Αρχική > πολιτική, εκπαίδευση > Νέο Δυναμικό Εκπαιδευτικό Ξεκίνημα

Νέο Δυναμικό Εκπαιδευτικό Ξεκίνημα

ΧΚ-ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ_ΠΑΤΡΑ (4)

Του Νίκου Τσούλια

     Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2022. Ολοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συναντήσεων και εκδηλώσεων στην Πάτρα του Κινήματος Αλλαγής, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Αχαΐας.. Η Χαρά Κεφαλίδου, Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος, και εγώ σε πολιτική εξόρμηση.

     Ξεκινήσαμε από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ανταλλάξαμε απόψεις και προτάσεις με τον Πρύτανη κ. Χρ. Μπούρα και τον Αντιπρύτανη κ. Π. Δημόπουλο. Υπήρξε ευρεία συναντίληψη και δέσμευση για συνεχή ανταλλαγή απόψεων.

     Συνεχίσαμε με την επίσκεψη στον Μητροπολίτη Αχαΐας σεβασμιότατο κ. Χρυσόστομο, με τον με τον οποίο συζητήσαμε γενικότερα κοινωνικά ζητήματα και εστιάσαμε στο επίκαιρο πρόβλημα των εμβολιασμών.

     Στη συνδιάσκεψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας, με τον Περιφερειακό Διευθυντή και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συζητήθηκαν τα κρίσιμα προβλήματα των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Αναπτύξαμε τις βασικές μας θέσεις του κόμματός μας και συμφωνήσαμε να υπάρχουν επαφές με ανταλλαγή στοιχείων και προτάσεων.

     Ιδιαίτερο σημείο είναι ότι και εδώ – όπως στην αντίστοιχη επίσκεψή μας στην Κόρινθο – δεν έγινε καμιά αποτύπωση του «μαθησιακού και ψυχοπαιδαγωγικού κενού» των μαθητών λόγω των κλειστών σχολείων. Ούτε το Υπουργείο έδωσε ποτέ σχετική εγκύκλιο ούτε οι Διευθύνσεις πρωτοβουλιακά ασχολήθηκαν με το μείζον εκπαιδευτικό πρόβλημα των δύο τελευταίων χρόνων. Και φυσικά δεν υπήρξε καν ιδέα για την έστω μερική αντιμετώπισή του. Σα να μη συνέβη τίποτα…

     Ακολούθησε η συνάντησή μας με την αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), η οποία ήταν πολύ φιλική και ουσιαστική. Ενημερωθήκαμε για το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ.

     Και η συνέχεια ήταν η μεγάλη έκπληξη. Για πρώτη φορά είχαμε εκδήλωση με φυσική συνάντηση. Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια είχαμε μαζική εκδήλωση. Γεμάτη η αίθουσα του ξενοδοχείου με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η χαρά της συλλογικής δράσης και πάλι στο προσκήνιο. Να τελειώσουμε την, έστω εν μέρει, εικονική πραγματικότητα. Οι τηλεδιασκέψεις μάς «στέγνωσαν».

     Ομιλίες, σχόλια, διάλογος, κλίμα αισιοδοξίας, πλούσιος προβληματισμός, ζωντανή αλληλεπίδραση, προτάσεις και ιδέες. Νέο δυναμικό ξεκίνημα. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής άλλαξε το πολιτικό σκηνικό. Διαμορφώνει πνοή ισχυρής ανέλιξης της Σοσιαλδημοκρατίας. Το απόλυτα ενισχυτικό στοιχείο του κλίματος ενότητας έχει πολλαπλασιαστική ισχύ και προοιωνίζει τη συνεχή ανάπτυξη της ιδεολογίας μας και της πολιτικής μας πρότασης.

     Μα η πιο μεγάλη έκπληξη ήταν αμέσως μετά. Μαζική παρουσία φοιτητών και νέων. Πάνω από εκατό άτομα – αθροιστικά βρέθηκαν μαζί μας. Μετά από καιρούς έχουμε ακροατήριο νέων με θέληση και αποφασιστικότητα. Πλην των ομιλιών των δύο εκπροσώπων του Κινήματος Αλλαγής, υπήρξε εισήγηση του καθηγητή του Φαρμακευτικού Τμήματος κ. Κώστας Αυγουστάκης.

     Και μόνο τα «πρόσωπα της νεότητας και του μέλλοντος» δίνουν άλλη αίσθηση του πολιτικού διαλόγου. Το κλίμα αγωνιστικής διάθεσης και του προσανατολισμού της κομματικής δράσης μας, δεδομένο. Στόχος μας, η επαναφορά της πολιτικής και η προαγωγή των μεγάλων προκλήσεων των καιρών μας. Τα προβλήματα, εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολλά.

     Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. δεν δίνει λύσεις. Η ακρίβεια, η ανεργία και η ανασφάλεια των πολιτών παραμένουν σε ένταση. Στόχος μας, η ανατροπή του τοξικού δίπολου Ν.Δ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που φέρνει την χώρα πίσω με την τεχνητή όξυνση, με τους τραμπουκισμούς, με την απαξίωση του κοινοβουλευτικού και του δημόσιου διαλόγου.

     Μια ημέρα γεμάτη παιδεία, διάλογος με ατζέντα θεμάτων από τα νηπιαγωγεία έως τα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά, μαζική και ενεργητική παρουσία των εκπαιδευτικών, φωτεινή εικόνα του μέλλοντος: η γεμάτη ανησυχίες και ιδέες παρουσία των φοιτητών και των νέων. Νέο δυναμικό εκπαιδευτικό ξεκίνημα.

Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

 ΧΚ-ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ_ΠΑΤΡΑ (3)

ΧΚ-ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ_ΠΑΤΡΑ (6)

ΧΚ-ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ_ΠΑΤΡΑ (5)

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: