Αρχική > εκπαίδευση, εκπαιδευτικός > Οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί επιβεβαιώνουν τη δέσμευση τους να βελτιώσουν το καθεστώς του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, ειρηνικές, δημοκρατικές και βιώσιμες

Οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί επιβεβαιώνουν τη δέσμευση τους να βελτιώσουν το καθεστώς του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, ειρηνικές, δημοκρατικές και βιώσιμες

11 Αυγούστου 2022

Αντιμέτωποι με ταραχώδεις καιρούς για τους εκπαιδευτικούς, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα συνδικάτα τους, οι εκπρόσωποι στην Ειδική Διάσκεψη της Συνδικαλιστικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση (ETUCE), της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Διεθνούς (EI), πήραν μια προληπτική στάση και επανέλαβαν βούληση να κινητοποιηθούν και να οργανωθεί για ποιοτική δημόσια, προς όφελος των μαθητών, και βελτιωμένη κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς της εκπαίδευσης, βασικά στοιχεία για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, ειρηνικές, δημοκρατικές και βιώσιμες.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα από τις 5 έως τις 6 Ιουλίου 2022, στη Λιέγη του Βελγίου. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο Υπουργός Παιδείας της γερμανόφωνης περιοχής του Βελγίου και οι ηγέτες των βελγικών οργανώσεων μελών της ETUCE.

Ο Stefaan Hermans, Διευθυντής Πολιτικής Στρατηγικής και Αξιολόγησης στη ΓΔ Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Επιτροπής, τόνισε τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου, που κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη και αντιπροσωπεύει «ένα θεμελιώδες στοιχείο των δημοκρατικών κοινωνιών που ζούμε».

Στην κεντρική ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας της Education International, David Edwards, ενημέρωσε ότι μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, το EI συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών, τους φοιτητές, τον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς για να επαναφέρουν τον αγώνα. ένα βιώσιμο μέλλον σε τροχιά, ξεκινώντας με μια νέα συμφωνία για τους δασκάλους και όλους τους εκπαιδευτικούς που εξασφαλίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μεταμόρφωση.

https://youtu.be/dz-VHzjMddM

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε για το θέμα της Διάσκεψης αντικατοπτρίζει ότι τα εκπαιδευτικά συνδικάτα πρέπει να κινητοποιηθούν στο πλαίσιο των αιτημάτων για ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση. Ο Πρόεδρος της ETUCE Λάρι Φλάναγκαν εξήγησε: «Πρέπει να ασκηθεί πίεση στους πολιτικούς και πρέπει να ενημερωθούν. Ως δάσκαλοι, πρέπει να κάνουμε τα αιτήματά μας να εισακουστούν και να διαφυλάξουμε τις αξίες της δημοκρατίας. Η τεχνογνωσία μας πρέπει να αποτυπωθεί στην εκπαιδευτική πολιτική, καθώς οι δάσκαλοι γνωρίζουν καλύτερα τι χρειάζονται οι δάσκαλοι».

Στη συνέχεια, ο Hermans ενώθηκε με την Evelyne Léonard, Καθηγήτρια στο Louvain School of Management στο Βέλγιο, σε μια συζήτηση πάνελ σχετικά με την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου για ποιοτική εκπαίδευση. Για τον Léonard, «ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι» και «παρέχει μια ευκαιρία για θεσμική καινοτομία για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη».

Η πρώτη ημέρα της Ειδικής Διάσκεψης ολοκληρώθηκε με την επίσημη έναρξη έκθεσης αφισών του εκπαιδευτικού σωματείου και με την τελετή απονομής του βραβείου Kounka Damianova. Για το 2022, αποδέκτες είναι ο Borka Visnic της ΕΕ Καθηγητών της Σερβίας (TUS) και η Dorota Obidniak της Πολωνικής Związek Nauczycielstwa Polskiego (ZNP).

Το εγκριθέν έγγραφο για την αύξηση του καθεστώτος και τη βελτίωση της ελκυστικότητας του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού περιέχει δέκα βασικά μηνύματα για τη βελτίωση της θέσης και της ελκυστικότητας του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης.

Στην κεντρική της ομιλίας, η Kristin Vanlommel, Καθηγήτρια και μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Μάθησης και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ουτρέχτη, στην Ολλανδία, εξήγησε ότι «η ψηφιοποίηση είναι περίπλοκη και φέρνει εκπαιδευτική αλλαγή. Περιλαμβάνει διαφορετικούς παράγοντες, με διαφορετικές ιδέες σχετικά με την κατεύθυνση της αλλαγής. Πρέπει να είσαι ευκίνητος και να ανταποκρίνεσαι».

Συνδεόμενος με το συνέδριο διαδικτυακά, ο Georgiy Trukhanov, Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και η Επιστήμη της Ουκρανίας εξήγησε τις πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την καταστροφική κατάσταση των δασκάλων και των μαθητών στη χώρα του και ενημέρωσε ότι το σωματείο του είχε καταλήξει σε συμφωνία. Εκπαίδευση Υπουργείο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης απόλυσης, της διατήρησης του μέσου μισθού και του δικαιώματος εξ αποστάσεως εργασίας από άλλες περιφέρειες ή από το εξωτερικό.

Οι εκπρόσωποι έδειξαν αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς εκπαιδευτικούς, λέγοντας: «Η αλληλεγγύη μας κάνει δυνατούς. Θέλουμε έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο. Πόλεμος στον πόλεμο!» ή «Ως εκπαιδευτικοί, δεσμευόμαστε να διδάσκουμε την ειρήνη. Είμαστε αντίθετοι στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάθε πιθανό λόγο». Ενέκριναν ομόφωνα το Ψήφισμα για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Μιλώντας για την ιθαγένεια και την ένταξη, η Catherine Lowry-O’Neill, λέκτορας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Waterford στην Ιρλανδία, ενέπνευσε τους συμμετέχοντες: «Κρατήστε το όνειρό σας για δημοκρατία, ειρήνη και ένταξη. Κρατήστε τη φλόγα του πάθους, της ελπίδας και του θάρρους αναμμένη για τα παιδιά στις τάξεις σας».

Το μέλος της Επιτροπής ETUCE, Rob Copeland, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ομιλητές Matteo Vespa, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών, και Ulrike Pisiotis, Υπεύθυνη Πολιτικής στη σχολική μονάδα της ΓΔ Εκπαίδευσης, Νεότητας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Επιτροπής. Τόνισαν ότι «η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανεκπαίδευση είναι σημαντικές όταν μιλάμε για περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της εκπαίδευσης» και ότι «έχει ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής αειφορίας στα συστήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης».

https://youtu.be/M2LwDjPZOZQ

What is international education: Perspective from the global south | IB  Community Blog

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: