Αρχική > πολιτική, εκπαίδευση > “Προϋπολογισμός ασφυξίας και για την Παιδεία”

“Προϋπολογισμός ασφυξίας και για την Παιδεία”

tomeas-paideias

Από Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Δημοσιεύτηκε 22/12/2022

Ανακοίνωση Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

     Για άλλη μια χρονιά η εκπαίδευση βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία. Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης προκαλεί συσσώρευση ελλείψεων και αναγκών εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών.

     Η κατά 239 εκατομμύρια ευρώ αύξηση του προϋπολογισμού δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και των πανεπιστημίων. Ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής συνολικά ακυρώνουν κάθε λογιστική αύξηση της χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό. Το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ παραμένουν σε ασφυκτικά πλαίσια και εξαιτίας της ανικανότητας αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων.

     Έτσι, οι υποδομές (κτιριακές, εργαστήρια, νέες τεχνολογίες κλπ) παραμένουν καθηλωμένες στο παρελθόν. Στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. δεν προστέθηκε ούτε ένα νέο σχολικό βιβλίο, ούτε μια σχολική βιβλιοθήκη, ούτε ένα εργαστήριο. Δεν ελήφθησαν μέτρα για την άμβλυνση των ανισοτήτων που πλήττουν τους μαθητές. Κανένα σχέδιο δεν υλοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του μαθησιακού κενού των μαθητών στη διάρκεια της πανδημίας.

     Για την Υπουργό Παιδείας «δεν συνέβη τίποτα το ελλειμματικό και το ακατάλληλο». Ως εκ τούτου, δεν έλαβε καμιά πολιτική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, για την ευρωπαϊκή διάσταση, για τον πολιτισμό στο σχολείο. Και βεβαίως, καμιά πρόβλεψη για τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημιακών καθηγητών.

     Ο τελευταίος προϋπολογισμός της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι συνεπής στην μέχρι τώρα ασκηθείσα πολιτική της που στοχεύει στη διάλυση της  δημόσιας εκπαίδευσης  και του κοινωνικού κράτους. Είναι η ιδεολογική και πολιτική ατζέντα της Ν.Δ. με την οποία είμαστε αντίθετοι.

_dsc4945

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: