Αρχική > φιλοσοφία > ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

O Χρόνος στην Επικούρεια Κοσμοθέαση | ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΟΠΟΣ

Χρίστος Σαμαντάς

Η διάκριση του χρόνου σε παρελθόν, παρόν και μέλλον παρουσιάζει αναλογικά κενά μνήμης, διαίσθησης και φαντασίας. Για το παρελθόν όσα δεν θυμόμαστε, δεν έχουν αξία καθότι η ζωή σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, δεν είναι αυτή που έζησε κανείς, αλλά αυτή που θυμάται και όπως τη θυμάται για να τη διηγηθεί.

Για το παρόν –το οποίο τάχιστα διολισθαίνει προς το παρελθόν- αξία έχει η ενόραση και η συγκίνηση που μπορούν να αποτελέσουν αργότερα εκλεκτή μνήμη. Για το μέλλον εκείνο που μετράει είναι η προσδοκία για κάτι καλύτερο, σχεδιάζεται με την αχαλίνωτη φαντασία μας και προφανώς όχι με χρονική ακρίβεια.

Έτσι λοιπόν ο Άγιος Αυγουστίνος στο έργο του «Εξομολογήσεις» μας δίνει μια άλλη διάκριση του χρόνου απ’ αυτήν που ξέρουμε. Χρησιμοποιεί «το παρόν του παρελθόντος», το παρόν του παρόντος» και το παρόν του μέλλοντος». Η μνήμη είναι το παρόν του παρελθόντος, η άμεση γνώση είναι το παρόν του παρόντος και η προσδοκία το παρόν του μέλλοντος.

Εμείς σήμερα, όσοι τέλος πάντων έχουν ασκηθεί στους απολογισμούς και την αυτοκριτική, φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, στηνόμαστε με ειλικρίνεια απέναντι από τον καθρέφτη και διαλογιζόμαστε με το δικό μας μοναδικό τρόπο. Κάτι καλό πράξαμε, κάτι λάθος, κάτι αποφύγαμε, σε κάτι αδρανήσαμε. Φυσικά δεν επέχει θέση εδωλίου, αλλά να διδαχθούμε βρε αδερφέ από τα πεπραγμένα μας. να γίνουμε καλύτεροι και φυσικά χρησιμότεροι.

Οι ευχές των ημερών που μας φιλεύουν οι δικοί μας άνθρωποι αφορούν μόνον το μέλλον και θα μουχλιάσουν αν δεν τις επιδιώξουμε. Τα «χρόνια πολλά» περιέχουν τα πάντα και πάνω απ’ όλα την υγεία. Για τα υπόλοιπα δίνουμε σιωπηρά υποσχέσεις στον εαυτό μας για αγώνα και αυταπάρνηση. Του χρόνου πάλι θα σταθούμε στον καθρέφτη και πρέπει να ντρεπόμαστε όλο και λιγότερο για τη συνέπεια.

Άντε λοιπόν, χρόνια πολλά κι από μένα για μια χρονιά περισσότερο φωτεινή από κάθε άποψη.

Υ.Γ. Επειδή οι μάσκες άσπλαχνα κρύβουν το χαμόγελο, ας εστιάζουμε στα μάτια. Έχουν κι αυτά να μας πουν πολλά. Έτσι γιαβρί μου;

Πώς αντιλαμβανόμαστε το χώρο και το χρόνο; | Φιλοσοφία

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: