Αρχική > κοινωνία > Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια!

Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια!

40 years Cedefop | Cedefop

Cedefop

Στις ανάγκες της αγοράς  σε συγκεκριμένα επαγγέλματα αναφέρεται οι εκθέσεις της “διανεοσις” που αξιοποιεί στοιχεία του Cedefop.

 

Σύμφωνα με  την έκθεση οι μισές περίπου θέσεις εργασίας σας αφορούν κατόχους μεσαίων προσόντων,  επιπέδου 4 έως 5.

Σε ότι αφορά στα επαγγέλματα που θα έχουν μεγάλη ζήτηση μέχρι το 2030, σε αυτά αναφέρονται τα επαγγέλματα του τομέα υγείας, εκπαίδευσης, παροχής υπηρεσιών και πωλήσεων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις μελέτης του Cedefop για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με ορίζοντα το 2030, οι θέσεις εργασίας που απαιτούν προσόντα μεσαίου επιπέδου θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο όλων των θέσεων εργασίας (46% όλων των προσλήψεων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο 2016-2030).

Έπεται ο αριθμός από τις θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλό επίπεδο προσόντων (43% όλων των θέσεων εργασίας). Ειδικότερα για την Ελλάδα προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης θα είναι μεγαλύτερος του μέσου όρου του ρυθμού ανάπτυξης της ΕΕ -27, κυμαινόμενος στο διάστημα 2018-2030 μεταξύ 2,5% -3%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ετήσια αύξηση της απασχόλησης  θα παρατηρηθεί στον τομέα των κατασκευών κατά 2,2%, των τηλεπικοινωνιών με πάνω από 6%, της υγείας με πάνω από 3% και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Επίσης ο τομέας της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών αναμένεται να έχει αύξηση της απασχόλησης το χρονικό διάστημα 2026-2030. Μείωση θα παρατηρηθεί στον πρωτογενή τομέα και στις βοηθητικές εργασίες.
Η μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης θα παρατηρηθεί στα νέα επαγγέλματα του τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, στην παροχή υπηρεσιών και στις πωλήσεις και θα ακολουθήσουν οι νομικοί, τα ανώτερα στελέχη διοίκησης, οι τεχνικοί και οι υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών.

Η σύνθεση της ζήτησης των νέων επαγγελμάτων θα είναι 51% ανώτερου επιπέδου, 32% μεσαίου επιπέδου και 17% κατώτερου επιπέδου. Τα ποσοστά των εργαζομένων με μεσαίου επιπέδου προσόντα παρουσιάζουν μείωση μεταξύ 2018-2030 από 41% σε 36%.
Η αυξανόμενη προσφορά εργαζομένων με υψηλότερη εκπαίδευση δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις στη προσφορά θέσεων απασχόλησης μεταξύ των κατόχων προσόντων μεσαίου επιπέδου, διότι οι θέσεις εργασίας μεσαίου επιπέδου καλύπτονται από κατόχους ανώτερων προσόντων.

https://mathe.gr/2020/12/14/poia-epangelmata-tha-echoun-zitisi-ta-epomena-chronia/

Cedefop operations during the coronavirus pandemic | Cedefop

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: