Αρχική > βιβλία > Τα απομεινάρια μιας μέρας

Τα απομεινάρια μιας μέρας

Τα 5 καλύτερα βιβλία του Καζούο Ισιγκούρο. - Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Του Καζούο Ισιγκούρο,

2017, Εκδόσεις: Ψυχογιός, σελίδες 315

ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ - ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ - Εκδόσεις Ψυχογιός

Του Νίκου Τσούλια

     Το θέμα του βιβλίου ίσως να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα που απασχολούν γενικά τον άνθρωπο, η σχέση του με το παρελθόν. Όχι αόριστα και ανώδυνα με το παρελθόν αλλά με βάση εκείνο το κομμάτι του παρελθόντος που στοιχειώνει και που βασανίζει όσο ασχολείσαι μαζί του.

     Ταπεινό το επάγγελμα του βασικού ώρα του μυθιστορήματος. Μπάτλερ αλλά στην υπηρεσία ενός Άγγλου λόρδου. Σε εποχές δύσκολες εκτυλίσσεται η υπόθεση. Μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η αφήγηση αφορά το μεσοπολεμικό διάστημα και το ερώτημα που απασχολεί τον λόρδο και τον πολύ ονομαστό κύκλο του είναι το βάρος των πολεμικών αποζημιώσεων του Πρώτου Πολέμου, βάρος που εκμεταλλεύτηκε ο Χίτλερ και ο ναζισμός και αιματοκύλισαν την Ευρώπη. Το ερώτημα έχει ηθική βάση. Η προσπάθεια για ειρήνη μπορεί να εκληφθεί ως τροφοδότης των πολεμικών διαθέσεων, ανεξάρτητα από τις προθέσεις σου;

     Παράλληλα με αυτό το σκηνικό και στον πυρήνα της αφήγησης τίθεται ο ανεκπλήρωτος έρωτας και μάλιστα ο ανομολόγητος έρωτας. Ο Στίβενς, ο μπάτλερ, έχει θέσει ως βασικό σκοπό της ζωής του, την άριστη εξυπηρέτηση του αφεντικού του, του λόρδου Ντάρλινγκτον αγνοώντας τη δική του προσωπική ζωή. Μόνη του έγνοια και φροντίδα η καλύτερη, η άριστη επαγγελματική του δραστηριότητα. Ζει και αναπνέει για τη δουλειά του.

     Το παράπονό του το εκφράζει στον εαυτό του, όταν δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Και ομολογεί πως “αυτή η ασήμαντη απόφασή μου αποτέλεσε, κατά κάποιο τρόπο, το σημείο καμπής – αυτή η απόφαση επηρέασε την πορεία των πραγμάτων και οδήγησε σε περαιτέρω εξελίξεις”. Απορεί με το πως μια ασήμαντη απόφαση μπορεί να οδηγεί σε αποτελέσματα που καθορίζουν τη ζωή. “Ενώ είναι εύκολο να μιλάει κανείς για “σημεία καμπής”, αυτές τις στιγμές τις αναγνωρίζει αναδρομικά… Σκέφτεται κανείς… “Τι τρομερό λάθος έκανα στη ζωή μου”, και τότε αρχίζεις να φαντάζεσαι μια διαφορετική ζωή, μια καλύτερη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει”.

     Όλοι οι άνθρωποι ανακατώνουν συχνά – πυκνά το παρελθόν. Αναμετρώνται μαζί του. Δεν συμφωνούν μαζί του και επιθυμούν να το αλλάξουν. Εις μάτην… Ο Ισιγκούρο καταθέτει τον ρεαλιστικό προβληματισμό του με πειστικότητα. “Δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται συνεχώς τι θα μπορούσε να έχει συμβεί… Μην αναμοχλεύετε όλη την ώρα το παρελθόν – έτσι, το πιθανότερο είναι να μελαγχολείτε συνεχώς”.

     Η όμορφη λογοτεχνική γραφή του συγγραφέα μαζί με έναν ιδιαίτερα πειστικό στοχασμό δίνει μια μορφή λύτρωσης. “Πρέπει να υιοθετήσω μια πιο θετική θεώρηση και να προσπαθήσω να αξιοποιήσω καλύτερα τα απομεινάρια της μέρας μου. Εντέλει, τι έχουμε να κερδίσουμε αναλογιζόμενοι συνεχώς το παρελθόν, κατηγορώντας τον εαυτό μας για το γεγονός πως η ζωή μας δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε”;

ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ - ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ - Εκδόσεις Ψυχογιός

Το Νόμπελ λογοτεχνίας 2017 στον Καζούο Ισιγκούρο

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: