Αρχική > πανεπιστήμιο > Το Χάρβαρντ δε θα ’ρθει, αλλά…

Το Χάρβαρντ δε θα ’ρθει, αλλά…

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας – MySep.Gr

     Μέχρι τώρα μας λέγανε ότι θα δημιουργηθούν “μη κερδοσκοπικά” πανεπιστήμια, στο πρότυπο των αμερικανικών πανεπιστημίων της Ivy League και όχι “super market πτυχίων”, στο πρότυπο των τριτοκλασάτων “πανεπιστημίων” της Ρουμανίας ή της Ιταλίας.

Το αφήγημα των φιλελέδων μάς λέει ότι θα έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα να ανοίξει παράρτημα (δε θα έρθει, διότι τα ivy league πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν ανοίγουν παραρτήματα ποτέ και πουθενά – και προφανώς δεν πρόκειται να ξεκινήσουν να το κάνουν από την μπανανία των Βαλκανίων), αλλά επί του παρόντος… θα βολευτούμε με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Ήδη ετοιμάζονται, πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, τα χαρτιά (έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες την προεργασία) για να ανοίξει το παράρτημα του University of Nicosia και μάλιστα… από έναν παλιό γνωστό, με στενές πρωθυπουργικές “άκρες”.

Πρόκειται για τη γνωστή και μη εξαιρετέα CVC Capital Partners, πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που μεταξύ άλλων ελέγχει τα νοσοκομεία Metropolitan, “Υγεία”, κ.ά., μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Hellenic Healthcare Group.

Ιατρική

Η CVC (μέσω της HHG πάντα) θα είναι η πρώτη εταιρεία που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τον νέο νόμο και να ανοίξει το πρώτο ιδιωτικό κολέγιο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Educational Excellence Corporation Limited, που είναι η εταιρεία που ελέγχει το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Το εδώ κολέγιο φαίνεται εκ του ονόματος (University of Nicosia Branch Greece Medical, σε συντομογραφία UNBGM Limited) ότι θα είναι ιατρική σχολή, μια σχολή που έχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα και πολλοί γόνοι ευκατάστατων οικογενειών, που απέτυχαν να ανταγωνιστούν τους συχνά λιγότερο “προνομιούχους” στις πανελλαδικές για να περάσουν στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής, πάνε στη Ρουμανία ή την Ιταλία (και εσχάτως την Κύπρο) στα “super market πτυχίων” που λειτουργούν εκεί, για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο χαρτί και να γίνουν γιατροί.

Και η διαπλοκή

Ανέφερα στην αρχή ότι η CVC έχει “πρωθυπουργικές άκρες”. Η εταιρεία έγινε γνωστή στην Ελλάδα για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν οι φόβοι που εκφράστηκαν όταν εξαγόρασε την “Εθνική Ασφαλιστική” και αφού είχε ήδη αποκτήσει τον έλεγχο ιδιωτικών μονάδων Υγείας, για φαινόμενα “καθετοποίησης” και ελέγχου της αγοράς, κάτι που κάποιοι θεώρησαν σοβαρό κίνδυνο με δεδομένο το μέγεθος της εταιρείας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η εταιρεία προσέλαβε προ διετίας την (τότε 24χρονη και φρέσκια από τις σπουδές της) θυγατέρα του πρωθυπουργού, Σοφία Μητσοτάκη, όχι σε καμιά entry level position, όπως θα περίμενε κανείς από την ηλικία και τη (μη) εμπειρία της, αλλά στην ιδιαίτερα υψηλόβαθμη (και υψηλόμισθη) θέση της investors relation manager.

Όπως έχω ξαναπεί και θα συνεχίσω να ξαναλέω: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι κυβέρνηση, επιχείρηση είναι. Επιτυχημένη πάντως, ως επιχείρηση (που στόχο έχει να αβγατίσει τα οφέλη για τους μετόχους και τα στελέχη της – στην περίπτωσή μας και για τους συγγενείς τους) να τα λέμε κι αυτά.

Κάτσε τώρα…

Βεβαίως το νέο μάς λέει πολλά πράγματα για το ΠΩΣ ακριβώς θα λειτουργήσει ο θεσμός της ιδιωτικής ανώτατης παιδείας που θα εισάγει η Νέα Δημοκρατία. Μέχρι τώρα μας λέγανε ότι θα δημιουργηθούν “μη κερδοσκοπικά” πανεπιστήμια, στο πρότυπο των αμερικανικών πανεπιστημίων της Ivy League και όχι “super market πτυχίων”, στο πρότυπο των τριτοκλασάτων “πανεπιστημίων” της Ρουμανίας ή της Ιταλίας. Ωστόσο… ακριβώς αυτό γίνεται με το πρώτο ίδρυμα που δημιουργείται! Διότι η CVC είναι επιχείρηση, το αυτό είναι και η Educational Excellence Corporation Limited, οπότε… τι ακριβώς γίνεται εδώ; Ποιος δουλεύει ποιον, τελικά;

Από το Χάρβαρντ ξεκινήσαμε, στα “super market πτυχίων” καταλήγουμε; Και στην περίπτωση αυτή, πώς ακριβώς θα ξεπεράσει ο Μητσοτάκης τη ΡΗΤΗ απαγόρευση του Συντάγματος; Η οποία μπορεί να παρακαμφθεί διά… ζεϊμπέκικου μέσω “διεθνούς συνεργασίας”, με το ξεχείλωμα της έννοιας του πανεπιστημίου και εφόσον είναι μη κερδοσκοπικό (έχουν βρεθεί πρόθυμοι συνταγματολόγοι να κάνουν την “μπουγάδα” της κυβέρνησης), αλλά αν μιλάμε για πανεπιστήμιο-επιχείρηση, τότε καταπίπτουν ΟΛΑ τα επιχειρήματα και το “κόλπο” θα κριθεί αντισυνταγματικό.

Ή… δε θα κριθεί, καθώς (και) το συνταγματικό δικαστήριο επί του παρόντος δεν έχει δείξει διάθεση να συγκρουστεί με τις αυθαίρετες και κατά το δοκούν ερμηνείες που δίνει στο Σύνταγμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γ.Ψ.

https://www.neakriti.gr/parapolitika/2039960_harbarnt-de-tha-rthei-alla

Κολλέγιο Αθηνών: Συναγερμός μετά από καταγγελία για εισβολείς με μαχαίρι -  ΤΑ ΝΕΑ

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε