Αρχική > φιλοσοφία > Ζωή και θάνατος

Ζωή και θάνατος

The stages of life, 1835 - Caspar David Friedrich - WikiArt.org

The stages of life, 1835 – Caspar David Friedrich

 

 

Του Άγγελου Τζίτζιρα

 

Μαθητή του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου

 

Το ζήτημα της ζωής και του θανάτου έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Και πιο συγκεκριμένα, για το τι θα γίνει μετά από τον θάνατο μας πολλοί έχουν δώσει απαντήσεις αλλά καμία δεν αποδεικνύεται επιστημονικά και απλά μπορούμε να πιστεύουμε σε κάποια απ’ αυτές.

Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι η ίδια η ζωή δηλαδή ότι θα γεννηθούμε, θα ζήσουμε, θα πεθάνουμε και ότι αν ήμασταν καλοί άνθρωποι, δεν θα κριθεί από μας αλλά από τους γύρω μας σύμφωνα με τις πράξεις μας (και είναι κάτι που όλοι λίγο πολύ συμφωνούμε).

Σχετικά με τον θάνατο ξέρουμε μόνο ότι τελειώνει ένας κύκλος, αυτός της ζωής, αλλά δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, όπως είναι αυτή του παραδείσου και της κόλασης, υπάρχει η θεωρία ότι απλά θα γεννηθούμε ως κάτι άλλο (ανάλογα με τις πράξεις μας) αλλά υπάρχει και η θεωρία του απόλυτου τίποτα.

Η θεωρία του παράδεισου και της κόλασης φαίνεται να είναι αποδεκτή από τις πιο μεγάλες θρησκείες του κόσμου (Χριστιανισμός, Ισλάμ κλπ) και σημαίνει ότι μετά τον θάνατο μας (ανάλογα με το αν είχαμε κάνει καλές ή κακές πράξεις και αν πιστεύουμε στον Θεό), θα πάμε στην κόλαση ή στον παράδεισο και θα ζήσουμε εκεί αιώνια. Μια θεωρία η οποία ισχύει από την αρχαιότητα αν θυμηθούμε πως και στην αρχαία Ελλάδα είχαν έναν παρόμοιο κόσμο για τον οποίο θα πήγαιναν όλοι μετά τον θάνατο τους (ο Άδης) και αυτό το ξέρουμε από τα κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων.

Υπάρχει και η θεωρία η οποία λέει ότι ανάλογα με τις πράξεις μας θα ξαναγεννηθούμε στον κόσμο ως ένα ζώο (αυτή η θεωρία ακούγεται περισσότερο στον ινδουισμό).

Και τέλος υπάρχει η θεωρία του απόλυτου τίποτα δηλαδή ότι μετά τον θάνατο μας εξαφανιστούν τα πάντα, ότι γνώσεις, εμπειρίες που είχαμε αποκτήσει εξαφανίζονται (αυτή είναι περισσότερο η θεωρία όπου έχουν οι άθεοι).

Όποια θεωρία και να πιστεύει κάποιος το σίγουρο είναι πως ως ανθρωπότητα δεν γνωρίζουμε το τι θα μας συμβεί μετά τον θάνατο μας (αλλά μόνο μέχρι πριν έρθει αυτός) μπορεί οι δύο πρώτες θεωρίες απλά να είναι κατασκευάσματα του ανθρώπινου είδους, ώστε να ελπίζει και η τρίτη θεωρία όντως να ισχύει αλλά δεν το γνωρίζουμε αυτό.

Αν και εφόσον ισχύει κάτι από αυτά, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε να το ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι διότι θα είναι κάπως αδύνατο το ανθρώπινο είδος να φτάσει τόσο μακριά ώστε να ανακαλύψει το τι θα συμβεί μετά τον θάνατο.

 

Death and Life, 1908 - 1916 - Gustav Klimt - WikiArt.org

Death and Life, 1908 – 1916 – Gustav Klimt

 

The invention of life, 1928 - Rene Magritte - WikiArt.org

The invention of life, 1928 – Rene Magritte

Κατηγορίες:φιλοσοφία Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: