Αρχική > πολιτική, ιστορία > 17η Νοεμβρίου 1973: Σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας

17η Νοεμβρίου 1973: Σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17 Νοεμβρίου 1973 – Times News

Του Νίκου Τσούλια

     Η 17η Νοεμβρίου 1973 αποτελεί διαχρονικό σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας. Είναι το μήνυμα της νεολαίας της χώρας μας εκείνης της περιόδου για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν και είναι αγώνας κατά της τυραννίας και της εξάρτησης, αγώνας για λαϊκή κυριαρχία.

     Για τον καθένα από εμάς που συμμετείχαμε ακόμα και με την πιο μικρή συμβολή – που πάντα τη χρωματίζαμε πιο έντονα μέσα από μια στάση αυτοκριτικής για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στα τότε δρώμενα – αποτελεί συμμετοχή στη γραφή της Ιστορίας και καμαρώνουμε που “είμαστε εκεί”!

     Το σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” συμπυκνώνει τους βαθύτερους πόθους του λαού μας, για να διαμορφώνει ο ίδιος το μέλλον του για πρόοδο. Αν κάτι χαρακτήριζε ως συνδετικός ιστός όλων εκείνων των εξεγερμένων ήταν η αλληλεγγύη, η πίστη στην ενότητα της κοινής δύναμης.

     Σε ένα λαϊκό, σε ένα κοινωνικό κίνημα δεν χρειάζονται ούτε ερμηνευτές ούτε αποκλειστικοί προσεταιριστές ούτε καπηλευτές ούτε φυσικά αρνητές και αποδομιστές σε καμιά φάση της εξέλιξής του.

     Η 17η Νοεμβρίου 1973 δεν έχει καμιά σχέση με μπαχαλάκηδες και με κουκουλοφόρους. Δεν χρειάζεται δυνάμεις καταστολής και κράτος αυταρχισμού.

     Φέτος, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να νοηθεί ως μορφή άρνησης τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας. Δεν έχει καμιά σχέση με δήθεν επαναστατημένους, με αγανακτισμένους, με αρνητές του ορθολογισμού, με σκοταδιστές.

     Μπορούμε να τιμάμε τους ήρωες και τους αγωνιστές του “Πολυτεχνείου” λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας έχοντας πάντα ως σηματωρό της συνείδησής μας και της κοινωνικής μας δράσης την πολιτική επιτομή της 17ης Νοεμβρίου για “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”!

     Το Γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής δίνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το πλαίσιο και την ουσία του πολιτικού εορτασμού.

     “Είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία.

     Αυτό δεν δικαιολογεί τον αυταρχισμό, την επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης και τις ακραίες απαγορεύσεις τις οποίες καταδικάσαμε. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα » Αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

     Επιδιώκει η Κυβέρνηση με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

    Είναι προφανές ότι κάποιοι επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις, δεν συνεργούμε στην πόλωση. Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια.

     Το Κίνημα Αλλαγής δεν παίζει αυτές τις κρίσιμες ώρες με τη φωτιά, δεν συμμετέχει σε μετωπικές κινήσεις, δεν συναινεί στην πόλωση.

     Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια την ώρα που αντιμετωπίζει όχι μόνο τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών αλλά κινδυνεύει με νέα αδιέξοδα στην οικονομία που διευρύνουν τις ανισότητες και απειλούν την κοινωνική συνοχή”.

     Η 17η  Νοεμβρίου 1973 δεν μπορεί παρά να ενώνει τους Έλληνες. Σε κάθε περίπτωση διχασμού χάνει το νόημά της, υπονομεύεται! Και αυτό είναι ευθύνη όσων φτιάχνουν αντίπαλα στρατόπεδα εχθροπραξιών…

Εργατικό Κέντρο Κατερίνης: 17 Νοέμβρη - Ημέρα μνήμης και αγώνα - Ο Ντελάλης

Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη 1973, η εξέγερση (video)

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: