Αρχική > επιστήμη, κοινωνία, νέες τεχνολογίες > Εκπόνηση Σύστασης για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

Εκπόνηση Σύστασης για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

Artificial intelligence: I think therefore I am?

UNESCO

Artificial Intelligence (AI)

AI και εσύ …

 

Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη παίζει ρόλο σε δισεκατομμύρια ζωές ανθρώπων. Μερικές φορές απαρατήρητες αλλά συχνά με βαθιές συνέπειες, μεταμορφώνει τις κοινωνίες μας και προκαλεί το τι σημαίνει να είμαστε άνθρωποι.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παράσχει υποστήριξη σε εκατομμύρια μαθητές για να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να συμπληρώσουν 3,3 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας και, πιο επείγον, να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη διάδοση και τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19. Μαζί με τα πολλαπλά πλεονεκτήματα, αυτές οι τεχνολογίες δημιουργούν επίσης αρνητικούς κινδύνους και προκλήσεις, που προέρχονται από κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας ή από την εμβάθυνση των ανισοτήτων και των διαφορών.

Χρειαζόμαστε διεθνείς και εθνικές πολιτικές και ρυθμιστικά πλαίσια για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες ωφελούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Χρειαζόμαστε μια ανθρωποκεντρική AI. Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι προς το μεγαλύτερο συμφέρον των ανθρώπων και όχι το αντίστροφο.

Η UNESCO προτείνει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου παγκόσμιου μέσου καθορισμού προτύπων που θα παρέχει στην AI ισχυρή ηθική βάση, η οποία όχι μόνο θα προστατεύει αλλά και θα προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εάν εγκριθεί, θα είναι μια ηθική καθοδηγητική πυξίδα και ένα παγκόσμιο κανονιστικό θεμέλιο που θα επιτρέπει την οικοδόμηση ενός ισχυρού σεβασμού για το κράτος δικαίου στον ψηφιακό κόσμο.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το AI

Η AI έχει αποδείξει την αξία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

Συμβάλλει στην επιβράδυνση του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Βοηθά επίσης τους ερευνητές να συγκεντρώσουν τεράστια ποσά δεδομένων στον αγώνα για να βρουν ένα εμβόλιο ή θεραπεία. Η AI έχει συμμετάσχει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μέσω τεχνολογιών δοκιμών, εντοπισμού και παρακολούθησης. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι δίνουν πρόσβαση στα δεδομένα τους, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας έχει ανοίξει ξανά ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, την προστασία δεδομένων και τη χρήση δεδομένων πέρα ​​από τις ανάγκες παρακολούθησης ιών.

Η ανάπτυξη με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανώς εξαιρετικά άνιση

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αποφέρει σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε προστιθέμενη αξία έως το 2022. Μέχρι το 2030, τα οικονομικά κέρδη αναμένεται να είναι ισχυρότερα στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική, αντιπροσωπεύοντας το 70% του παγκόσμιου οικονομικού αντίκτυπου της AI. Η AI έχει μια δυναμική «νικητής τα παίρνει όλα» που πρέπει να ρυθμιστεί: η συγκέντρωση της τεχνητής νοημοσύνης στα χέρια λίγων χωρών υψηλού εισοδήματος πιθανότατα θα αφήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες πολύ πίσω. Οι τελευταίες δεν θα επωφεληθούν ή πολύ λίγα από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και θα στερούνται ιδιοκτησίας τέτοιων τεχνολογιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στη διεύρυνση των υφιστάμενων κενών μεταξύ των φύλων

Μόνο το 22% όλων των επαγγελματιών AI είναι γυναίκες. Επειδή υποεκπροσωπούνται στον κλάδο, οι προκαταλήψεις φύλου και τα στερεότυπα αναπαράγονται στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εικονικοί προσωπικοί βοηθοί όπως η Siri, η Alexa ή η Cortana είναι «γυναίκα» από προεπιλογή. Η δουλειά και μερικές φορές η υποτακτικότητα που εκφράζουν είναι ένα παράδειγμα του πώς η AI μπορεί (συνεχίζει) να ενισχύει και να διαδίδει τη μεροληψία των φύλων στις κοινωνίες μας.  

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών ζητημάτων

Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται. Συγκεντρώνοντας και αναλύοντας δεδομένα, τα μοντέλα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθήσουν στη βελτίωση της διαχείρισης των οικοσυστημάτων και της αποκατάστασης ενδιαιτημάτων, απαραίτητα για τη μείωση της μείωσης των πληθυσμών ψαριών και άγριων ζώων. Ωστόσο, η εξαγωγή δεδομένων καταναλώνει σχεδόν το 10% της ενέργειας παγκοσμίως. Επομένως, είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί η υψηλή κατανάλωση ενέργειας της τεχνητής νοημοσύνης και οι επακόλουθες επιπτώσεις στην εκπομπή άνθρακα. 

Το AI δεν μπορεί να είναι ζώνη χωρίς νόμο

Η AI είναι ήδη στη ζωή μας, κατευθύνοντας τις επιλογές μας, συχνά με τρόπους που μπορεί να είναι επιβλαβείς. Υπάρχουν ορισμένα νομοθετικά κενά στον κλάδο που πρέπει να καλυφθούν γρήγορα. Το πρώτο βήμα είναι να συμφωνήσουμε ποιες ακριβώς αξίες πρέπει να κατοχυρωθούν και ποιοι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν. Υπάρχουν πολλά πλαίσια και οδηγίες, αλλά εφαρμόζονται άνισα και κανένα δεν είναι πραγματικά παγκόσμιο. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι παγκόσμια, γι ‘αυτό χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο μέσο για τη ρύθμισή του.

 

Lack of funding leads to UNESCO cuts | Culture| Arts, music and lifestyle  reporting from Germany | DW | 31.10.2012

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: