Αρχείο

Archive for Ιουνίου 2024

Δεν είναι εύκολο να βρεις την ψυχή του ζεϊμπέκικου

23/06/2024 1 Σχολιο

Μάρκος Βαμβακάρης: Δούλεψε ως χασάπης, εφημεριδοπώλης και λούστρος και  έχασε δύο παιδιά - Γιατί μίσησε την πρώτη του γυναίκα

Του Νίκου Τσούλια

     Ίσως να έλκει την καταγωγή του από εκείνους τους πρωτόγονους χορούς της ιερής μυσταγωγίας, στο θείο, στο άγνωστο, στο μεταφυσικό. Και ανεξάρτητα από το πως γεννήθηκε και μεγαλούργησε το ζεϊμπέκικο στη Σύρο, στη Σμύρνη, στον Πειραιά, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Υόρκη ενυπάρχουν στον απροσδιόριστο πυρήνα του κάποιες αρχετυπικές όψεις αυτής της εκδήλωσης του ανθρώπου, που προσπαθούσε να ερμηνεύσει τη μαγεία του κόσμου, πολύ πριν ο ορθολογισμός ερμηνεύσει τη Φύση.

Διαβάστε περισσότερα…

Ακόμα πιο αποφασιστικός ο δίκαιος αγώνας μας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

22/06/2024 Σχολιάστε

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το φιρμάνι πώλησης στον Έλγιν |  Αθήνα 9,84

Του Νίκου Τσούλια

     Η επίσημη δήλωση της κ. Ζεϊνέπ Μποζ ότι δεν υπάρχει καμιά νομιμότητα, κανένα επίσημο έγγραφο από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που να καθιστά νόμιμη την κατοχή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία, είναι ένα πολύ θετικό βήμα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, ο ελληνικός λαός, σύμπας ο Ελληνισμός αλλά και Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο κορυφαίος παγκόσμιος οργανισμός, η UNESCO, για την επιστροφή των Γλυπτών.

Διαβάστε περισσότερα…

ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙ, Ζ΄

21/06/2024 Σχολιάστε

Γιώργος Σεφέρης - Όλα τα νέα για το Γιώργος Σεφέρης - ελculture - Εκθέσεις  - ατομικές εκθέσεις - φωτογραφία - elculture.gr

Γιώργος Σεφέρης

Ἡ λεῦκα στὸ μικρὸ περιβόλι
ἡ ἀνάσα της μετρᾷ τὶς ὦρες σου
μέρα καὶ νύχτα·
κλεψύδρα ποὺ γεμίζει ὁ οὐρανός.

Διαβάστε περισσότερα…

Κατηγορίες:ποιήματα Ετικέτες: , ,

Ιστορική πορεία του Ελληνικού Έθνους, η επανάσταση του 1821

20/06/2024 Σχολιάστε

2122873706small

Δημήτρης Νικόλης (1975), Αθήνα: Θ. Σιαγκρής, σελίδες 704

 

Του Νίκου Τσούλια

     Ένα εξαίρετο βιβλίο, μια πλήρης καταγραφή των γεγονότων και των προσώπων της Ελληνικές επανάστασης, ένα ιστορικό πόνημα με πλούσιο αρχειακό και βιβλιογραφικό υλικό, με μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Ένα βιβλίο – διαμάντι, που φωτίζει τις εν πολλοίς αθέατες και μάλλον σκόπιμα αποκρυμμένες «πτυχές» του ηρωικού 1821, «πτυχές» που επηρέασαν πολύ τη δημιουργία και την πορεία του Ελληνικού κράτους.

Διαβάστε περισσότερα…

Κατηγορίες:ιστορία Ετικέτες: , ,

Σχετικότητα, Απροσδιοριστία, η θεωρία καταστροφών, το χάος και στο επίκεντρο όλοι μας

19/06/2024 Σχολιάστε

Metafisica Wikipedia, 43% OFF | www.paeg.uz

Του Ιωάννη Χαίννη

   Κατά τη ρήση των ερευνητών, εάν αξιολογήσει κανείς τι συμβαίνει με το χάος, είναι «να τρελαίνεται κανείς». Σε πλήθος περιπτώσεων εμφανίζονται χαοτικά φαινόμενα από τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει, όπως ουράνιος μηχανική, οικονομία, ιατρική κτλ. Υπάρχουν και ορισμένες έννοιες όπως η απεικόνιση Poincare, ελκιστές, εκθέτης Lyaponnou κ.ά. που δύσκολα τις κατανοεί κανείς.

Διαβάστε περισσότερα…

Κατηγορίες:επιστήμη Ετικέτες: , ,

Εγκατάλειψη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας

18/06/2024 Σχολιάστε

ΚΠΕ Καστοριάς Archives - AboutKastoria.gr

ΚΠΕ Καστοριάς

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

6 Ιουνίου 2024

     Στα χρόνια της Κλιματικής κρίσης, η οποία πλήττει κυρίως τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα τη χώρα μας, με τις πλημμύρες, τις φωτιές τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την πιθανή έλλειψη νερού, αντί το Υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, ακολουθεί πολιτικές εγκατάλειψης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα…

Χάρης Δούκας στην «Κ»: Να δώσουμε τον λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ

17/06/2024 Σχολιάστε

χάρης-δούκας-στην-κ-να-δώσουμε-τον-λό-563081611

Δώρα Αντωνίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15.06.2024

Τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά ανοίγει με συνέντευξή του στην «Κ» ο δήμαρχος Αθηναίων. «Το εκλογικό αποτέλεσμα», λέει, «έστειλε μήνυμα ότι η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις».

Διαβάστε περισσότερα…

Η Κρήτη των αιώνων

16/06/2024 Σχολιάστε

sm017210

Μαρία Πετράκη – Μηλάκη, Ηράκλειο 2013, σελίδες 208

«Η Κρήτη ολάκερη είναι από μόνη της ποίηση…»

Του Νίκου Τσούλια

     Ένα εξαίρετο βιβλίο, με πλούσιο και συμπυκνωμένο περιεχόμενο και εκπληκτικής αισθητικής. Ένα ξεχωριστό πνευματικό δημιούργημα. Μια περιδιάβαση της πορείας της Κρήτης υφαίνοντας το ιστορικό, το πολιτιστικό νήμα του λαού της.

Διαβάστε περισσότερα…

Ανεπάρκεια του Υπουργείου Παιδείας και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

15/06/2024 Σχολιάστε

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Δείτε τα θέματα και ενδεικτικές απαντήσεις  λίγο μετά την ανακοίνωσή τους | schooltime.gr

Τομέας Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΑΛ

13 Ιουνίου 2024

     Για μια ακόμα φορά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας υπολείπεται τον αναγκών της εκπαίδευσης. Δυστυχώς στο πιο δύσκολο και κοινωνικά τόσο σημαντικό ζήτημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε αδιαφορία.

Διαβάστε περισσότερα…

Έρευνα στα βάθη της Ανατολίας με το πρόγραμμα Erasmus

14/06/2024 Σχολιάστε

Καππαδοκία: η μαγεία της ανατολής | Ταξίδια

Του Άγγελου Τζίτζιρα

     Τα προγράμματα Erasmus μπορούν να προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες και προσόντα σε όσους φοιτητές αποφασίζουν να πάρουν μέρος σε αυτά. Μια από αυτές είναι ότι, παραδόξως, μπορεί κάποιος να πάει με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα να κάνει πρακτική στα μέσα της Ανατολής, και πιο συγκεκριμένα να φτάσει μέχρι και την Καππαδοκία, την πατρίδα των μεγάλων Καππαδόκων πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Διαβάστε περισσότερα…

Σκοπιμότητα, αφέλεια ή κάτι άλλο;

13/06/2024 Σχολιάστε

Κεφαλονιά

Του Νίκου Τσούλια

     «Να τα συζητήσουμε όλα», αυτό είναι το πρόταγμα που θέτουν κάποια διακριτά στελέχη μας. Και φυσικά, αυτό είναι αυτονόητο και αναγκαίο να γίνει. Πάντοτε ο εσωκομματικός διάλογος είναι ελεύθερος. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Όταν λένε «όλα», εννοούν κυρίως (ή και μόνο; ) θέμα προέδρου. Και κάποιοι άλλοι – πιο …ειλικρινείς στον στόχο τους – θέτουν μόνο θέμα ηγεσίας ως μοναδικοί αποτιμητές του δέοντος!

Διαβάστε περισσότερα…

Πώς το διάβασμα βιβλίων βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας

12/06/2024 Σχολιάστε

336c1e283f1accaa910870415dc3c9d8_thumb.jpg

Διαβάζοντας το άρθρο της Josie Billington, λέκτορα και αναπληρώτριας διευθύντριας στο Κέντρο Έρευνας για την Ανάγνωση στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, επιβεβαιώνονται οι απόψεις για την ευεργετική δράση του διαβάσματος βιβλίων στον ελεύθερό μας χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα…

Κατηγορίες:βιβλία Ετικέτες: , ,