Αρχική > βιβλία > Πρόταση για διάβασμα

Πρόταση για διάβασμα

clip_image001

Queen’s College Library, Oxford University, Oxford, UK

 

Του Νίκου Τσούλια

Το καλοκαίρι δίνει περισσότερες δυνατότητες απ’ άλλες εποχές για να βρεθούμε μόνοι, χωρίς τις καθημερινές εικόνες της συμβατικότητας και των δεσμεύσεων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρώντας τη φλυαρία της θάλασσας με τη στεριά, αγναντεύοντας τη μορφή του βουνού που σπάει την γεωμετρικότητα και την κυκλική πειθαρχία του ορίζοντα, αναρωτιόμαστε και αναζητούμε του εαυτού μας της ανησυχίες με τα δικά μας ερωτήματα που ποτέ δεν τα εξωτερικεύουμε. Είναι οι πιο δικές μας στιγμές. Και σ’ αυτές τις στιγμές, το διάβασμα καλείται συνήθως για να δώσει προέκταση στους ανέκφραστους προβληματισμούς, στις εσωτερικές αγωνίες μας.

Το τι θα διαβάσουμε είναι μια σημαντική υπόθεση. Οφείλουμε να έχουμε αυξημένη κριτική σκέψη για να επιλέξουμε. Δεν θα πρέπει να συρόμαστε από τα λεγόμενα ευπώλητα. Τα περισσότερα δεν «λένε τίποτα». Τα διαβάζεις και δε σου μένει κανένα σημάδι λογοτεχνικό, καμιά μαρτυρία στοχασμού. Μπορεί το καλοκαίρι ως εποχή του «διαφορετικού» να λειτουργεί και ως περίοδος αναστοχασμού, ως χρόνος προβληματισμού. Ας το απολαύσουμε διαβάζοντας στις τόσες και τόσες στιγμές πνευματικής αναζήτησής μας!

Σχολείο

bookΗ εποχή των επαναστάσεων

H.J. Hobsbawm, Η εποχή των επαναστάσεων
(μετ. Μ. Οικονομοπούλου), Αθήνα: Μ.Ι.Ε.Τ.

Έχουμε αντιληφθεί ότι η Ευρώπη μάς επηρεάζει πολύ τη ζωή μας, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πορευόμαστε εδώ και αιώνες μέσα στην Ευρώπη. Όμως δεν την γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε τις δυνάμεις που την κινούν. Δεν ξέρουμε τους βαθύτερους στόχους της. Η ιστορία της είναι ένα πεδίο βαθιάς γνώσης της. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημερινές διεργασίες της, αν δεν έχουμε κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν της. Ας μην εγκλωβιζόμαστε στο στενό κύκλο του σήμερα, ας δούμε τον ορίζοντα που περιλαμβάνει την τωρινή εικόνα.

Το βιβλίο αναλύει και ερμηνεύει τις εκπληκτικές αλλαγές που προκάλεσαν η πολιτική Γαλλική Επανάσταση και η αγγλική Βιομηχανική Επανάσταση: τα «παλαιά καθεστώτα» καταρρέουν μπροστά στη δύναμη των νέων καπιταλιστικών χωρών. Νέοι δρόμοι ανοίγονται στην επιστήμη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την τέχνη. Νέες μέθοδοι εφαρμόζονται στον πόλεμο και στη διπλωματία, στη βιομηχανία, το εμπόριο και τη διακυβέρνηση των χωρών. Νέες λέξεις δημιουργούνται για να εκφράσουν τις νέες ιδέες. Η ιστορία της διττής επανάστασης, ωστόσο δεν είναι απλώς η ιστορία του θριάμβου της νέας αστικής κοινωνίας· είναι και η ιστορία εμφάνισης των δυνάμεων που, μέσα σε έναν αιώνα από το 1848, έμελλε να μετατρέψουν την επέκταση σε συρρίκνωση.

Σχολείο

Η απομάγευση του κόσμου

M. Gauchet (2011), Η απομάγευση του κόσμου
(μετ. Α. Κλαμπατσέα), Αθήνα: Πατάκης

Είναι ίσως το πιο δύσκολο θέμα του σύγχρονου ανθρώπου. Η σχέση μας με τη θρησκεία δεν είναι και τόσο φωτεινή. Ο φόβος έχει δημιουργήσει τον κλοιό της σχέσης μας. Πόσο καθαρή είναι η εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και τον εαυτό μας; Πώς η απομάγευση του κόσμου μπορεί να μάς οδηγήσει σε μια νέα ματιά για τη ζωή μας και για τον σκοπό της; Μια πολιτική θεωρία της θρησκείας είναι πάντα ενδιαφέρουσα, προκλητική και γοητευτική.

Ο M. Gauchet με την Απομάγευση προτείνει μια ανατροπή της προοπτικής: Θελήσαμε να δούμε την ιστορία των θρησκειών ως μια ανάπτυξη· όμως η αμιγής θρησκεία βρίσκεται στις απαρχές. Αυτό που αποκαλούμε «μεγάλες θρησκείες» στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε μια σειρά από στάδια αμφισβήτησης του θρησκευτικού κατά την απαρκτική του καθαρότητα. Από αυτή την άποψη θα πρέπει να αποτιμήσουμε την επαναστατική διαφοροποίηση, την ειδοποιό διαφορά του χριστιανισμού και το ριζικό του ρόλο στη δυτική ανάπτυξη. Ο M. Gauchet χαρακτηρίζει το γίγνεσθαι των σύγχρονων κοινωνιών, από την άνθηση των τεχνικών μέχρι την εδραίωση των δημοκρατικών διαδικασιών, ως μια κίνηση προς μία κοινωνία εκτός θρησκείας. Ο σημερινός κόσμος δεν εξηγείται παρά δια της εξόδου και της αναστροφής της παλαιάς θρησκευτικής οικονομίας. Η ιδιαιτερότητά του δεν είναι άλλη από την απομάγευση του κόσμου.

clip_image001[44]

Duke Humfrey’s Library, Bodleian Library, Oxford University, Oxford, UK

Κατηγορίες:βιβλία Ετικέτες: ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: