Αρχική > πολιτισμός, γεωγραφία > Ταξιδεύοντας για αναψυχή: μια σύντομη ιστορία του τουρισμού

Ταξιδεύοντας για αναψυχή: μια σύντομη ιστορία του τουρισμού

 

άνδρας και γυναίκα κάθονται στις ξαπλώστρες στην παραλία, ενώ ένα αγόρι παίζει στην άμμο

 

16.6.2020

 

Οι άνθρωποι είχαν πάντα την ανάγκη να ταξιδέψουν, είτε να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν νέα εδάφη είτε για δική μας απόλαυση. Ο τουρισμός καλύπτει ακριβώς το δεύτερο.

Μπορούμε να εντοπίσουμε την προέλευση της σύγχρονης έννοιας του τουρισμού από τον 17ο αιώνα, όταν νέοι ευγενείς από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης έκαναν αυτό που ονομάζεται Grand Tour: ένα ταξίδι στην Ευρώπη (συνήθως καλύπτει τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα) με ο κύριος σκοπός της αφομοίωσης της ιστορίας, της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θεωρήθηκε ένας τέλειος τρόπος εκπαίδευσης.

Μέχρι τον 18ο αιώνα, αυτό το έθιμο ήταν διαδεδομένο μεταξύ πλουσιότερων τάξεων και εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Αμερική. Ομοίως, τα θρησκευτικά προσκυνήματα που ήταν ήδη δημοφιλή κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ασπρόμαυρη απεικόνιση αρχαίων κτιρίων στη ΡώμηRoman Forum από το «Childe Harold’s Pilgrimage» (από τον Λόρδο Μπάιρον), The British Library, Public Domain

Η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, δημιούργησε έναν σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό που θα εξαπλωνόταν στον υπόλοιπο κόσμο. Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, πραγματοποιήθηκε έξοδος από αγροτικές περιοχές σε αναπτυσσόμενες μεγάλες πόλεις, οι οποίες χρειάζονταν εργασία για τη νέα βιομηχανία.

Επομένως, εμφανίστηκαν νέες κοινωνικές τάξεις. Οι εξελίξεις στις μεταφορές ήταν επίσης βασικές. Οι βελτιώσεις στη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών συνέβαλαν στη γέννηση του ελεύθερου χρόνου, των νέων μορφών διασκέδασης και ταξιδιού. Οι άνθρωποι ταξίδεψαν κυρίως με τρένο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι τα σιδηροδρομικά δίκτυα συνέδεαν τους προορισμούς στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.

ασπρόμαυρη φωτογραφία μιας ομάδας ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν σε σκαλοπάτια μπροστά από ένα αρχαίο κτίριοΤουρίστες στην Ακρόπολη, Αθήνα (Ελλάδα), γύρω στο 1875, LEON & LEVY, Parisienne de Photographie, Public Domain

Ο 19ος αιώνας είδε τη δημιουργία των πρώτων ταξιδιωτικών γραφείων. Ένας από τους πρωτοπόρους ήταν ο Thomas Cook & Son, ο οποίος ήταν ο πρώτος που προσέφερε εκδρομές και διακοπές για γκρουπ, που περιλάμβαναν εισιτήρια μεταφοράς, διαμονής και φαγητού, κάνοντας έτσι το κόστος φθηνότερο. Αυτή θα ήταν η προέλευση αυτού που τώρα γνωρίζουμε ως πακέτα διακοπών.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία του διαδρόμου τρένου με επιβάτες να κλίνουν έξω από τα παράθυρα, κάτω από τα οποία αποθηκεύονται οι αποσκευές.  Διαμερίσματα στα δεξιά.Algeciras και Ronda – θέα στον διάδρομο ενός τρένου με επιβάτες που κλίνουν έξω από τα παράθυρα, Otto Wunderlich, Instituto del Patrimonio Cultural de España, CC BY-NC-ND

Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η τουριστική βιομηχανία συνέχισε να αναπτύσσεται χάρη στη μαζική παραγωγή λεωφορείων και αυτοκινήτων. Ο παράκτιος τουρισμός άρχισε να αποκτά σημασία και, μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ακτές της Μεσογείου γρήγορα αυξήθηκαν σε δημοτικότητα. Επίσης, οι βελτιώσεις στις αεροπορικές μεταφορές (πτήσεις τσάρτερ), καθώς και η πρόοδος της εργατικής νομοθεσίας και η αύξηση της κοινωνικής πρόνοιας οδήγησαν σε άνθηση του τουρισμού.

ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γκαλερί καλοκαιρινών διακοπών στο παρελθόν

Ασπρόμαυρη φωτογραφία του εσωτερικού ενός αεροσκάφους με τα καθίσματα των επιβατών στο προσκήνιο.Lufthansa Iberia Barajas 1940, Iberia Fleet, Otto Wunderlich, Instituto del Patrimonio Cultural de España, CC BY-NC-ND

Ο τουριστικός τομέας υπέστη ύφεση κατά τη δεκαετία του 1970, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, που οδήγησε σε χαμηλότερο κόστος και τιμές. Τότε εμφανίστηκε ο μαζικός τουρισμός. Το ταξίδι ξεκίνησε από το να είναι κάτι μόνο για μια αποκλειστική ομάδα για να γίνει μια δραστηριότητα αναψυχής, προσιτή σε πολλούς.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία δύο γυναικών που κάθονται σε μια βάρκα στη θάλασσαΤουρισμός στο Παλαμό, Ναρκς Σαν Πρατς, Ατζουντεμέν ντε Χιρόνα, CC BY-NC-ND

Τις επόμενες δεκαετίες, υπήρξε μια προοδευτική διεθνοποίηση των ξενοδοχειακών εταιρειών, των ταξιδιωτικών γραφείων και των αεροπορικών εταιρειών. Προσφέρθηκαν επίσης νέα προϊόντα και νέες δραστηριότητες αναψυχής, που περιστρέφονται γύρω από τον αθλητισμό και την υγεία.

Αφίσα σε ροζ και ώχρα χρώματα, που αντιπροσωπεύουν την ακτή με γκρεμούς και ιστιοφόρα στον ορίζοντα.«Βαλεαρίδες Νήσοι, το Νησί των Θαυμάτων», Josep Renau, Instituto de Turismo de España (Turespaña), CC BY-NC-SA

Σήμερα, ο τουριστικός τομέας έχει γίνει ένας από τους μεγάλους οικονομικούς κινητήρες σε πολλές χώρες, που αποτελεί μέρος της διεθνούς πολιτικής ατζέντας. Τα τελευταία χρόνια, με πτήσεις χαμηλού κόστους και την ύπαρξη εναλλακτικών καταλυμάτων, που διαχειρίζονται οι διαδικτυακές εταιρείες, είναι πολύ ευκολότερο για τους τουρίστες να ταξιδεύουν οικονομικά και μπορούν να σχεδιάσουν το δρομολόγιο και τις εμπειρίες τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

γυναίκα που κρατά ένα μπουκέτο λουλούδια με πανό πίσω τηςΆφιξη στο αεροδρόμιο Costa Girona του 11.000.000ου τουρίστα, Narcís Sans Prats. Ajuntament de Girona, CC BY-NC-ND

Ο τουρισμός δεν επηρεάζει μόνο την τοπική οικονομία, αλλά αρχίζει επίσης να επηρεάζει τις κοινωνικές δομές, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των προορισμών που επισκέπτονται. Επομένως, η πρόκληση τώρα είναι η παροχή λύσεων αναπτύσσοντας μια τουριστική συνείδηση ​​που σέβεται το περιβάλλον και τον τοπικό τρόπο ζωής των κατοίκων του.

ΕΞΕΛΙΞΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οι κίνδυνοι του τουρισμού στην ηλεκτρονική μας έκθεση Heritage at Risk.

Από την Carmen Périz Rodríguez, Hispana / Ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αυτή η ανάρτηση ιστολογίου είναι ένα μέρος του έργου Europeana Common Culture , το οποίο διερευνά ποικίλες πτυχές της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εικόνα μεγάλου μήκους: ‘Family Holiday’, John Heywood, 1979, Victoria and Albert Museum, CC BY

 

https://blog.europeana.eu/2020/06/travelling-for-pleasure-a-brief-history-of-tourism/?utm_campaign=June2020&utm_medium=email&utm_source=Newsletter&utm_term=EN

 

 

ασπρόμαυρη απεικόνιση αρχαίων κτιρίων στη Ρώμη

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: