Αρχική > πολιτική, φιλοσοφία > Αγαπώ την Ελλάδα!

Αγαπώ την Ελλάδα!

Η ομορφιά της Ελλάδας – Αντικλείδι

Του Νίκου Τσούλια

     Κοινοτοπία, θα πείτε. Ποιος δεν αγαπά την πατρίδα του; Ποιος δεν αγαπά κομμάτι σημαντικό του εαυτού του; Ποιος δεν ονειρεύεται τα καλύτερα για την πατρίδα του;

     Κι όμως, πρόκειται για κάτι πέραν αυτών. Γιατί συχνά – πυκνά αναλογίζομαι πόσο τυχερός είμαι που βρέθηκα στη ζωή εδώ σε αυτόν τον τόπο, σε αυτόν το λαό, σε αυτόν τον πολιτισμό. Κάθε φορά που επισκέπτομαι τις τόσες και τόσες ιδιαιτερότητες του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας νιώθω θαυμασμό και έκσταση. Θέλω να ξαναγυρίζω εκεί, να μη γίνουν συμβάντα του παρελθόντος η επίσκεψή μου και τα βιώματά μου, η χαρά μου και η έκστασή μου.

    Τι να πρωτοπείς για τα τόσα και τόσα θαυμαστά μέρη της; Είναι άραγε κάτι που υστερεί, που θα μπορούσες να αγνοήσεις; Αναρωτιέμαι πόσο γενναιόδωρη είναι η Φύση με τον τόπο μας. Μας γέμισε βουνά και θάλασσες, λόφους και παραλίες, πεδιάδες και βράχια, ποτάμια και λίμνες, όρμους και χερσονήσους, δάση και φαράγγια, χλωρίδα και πανίδα ατέλειωτης ποικιλομορφίας – όλα γραφικά, δώρα ιερά.

     Και πάνω σε αυτή την απέραντη ομορφιά φτιάξαμε και εμείς τα δικά μας γοητευτικά δημιουργήματα: πόλεις στολίδια (πέραν της γενικής τσιμεντοποίησης) και μουσεία γεμάτη η χώρα μας (κάθε τόπος και γεμάτος ευρήματα πολιτισμού και τέχνης), πανεπιστήμια και σχολεία της παιδείας και της επιστήμης (που άλλαξαν την πνευματικότητα του λαού μας), έργα τέχνης και εστίες έρευνας, πάρκα και καλλιέργειες κηπευτικών της πιο υγιεινής διατροφής, γραφικά λιμάνια και πέτρινα γεφύρια, τεχνικά έργα και λαμπρά μνημεία.

     Μα πάνω απ’ όλα φύτρωσε και μεγαλούργησε ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός. Πνευματικά έργα και Μορφές κύρους στην Τέχνη, στην Επιστήμη, στη Λογοτεχνία, στην Έρευνα κορυφώθηκαν και φώτισαν λαούς και ανθρώπους πέραν των συνόρων μας. Και οι κορυφές των κορυφών, η Ποίηση και η Μουσική (Ρεμπέτικο, Λαϊκό, Δημοτικό, Κλασική Μουσική) εξέφρασαν και εκφράζουν τους μεγάλους πόθους μας και καημούς μας και μας δίνουν πνοή ζωής σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες και προκλήσεις…

     Ο λαός αυτού του τόπου, από τους αρχαίους καιρούς, ανταπέδωσε την ομορφιά στη φύση δημιουργώντας πολιτισμό που ακτινοβολεί, που γίνεται βάση και κορυφή στο σύγχρονο Δυτικό πολιτισμό. Γέμισε τη Μεσόγειο με πόλεις – αποικίες. Γνώρισε τους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου και δημιουργώντας το δικό του πολιτιστικό στερέωμα ανέπτυξε για πρώτη φορά τον Ορθολογισμό και τον Διαφωτισμό. Η γλώσσα του γίνεται lingua franca για αιώνες πολλούς και στη συνέχεια εδραιώνει την ορολογία στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στην τέχνη. «Επινοεί» τη Δημοκρατία, το δημόσιο λόγο, το θέατρο. Αλλάζει πολιτιστικό «παράδειγμα»! Δημιουργεί φωτεινό στερέωμα – αιώνια καταυγάζον.

Οι ομορφιές της Ελλάδας πρωταγωνιστούν στα ξένα media! - Προορισμοί -  Trésor Hotels & Resorts

     Όταν επισκέπτεσαι άλλη χώρα, μένεις έκθαμβος για τη διαφορετικότητα και τις ομορφιές που δεν θα βρεις στην πατρίδα σου. Άλλωστε πάντα ως επισκέπτης έχεις άλλη ψυχολογία, ρουφάς καθετί. Γεύεσαι με ξεχωριστό τρόπο το αλλότριο. Μα σαν επιστρέφεις, νιώθεις ότι τόπος σαν τον ελλαδικό δεν υπάρχει.

     Θα αναρωτηθούμε. Δεν υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες; Σαφώς και ναι. Πιο πολύ με θλίβει η εύκολη τάση του λαού μας και του πολιτικού μας συστήματος να διχάζεται, να κάνει τη διαφορά εχθροπραξία! Αμέτρητες είναι οι πληγές του διχασμού στη διάρκεια της ιστορίας μας. Και είναι οι πιο βασικές αιτίες που αποστερούν τον τόπο μας από μια καλύτερη προοπτική.

     Υπάρχει φυσικά και η διαφθορά και το έλλειμμα αξιοκρατίας, που παραμένει πρόβλημα σοβαρό. Αναρωτιέμαι: πόσο δύσκολα είναι να εφαρμόζουμε τους νόμους; Γιατί δεν σκεπτόμαστε πόσο μας στοιχίζει αυτή η συμπεριφορά; Και ακόμα, γιατί οι νέοι για να εξελιχθούν θα πρέπει να έχουν κάποιον γνωστό «επώνυμο», κάποιο μέσο και να μην προκόβουν με βάση τα προσόντα τους και τον αγώνα τους;

     Τρίτο σοβαρό πρόβλημα θεωρώ ότι είναι το πως διαμορφώνονται οι σχέσεις μας και οι λειτουργίες μας στο δημόσιο χώρο. Γιατί η οργάνωση της πολιτείας να μη διαπνέεται από ορθολογισμό; Γιατί να μην είναι ισχυρή η δυναμική για την υπεράσπιση και την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και των κοινών αγαθών; Και, τέλος και το πιο σημαντικό, γιατί να μην έχουμε μια κραταιά κοινωνία αλληλεγγύης;

     Παρόλα αυτά, τίποτα δεν ακυρώνει την ομορφιά αυτού του τόπου και αυτού του λαού. Αν αγαπάμε πράγματι την Ελλάδα, αυτό κρίνεται στο κατά πόσο συνεργούμε στο να λυθούν αυτά τα μείζονα προβλήματα και στον αγώνα για κοινωνική προκοπή, για πολιτισμό ουμανισμού και δημοκρατίας. Η αγάπη δεν είναι θεωρητικό ζήτημα. Ή είναι έκφραση ζωντανή και συνεχής ή απλά δεν υπάρχει.

15 φυσικές ομορφιές στην χώρα μας που πρέπει οπωσδήποτε να εξερευνήσεις!

Η Vogue αποθεώνει την Βόρεια Ελλάδα και τις κρυμμένες ομορφιές της | BOVARY

Ελλάδα : Όλοι οι λόγοι που αγαπάμε τη χώρα μας μέσα από τις πιο μοναδικές  φωτογραφίες | in.gr

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: