέπει Ευρώπη!

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσφέρει δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό τη μετάδοση όλων των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του. Η ροή του κοινού θα είναι ελεγχόμενη με δελτία προτεραιότητας (διαδικτυακή κράτηση στην ιστοσελίδα του Μεγάρου). Την προβολή θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες.

Επίσης, οι συναυλίες θα είναι διαθέσιμες ζωντανά, μέσω δωρεάν streaming, και από την ιστοσελίδα του Μεγάρου.

Το πρόγραμμα

Την Κυριακή 6 Ιουνίου, το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Μπετόβεν αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mάλερ-Nτάνιελ Χάρντινγκ) και συνεχίζεται στις 15:00 με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιρλανδικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης υπό τον Χάιμε Μαρτίν. Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι (Φινλανδία), όπου στις 16:00 η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Νίκολας Κόλλον θα ερμηνεύσει την «Ηρωική»˙ το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει στις 17:00 τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Γκουστάβο Χιμένο˙ και κατόπιν η Πράγα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Στήβεν Μερκούριο να έχουν στο πρόγραμμά τους την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (18:00).

Ακολουθoύν από το Λουγκάνο στις 19:00 η ελβετική ορχήστρα δωματίου I Barocchisti και ο Ντιέγκο Φαζόλις με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική». Στις 20:00 τη σκυτάλη παίρνουν ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna που ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς, ενώ μία ώρα αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο (21:15, Γαλλία), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Μάρκο Λετόνια παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού είναι η αριστουργηματική Ενάτη (22:00). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Τη μετάδοση από κάθε διαφορετική πόλη «προλογίζει» ένα σύντομο βίντεο, μια οπτικοακουστική «καρτ ποστάλ», με παρουσιαστή έναν δημοσιογράφο από την εκάστοτε χώρα, ο οποίος βοηθά τον θεατή να εξοικειωθεί με τη μουσική ατμόσφαιρα της κάθε Συμφωνίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μαγευτικά τοπία και αξιοθέατα της κάθε περιοχής.Η συναυλία στους Δελφούς πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία κοινού, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του World Human Forum, του EOT και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (Centre Culturel Hellénique) στο Παρίσι.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το promo trailer του ARTE για τον 9ωρο μαραθώνιο: https://youtu.be/T8bh__DYIJ8

Ν. Μπακοπούλου

*Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Έτος Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το 2020

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: