Αρχική > πολιτική, εκπαίδευση > Απολογισμός του Νίκου Τσούλια, Γραμματέα του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, για την περίοδο 2019-2022

Απολογισμός του Νίκου Τσούλια, Γραμματέα του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, για την περίοδο 2019-2022

27 Νοεμβρίου 2022

Προς τα μέλη του Τομέα μας

Φίλες και φίλοι,

     Με την ολοκλήρωση της λειτουργίας της συγκεκριμένης σύνθεσης του Τομέα Παιδείας μας, από τον Δεκέμβριο 2019 έως το Νοέμβριο 2022, θέλω να σας ευχαριστήσω ολόψυχα για τη συνεργασία μας. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια σημαντική κομματική δράση, μια αποτελεσματική πολιτική λειτουργία, μια συλλογική έκφραση της μεταρρυθμιστικής και δημιουργικής μας κουλτούρας.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους αναπληρωτές Γραμματείς, Ευγενία Μπουρνόβα και Γιάννη Κουμέντο για το κοινό ταξίδι που κάναμε στους κοινούς πολιτικούς και κομματικούς μας ορίζοντες.

Αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένος γι’ αυτή την τριετή δράση μας. Το έζησα ως ένα πολύ όμορφο και δημιουργικό κομμάτι της ζωής μου! Για μένα, αυτή η τριετής περίοδος ήταν ένα Σχολείο. Έμαθα πολλά, πολλά και σημαντικά. Μα πάνω απ’ όλα βίωσα τη δική σας δημοκρατική και εκπαιδευτική κουλτούρα.

Θεωρώ πως λειτουργήσαμε πολύ ικανοποιητικά στις θεσμικές απαιτήσεις και στους πολιτικούς στόχους του κόμματός μας. Αναδείξαμε όλο αυτό το διάστημα τη μεταρρυθμιστική εκπαιδευτική ατζέντα μας. Ενισχύσαμε τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής. Στηρίξαμε πολλαπλά το πρόταγμα για Δημόσια, Δωρεάν και Δημοκρατική Παιδεία. Διαμορφώσαμε επικαιροποιημένες θέσεις και προτάσεις για πολλά ζητήματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Και αυτά ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων μας και της κοινής αγωνίας μας να δώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνει ο πολιτικός μας φορέας καθοριστικός για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας μας.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της πανδημίας σχεδόν όλη αυτή την περίοδο, αναπτύξαμε τον εσωτερικό μας διάλογο με πολύ καλή συμμετοχή των μελών μας, με πολλαπλές τηλεδιασκέψεις. Ενισχύσαμε τη συλλογικότητά μας και τους συντροφικούς δεσμούς μας.

Oι αποφάσεις του Τομέα μας, αποφάσεις που ήταν σχεδόν όλες ομόφωνες, έγιναν αποφάσεις του κόμματός μας. Στηρίζαμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας με εξειδικευμένες και ολοκληρωμένες θέσεις, ακόμα και με προτάσεις Νόμου. Συνεργαστήκαμε με την Τομεάρχη μας, Χαρά Κεφαλίδου, σε πολύ καλό κλίμα και με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ανταποκριθήκαμε σε κάθε της «κάλεσμα».

Φυσικά παρουσιάσαμε – ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα – αδυναμίες και παραλείψεις και αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο στάδιο μεταβατικότητας του Τομέα μας και στην αναμονή των αλλαγών.

Προσπάθησα να λειτουργήσω όσο καλύτερα μπορούσα με συντροφικό και δημιουργικό τρόπο. Δεν το πέτυχα πάντα. Προφανώς έκανα λάθη και ίσως να αδίκησα και κάποιους / κάποιες από εσάς. Ζητώ συγγνώμη. Δεν ήταν στις προθέσεις μου.

HM_248411700_4758757337520873_7199873467210179473_n

Οφείλω να αναφερθώ στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Με τίμησε που μου ανέθεσε τη θέση του Γραμματέα. Ήταν πάντα κοντά μας. Συμμετείχε σε πολλές τηλεδιασκέψεις με τον Τομέα μας και με εκπαιδευτικούς φορείς. Είχε σταθερό στόχο της την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Γνώριζε τα εκπαιδευτικά ζητήματα με πολύ συγκροτημένο τρόπο.

Ένιωσα ιδιαίτερα ευχαριστημένος, που αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στο δημιουργικό και ξεχωριστό έργο του Τομέα μας. Αγωνίστηκα με υπευθυνότητα να ανταποκριθώ σε αυτή την σημαντική μα και γοητευτική πρόκληση.

Φίλες και φίλοι,

Ο Τομέας μας είχε πληθωρική παρουσία στα Μέσα Ενημέρωσης και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Είχε πολύ περισσότερες δημόσιες παρεμβάσεις ακόμα και αθροιστικά σε σχέση με τους Τομείς Παιδείας όλων των άλλων κομμάτων (!) αλλά και σε σχέση με τους άλλους Τομείς του κόμματός μας.

· Είμαστε ο μόνος Τομέας Παιδείας που κάναμε πολιτική και εκπαιδευτική παρέμβαση στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Παιδείας του ΟΗΕ, Νέα Υόρκη, 17-19 Σεπτεμβρίου 2022.

· Είμαστε ο μόνος Τομέας Παιδείας που πραγματοποιήσαμε έρευνα για τις «επιπτώσεις και τις σχετικές προτάσεις από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη διάρκεια της πανδημίας» και επιμείναμε σταθερά και αταλάντευτα για την αντιμετώπιση του μαθησιακού και παιδαγωγικού κενού των μαθητών μας. Πρόκειται για κενό που το βλέπουμε καθημερινά τόσο στο ελλειμματικό γνωστικό πεδίο όσο και στα εκτεταμένα φαινόμενα βίας στο σχολικό χώρο.

· Είμαστε το μόνο κόμμα που προτείνουμε – με ολοκληρωμένο σχέδιο – Εθνικό Απολυτήριο για το Λύκειο, θεσμός βασικός στις χώρες της Ευρώπης, που θα συνεργήσει στο συνολικό ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης και στην οριστική λύση του συστήματος εισαγωγής των μαθητών στο πανεπιστήμιο.

Με τη Χαρά Κεφαλίδου – παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες – πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές εξορμήσεις στην Πάτρα και στην Κόρινθο. Επίσης, διοργανώσαμε απανωτές 4ωρες τηλεδιασκέψεις με τέσσερις εκπαιδευτικούς φορείς κάθε φορά! Ανταποκριθήκαμε σε πάρα πολλές προσκλήσεις συλλογικών φορέων. Συμμετείχε, εκτός από τη Χαρά Κεφαλίδου και εμένα, και ο Πάρις Βεντήρης. Λάβαμε υπόψη μας τα αιτήματά τους. Καταθέσαμε τις εκπαιδευτικές πολιτικές μας.

· Συνεργήσαμε καθοριστικά στην πολιτική επανασύνδεση του Τομέα μας με τις εκπαιδευτικές / συνδικαλιστικές παρατάξεις μας στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – σημείο που τόνιζε ιδιαίτερα η Φώφη Γεννηματά.

Χαιρετίζω και συγχαίρω τη «Δημοκρατική Συνεργασία», που πρώτευσε στις πρόσφατες εκλογές των Αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Συγχαίρω επίσης τις παρατάξεις μας – και τις συνεργαζόμενές τους – στη Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για τη δημιουργική και αποτελεσματική δράση τους.

2014-09-15_1410789586

· Συνεργαστήκαμε με τον Τομέα Απόδημου Ελληνισμού, με τον Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής και με τον Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής και διαμορφώσαμε κοινές θέσεις για την εκπαίδευση.

Πέραν της Γραμματείας και της Ολομέλειάς του Τομέα μας, έγινε συστηματική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός Κύκλου Πολιτικών Φίλων του κόμματός μας – ενός κύκλου που έφτασε περίπου στον αριθμό 900! Αυτή την καταγραφή τη δώσαμε στον Τομέα Οργανωτικού του κόμματός μας και στη συνέχεια στο νέο Γραμματέα μας, στον Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Σε αρκετά εκπαιδευτικά ζητήματα διαμορφώσαμε απόλυτα ολοκληρωμένες προτάσεις, για παράδειγμα στη Διοίκηση των Πανεπιστημίων και στο Εθνικό Απολυτήριο. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα, στα οποία δεν προχωρήσαμε πολύ, όπως η Ειδική Αγωγή, η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Εκπαίδευσης κλπ.

Διαμορφώσαμε περί τις 46 «αποφάσεις – παρεμβάσεις» του Τομέα μας σε τρέχοντα εκπαιδευτικά, λειτουργικά και θεσμικά, ζητήματα.

Υπήρξε έντονη αρθρογραφία μελών μας (αρκετές δεκάδες!), με την οποία προβαλλόταν η δράση μας και η πολιτική πρόταση του κόμματός μας.

Στην εσωτερική μας λειτουργία, είχα πάντα Εισήγηση και προτάσεις στο διάλογό μας για τη λήψη αποφάσεων. Είχα συνεχή ενημέρωση – με πάνω από 53 «Ενημερωτικά» συνολικά.

Στήριξα και στηρίζω απόλυτα το πολιτικό αφήγημα του κόμματός μας και του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη για μια ισχυρή Σοσιαλδημοκρατία, για ένα δημοκρατικό μέλλον της χώρας μας. Ευθύνη όλων μας είναι να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση. Να είμαστε νικητές των εκλογών!

Η πίστη μας, η αισιοδοξία μας και ο αγώνας μας για μια ισχυρή Σοσιαλδημοκρατία και η μεταρρυθμιστική πολιτική και ιδεολογική μας πρόταση για αυτόνομη δημιουργική πορεία είναι σηματωροί για τη συνεχή και δυναμική ανάπτυξη του κόμματός μας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα η ζωντανή ελπίδα της χώρας μας και του λαού μας!

Φίλες και Φίλοι,

Θεωρώ απόλυτα αναγκαία την ενεργητική δράση και στήριξη όλων των μελών μας και στην επόμενη φάση, δεδομένου ότι υπάρχουν επιπρόσθετα και οι απαιτήσεις της προεκλογικής περιόδου!

Νίκος-Τσούλιας-Ανοίγουν-τα-σχολεία--694x336

ΠΑΣΟΚ-Τομέας-Παιδείας-694x336

image_thumb-19

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: