Αρχική > επιστήμη > Στη Διάσκεψη Επιστημών της G20, η UNESCO ζητά μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα και την ανοιχτή επιστήμη

Στη Διάσκεψη Επιστημών της G20, η UNESCO ζητά μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα και την ανοιχτή επιστήμη

Αλληγορία για την Επιστήμη. Η Μινέρβα και ο Κρόνος προστατεύουν την Επιστήμη από τον Φθόνο και την Άγνοια.

UNESCO

Κάθε χρόνο, η χώρα που φιλοξενεί το G20 διοργανώνει μια Σύνοδο Επιστημών τις εβδομάδες που προηγούνται της εκδήλωσης. Φέτος, το S20, όπως είναι γνωστό το Science Summit, πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και φιλοξενήθηκε από την κυβέρνηση της Ινδονησίας. Η Βοηθός Γενικός Διευθυντής Φυσικών Επιστημών της UNESCO, Shamila Nair-Bedouelle, χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να κάνει έκκληση για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα και την ανοιχτή επιστήμη.

29 Σεπτεμβρίου 2022

Το φετινό ανακοινωθέν του S20 καλεί τις κυβερνήσεις της G20 να οικοδομήσουν επειγόντως ανθεκτικά συστήματα υγείας και να ενισχύσουν τη διεπιστημονική επιστήμη και τεχνολογία για να μας προετοιμάσουν για την κλιματική αλλαγή και τις πανδημίες του μέλλοντος. Καλεί επίσης τις κυβερνήσεις της G20 να ενισχύσουν τη σχέση μεταξύ δεδομένων, έρευνας, πολιτικής και πρακτικής.

«Το ανακοινωθέν έχει έντονη απήχηση στην UNESCO», παρατήρησε η Βοηθός Γενικός Διευθυντής Φυσικών Επιστημών της UNESCO, Shamila Nair-Bedouelle, στη σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε εικονικά.

Ο επιστημονικός γραμματισμός πιο σημαντικός από ποτέ

«Η UNESCO είναι πεπεισμένη ότι η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να οδηγήσουν στην αλλαγή και να προετοιμάσουν τον κόσμο για μελλοντικές παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε. Ωστόσο, για να αναλάβει η επιστήμη και η τεχνολογία αυτόν τον ρόλο, είναι απαραίτητο η βασική επιστημονική κατανόηση να μην περιορίζεται στον κόσμο της επιστήμης. Η πανδημία μας έδειξε ότι ο επιστημονικός γραμματισμός είναι πιο σημαντικός τώρα από ποτέ».

Η κα Nair-Bedouelle υπενθύμισε ότι, παρόλο που οι επιστήμονες και η επιστημονική γνώση είχαν «επαινεθεί ευρέως για την ανάπτυξη νέων εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ και τη συμβολή στη διατήρηση της λειτουργίας των κοινωνιών και της οικονομίας μας, η πανδημία είχε επίσης αποκαλύψει –και επιδείνωσε– στοιχεία δημόσιου σκεπτικισμού και δυσπιστίας προς την επιστήμη και τους επιστήμονες».

Υποστήριξε ότι η εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για να τοποθετηθεί η ανθρωπότητα σε μια πιο βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία θα απαιτούσε μια ζωντανή επιστημονική προσπάθεια όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα αλλά από την κοινωνία ως σύνολο.

Free Vector | Hand-drawn science background | Science background, How to  draw hands, Science

Η ανοιχτή επιστήμη μπορεί να εμπλέξει την κοινωνία στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων

Πρότεινε ότι μια ευρύτερη πρακτική της ανοιχτής επιστήμης θα μπορούσε να συμβάλει στη συμμετοχή της κοινωνίας στο σύνολό της στην εύρεση καινοτόμων λύσεων για πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή η άποψη είναι ευρέως κοινή, γι’ αυτό και τα 193 κράτη μέλη της UNESCO υιοθέτησαν τη Σύσταση της UNESCO για την Ανοιχτή Επιστήμη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων στην επιστήμη και την τεχνολογία διασφαλίζοντας ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι προσβάσιμα σε όλους. Η υιοθέτησή του δείχνει ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να προχωρήσει πέρα ​​από το απλό άνοιγμα της πρόσβασης στις εκροές της επιστήμης, ότι επιθυμεί να προχωρήσει προς μια ανοιχτή δέσμευση με την κοινωνία, ανοιχτό διάλογο με άλλα συστήματα γνώσης και μια ανοιχτή συν-δημιουργία της υποδομής και των εργαλείων χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή της επιστήμης.

Αυτό είναι ακόμη πιο επείγον, καθώς η πανδημία έχει αποκαλύψει κενά στην επιστημονική ικανότητα και υποδομή σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου η περιορισμένη ή ανύπαρκτη συμμετοχή στη δημιουργία και υιοθέτηση επιστημονικών λύσεων για τον COVID-19 έχει κάνει τους πολίτες πιο ευάλωτους σε η κρίση. Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην επιστήμη σηματοδοτεί μια σημαντική απώλεια ανθρώπινου δυναμικού, για παράδειγμα: μόνο ένας στους τρεις ερευνητές είναι γυναίκα, σύμφωνα με την Επιστημονική Έκθεση της UNESCO (2021).

Η Σύσταση καθορίζει κοινές αξίες και αρχές για την ανοιχτή επιστήμη για να διασφαλίσει ότι όλοι μπορούν να συμμετέχουν στην επιστήμη και να επωφεληθούν από την επιστημονική πρόοδο.

The Attributes of the Sciences, 1731 - Jean-Baptiste-Simeon Chardin -  WikiArt.org

Οι Ιδιότητες των Επιστημών, Ζαν-Μπατίστ-Σιμεόν Σαρντέν, 1731

Ανάγκη για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα και την ανοιχτή επιστήμη

«Ζητάμε πολλά από την επιστήμη», παρατήρησε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής. «Την ζητάμε να υποστηρίξει την παγκόσμια οικονομία, να οδηγήσει σε θετικές κοινωνικές αλλαγές, να βελτιώσει και να ενισχύσει το σύστημα υγείας, να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικές κρίσεις και να βελτιώσει την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Συνέχισε λέγοντας ότι, «για να επιτραπεί η επιστήμη και η τεχνολογία να ανταποκριθούν σε όλες αυτές τις απαιτήσεις, η UNESCO ζητά μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα και την ανοιχτή επιστήμη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής επιστημονική συνεργασία θα συνεχίσει να ευδοκιμεί και να ενημερώνει τις εθνικές και παγκόσμιες πολιτικές. Αυτό θα απαιτήσει διαρκή πολιτική και οικονομική δέσμευση στην επιστημονική προσπάθεια. Μια υγιής επιστημονική κοινότητα είναι ο καρπός μιας διαρκούς, μακροπρόθεσμης δέσμευσης».

Το 2015, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την ερευνητική τους προσπάθεια, αλλά τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO δείχνουν ότι, παρόλο που 32 χώρες αύξησαν τις ερευνητικές τους δαπάνες κατά τουλάχιστον 0,1% του ΑΕΠ τα έτη έως το 2018, η εγχώρια ερευνητική προσπάθεια μειώθηκε σε άλλες 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών της G20.

Ιδρύθηκε το 2017, το S20 είναι ένα από τα πιο πρόσφατα συγκροτήματα εμπλοκής του G20. Ανάλογα με το G20, έχει μια μη μόνιμη εκ περιτροπής γραμματεία και λειτουργεί ως φόρουμ και όχι ως οργανισμός. Το S20 υποστηρίζει το G20 ενθαρρύνοντας έναν επίσημο διάλογο με την επιστημονική κοινότητα. Κάθε ομάδα εργασίας S20 εστιάζει σε ένα περιεκτικό θέμα που σχετίζεται με τους επιστήμονες, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και την κοινωνία.

https://www.unesco.org/en/articles/g20-science-summit-unesco-calls-long-term-investment-scientific-research-and-open-science

Italy Between the Arts and Sciences, 1935 - Mario Sironi - WikiArt.org

Η Ιταλία μεταξύ των τεχνών και των επιστημών, Μάριο Σιρώνη, 1935

Κατηγορίες:επιστήμη Ετικέτες: , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: