Αρχική > περιβάλλον > Nature’s Sculpture: The Ancient Olive Tree of Vouves, Κρήτη

Nature’s Sculpture: The Ancient Olive Tree of Vouves, Κρήτη

© Λίζα Ραντινόφσκι

Υπολογίζεται ότι είναι 3.000-5.000 ετών, η αρχαία ελιά των Άνω Βουβών είναι ένα από τα παλαιότερα, δημοφιλέστερα και πιο εντυπωσιακά ελαιόδεντρα στην Ελλάδα.

Λίζα Ραντινόφσκι | 27 Δεκεμβρίου 2022

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι η αρχαία ελιά των Άνω Βουβών της Κρήτης είναι η αρχαιότερη ελιά στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να είναι υπερβολή, αλλά σε ηλικία 3.000 έως 5.000 ετών , είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο εντυπωσιακά. Αν και ο τεράστιος κορμός του είναι πλέον κούφιος, αυτό το δέντρο εξακολουθεί να παράγει ελιές και δελεάζει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες να θαυμάσουν τη γλυπτική ομορφιά του κάθε χρόνο.

Ακολουθώντας μια αρχαία ελληνική παράδοση, μερικά κλαδιά από αυτό το ηλικιωμένο ελαιόδεντρο χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή στεφάνων για τους Ολυμπιονίκες του Μαραθωνίου το 2004 και το 2008. άλλα κλαδιά από το δέντρο μεταφέρθηκαν στις τελετές έναρξης τα επόμενα χρόνια.

Με τον κορμό του πάνω από 12,5 μέτρα (41 πόδια) σε περιφέρεια στη βάση του και πάνω από 4,5 μέτρα (σχεδόν 15 πόδια) πλάτος, αυτό το δέντρο έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο της φύσης από την κυβέρνηση και Μνημειακή Ελιά από τον Σύλλογο Κρητών. Δήμοι Ελιάς (ΣΕΔΗΚ).

© Λίζα Ραντινόφσκι

Συνάντησα για πρώτη φορά αυτό το αξιοσημείωτο δέντρο το 2015, ως μέρος της αρχικής μου εξερεύνησης στον κόσμο του ελληνικού ελαιολάδου. Συνιστώ σε όσους ενδιαφέρονται για ελιές και ελαιόλαδο που ζουν ή έρχονται στην περιοχή των Χανίων στη βορειοδυτική Κρήτη να κατευθυνθούν στο χωριό Άνω Βούβες για να δουν αυτό το μνημειώδες δέντρο.

Έχω επισκεφθεί τώρα το δέντρο περισσότερες φορές από όσες μπορώ να μετρήσω, με έναν Έλληνα ειδικό στο ελαιόλαδο, μια ομάδα αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και οικογένεια και φίλους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Όποια και αν είναι η εποχή, είναι πιθανό να συναντήσουμε τουρίστες από όλο τον κόσμο.

© Λίζα Ραντινόφσκι

Κάθε φορά που επισκέπτομαι, κυκλώνω το δέντρο με ανανεωμένη γοητεία με τη φυσική τέχνη του γιγάντιου κοίλου κορμού του, με τα συνυφασμένα τμήματα του να καμπυλώνονται, να διογκώνονται και να ανοίγουν σαν αφηρημένη τέχνη που απεικονίζει ένα πλάσμα της θάλασσας ή μια εφεύρεση επιστημονικής φαντασίας, αγκαλιάζοντας το άδειο πλέον καρδιά σε έναν αργά αναπτυσσόμενο χορό που συνεχίζεται για χιλιετίες.

© Λίζα Ραντινόφσκι

Κάθε φορά που βλέπω το θαύμα της συνεχιζόμενης παραγωγής αυτού του δέντρου, οι λεπτομέρειες της υφής και της μορφής του με εμπνέουν να προσθέσω στη συλλογή μου με εκατοντάδες φωτογραφίες από όλες τις γωνίες. Δείτε μια συναρπαστική τρισδιάστατη εικονική περιήγηση στο εσωτερικό αυτού του κοίλου δέντρου από έναν άλλο φωτογράφο που μας επιτρέπει να κοιτάξουμε γύρω και πάνω από το εσωτερικό του κορμού εδώ .

Δίπλα στο μνημειακό δέντρο, υπάρχει ένα μικρό μουσείο (σε δύο κτίρια, με είσοδο 1 ευρώ) που εκθέτει παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία, γιγάντια κεραμικά δοχεία που χρησιμοποιούσαν κάποτε ελαιόλαδο, παλιές φωτογραφίες και απολιθωμένα φύλλα ελιάς από τη Σαντορίνη. χρονολογούνται από 37.000 έως 50.000 χρόνια.

© Λίζα Ραντινόφσκι

Παρατηρήστε επίσης μια δεύτερη αρχαία ελιά κοντά στο δρόμο, και χαμηλούς θάμνους σε σχήμα Ολυμπιακών δακτυλίων ανάμεσα στα δύο αιωνόβια δέντρα. Κάτω από το παρακείμενο καφέ, μπορείτε να δείτε ένα παλιομοδίτικο ελαιοτριβείο και το είδος των μυλόπετρων που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για το πάτημα της ελιάς για την παραγωγή λαδιού (γενικά αντικαθίστανται από σύγχρονες μηχανές σήμερα).

Αν θέλετε να δείτε ένα πετρόμυλο και ελαιοτριβείο που χρησιμοποιούνται ακόμα, το Biolea  βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε δύο σύγχρονα ελαιοτριβεία στην περιοχή: το Terra Creta  και  το Ανοσκέλι (το τελευταίο είναι και ελαιοτριβείο και οινοποιείο). Όλες αυτές οι εταιρείες καλωσορίζουν τουρίστες για περιηγήσεις και γευσιγνωσίες, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια ενός μέρους του έτους. δείτε τους ιστότοπούς τους για να κλείσετε ραντεβού για μια επίσκεψη.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Greek Liquid Gold: Authentic Extra Virgin Olive Oil. 

Κατηγορίες:περιβάλλον Ετικέτες: , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: