Αρχική > πολιτική, κοινωνία > Η δική μας επανάσταση

Η δική μας επανάσταση

Best Things to See at The Louvre Paris - My Private Paris

Του Άγγελου Τζίτζιρα

Η κάθε γενιά έχει διαφορετικές ανάγκες με αποτέλεσμα να κάνει την δική της επανάσταση, να παίρνει τις δικές της αποφάσεις και τις δικές της δράσεις. Αυτό δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο αλλά συνεχές που μας ακολουθεί στους αιώνες, όμως πιο έντονο έγινε τα τελευταία διακόσια χρόνια.

Το 1821 ήταν ανάγκη της εποχής εκείνης, ώστε να έρθει η λευτεριά και η δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Οι Έλληνες διανοούμενοι και οι επαναστάτες εκείνης της εποχής, βλέποντας την ελπίδα που προήλθε από τις επαναστάσεις στην Γαλλία και στις ΗΠΑ αλλά και την αρνητική κατάσταση που υπήρχε εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πήραν την απόφαση να γράψουν την δικιά τους σελίδα στην ιστορία του τόπου μέχρι που στο τέλος κατάφεραν τον στόχο τους.

Η επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 ήταν μια άλλη ανάγκη της τότε κοινωνίας. Ο τότε δημοκρατικός κόσμος της μικρής Ελλάδας δεν μπορούσε να ζει κάτω από έναν απόλυτο μονάρχη και να μην αποφασίζει για τον εαυτό του, Με αποτέλεσμα ο λαός να επαναστατήσει και να ζητήσει σύνταγμα από τον τότε βασιλιά Όθωνα.

Η πιο πρόσφατη επανάσταση αλλά και η πιο σημαντική για την προηγούμενη γενιά ήταν αυτή του Πολυτεχνείου. Όπου οι φοιτητές έκαναν κατάληψη στο κτήριο, για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή της χούντας και γενικά για την αρνητική και αντιδημοκρατική κατάσταση που επικρατούσε τότε στην χώρα, με αποτέλεσμα να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πτώση της δικτατορίας.

Σήμερα όμως έχουμε μια νέα γενιά, η οποία αν και παίρνει ως παράδειγμα το Πολυτεχνείο, δεν είναι κάτι το οποίο ζήσαμε εμείς αλλά οι γονείς μας. Αυτό μας φέρνει στην ιστορική στιγμή να σκεφτούμε και να μαντέψουμε για το πια θα είναι η δικιά μας επανάσταση, της Gen Z.

Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα είναι ότι έχουμε μια γενιά, η οποία όταν γεννήθηκε βρέθηκε, στην καλύτερη για την ιστορία της χώρας μας περίοδο, μια εποχή στην οποία υπήρχε οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Όταν αυτή η γενιά πήγε Δημοτικό μέχρι και στο Λύκειο έζησε την πρώτη της οικονομική κρίση. Όταν τελείωσε το σχολείο και μπήκε στο πανεπιστήμιο, δεν έχει μπορέσει να ζήσει τα αυτονόητα όπως οι προηγούμενες γενιές, καθώς υπάρχει τον τελευταίο χρόνο μια μεγάλη πανδημία.

Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια οικονομική και πολιτική αστάθεια, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για αντιδημοκρατικές δράσεις σε όλα τα πλαίσια της πολιτικής ζωής του τόπου. Σε όλο αυτό το κλίμα υπάρχει ένα σημαντικό και μεγάλο μέρος της νέας γενιάς, η οποία επειδή θέλει να ζήσει τα αυτονόητα δεν θα ανεχτεί την καταπάτηση του δημοκρατικού της δικαιώματος.

Αυτό αποδείχθηκε και για την Χρυσή Αυγή, όπου αυτοί που πήραν μέρος σε όλη αυτή την διαμάχη δεν ήταν τόσο οι μεγάλοι σε ηλικία αλλά οι νεότεροι, καθώς δεν είχαν να παλέψουν μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον τους.

Κάποιος θα αναρωτηθεί για το πως θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη επανάσταση, και η απάντηση είναι πρωτίστως μέσω των social media. Ζούμε σε μια εποχή όπου το τι είναι viral και τι όχι παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και του απλού λαού με αποτέλεσμα η νέα γενιά, η οποία είναι η πιο εξοικειωμένη με αυτά, να μπορέσει να κάνει την δικιά της επανάσταση μέσω της τεχνολογίας και της ενημέρωσης. Καθώς μπορείς εύκολα να ελέγξεις του δρόμους των αυτοκινήτων αλλά δύσκολα τους δρόμους του διαδικτύου.

Σίγουρα δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της επανάστασης, έχουμε ακόμη καιρό. Όμως μετά την πανδημία θα βρεθούμε σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία: αν παρθούν οι λάθος αποφάσεις και η χώρα μας για άλλη μια φορά είναι σε μια αρνητική κατάσταση, τότε και η γενιά μας θα χρειαστεί να γράψει την δική της ιστορία.

Άγγελος Τζίτζιρας,

Φοιτητής και Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Who benefits from the so-called New Media Revolution? | Digital Society Blog

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε