Αρχική > πολιτική > Η επόμενη ημέρα στο Κίνημα Αλλαγής / ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ελπιδοφόρα!

Η επόμενη ημέρα στο Κίνημα Αλλαγής / ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ελπιδοφόρα!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης νέος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής με 67,9% και το ΠΑΣΟΚ  επιστρέφει

Του Νίκου Τσούλια

     Δεν είναι μόνο μια αλλαγή σελίδας λόγω εκλογής νέου Προέδρου. Είναι μια πολιτική επιτυχία για τη δυναμική ανάπτυξη του κόμματός μας. Σε πολλές περιοχές ψήφισαν περισσότεροι πολίτες από όσους είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εθνικές εκλογές! Οι πρώτες δημοσκοπήσεις είναι άκρως αποκαλυπτικές και ενθαρρυντικές.

     Τελείωσε η όποια εσωστρέφεια υπήρχε στην κομματική προεκλογική περίοδο. Δεν έχει σημασία το ποιον ψήφισε ο καθένας μας. Τώρα έχουμε όλοι τον ίδιο πρόεδρο. Μέλημά μας είναι η παραγωγή πολιτικής και η αγωνιστική οργανωτική προσπάθεια. Δεν είμαστε απλοί ψηφοφόροι. Δεν είμαστε παρατηρητές της πολιτικής, των επιλογών και των πρακτικών της ηγεσίας μας. Είμαστε πολίτες – αγωνιστές.

     Το σημερινό διπολικό κομματικό σύστημα είναι τοξικό. Δεν δίνει καμιά προοπτική. Και τα δύο κόμματα «βλέπουν» την πολιτική επιρροή τους να μειώνεται – στοιχείο πρωτόγνωρο για τα πολιτικά μας χρονικά.

     Η Ν.Δ. εξάντλησε τη δυναμική της, γιατί ήταν εξ αρχής θνησιγενής. Το βασικό πολιτικό της πρόταγμα «να φύγει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» ναι μεν ικανοποιούσε ένα μέρος του εκλογικού σώματος, αλλά ουδόλως συνδεόταν με πρόγραμμα υπέρβασης της κρίσης.

     Η δεξιά παράταξη έχει αποτύχει στα κύρια διακυβεύματα αυτής της περιόδου. Η ανάπτυξη είναι επιφανειακή. Ο πληθωρισμός υπονομεύει το μικρό εισόδημα των νοικοκυριών. Όλα τα στοιχεία της κρίσης είναι παρόντα. Στον τομέα της πανδημίας, τα στοιχεία της ταυτότητάς της είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Ο νεοφιλελευθερισμός ως βασική ιδεολογική αντίληψη σε περιόδους σκληρής δοκιμασίας – οικονομικής, υγειονομικής και κοινωνικής – προκαλεί νέες ανισότητες και αναπαράγει την κρίση.

     Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορεί να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση. Ο βερμπαλισμός και τα φληναφήματα του κραταιού λαϊκισμού του ξεφουσκώνουν την ίδια στιγμή που εκφέρονται. Δεν πείθουν κανέναν.

     Εδώ είναι και η μεγάλη πρόκληση του Κινήματος Αλλαγής / ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης προτείνοντας λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Και το πιο σημαντικό. Απαιτείται οργανωτική κινητικότητα και δυναμική. Η μαχητική είσοδος των νέων φέρνει «ωστική πνοή». Η εικόνα του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη με το επιτελείο του είναι εικόνα ελπίδας και προοπτικής. Είναι εικόνα από το μέλλον! Τα άλλα κόμματα έχουν εικόνες από το παρελθόν…

     Έχει οριστικά δοθεί η απάντηση για «την αυτόνομη πορεία του κόμματός μας, για την προοδευτική του πρόταση, για την πολιτική του ενότητα». Τώρα είμαστε σε άλλη φάση – δημιουργική! Προφανώς πρέπει να δοθεί στίγμα πολιτικό και ιδεολογικό αυτής της νέας εποχής το συντομότερο. Μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και στις προκλήσεις των καιρών μας.

     Το πλαίσιο είναι δεδομένο. Εθνική συνεννόηση, κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, άμβλυνση των ανισοτήτων, εργασιακή ασφάλεια, δημιουργικός κοινοβουλευτικός και δημόσιος διάλογος, ψηφιακός μετασχηματισμός με παράλληλη στήριξη των αναγκαίων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών, δημόσια υγεία και ασφάλιση, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, κοινωνικά κινήματα κλπ

     Κάθε πεδίο απαιτεί ολοκληρωμένη πρόταση, που θα ανανεώνει το περιεχόμενό της με βάση τις γοργές και εν πολλοίς ανατρεπτικές αλλαγές.

     Η εκλογική μας διαδικασία επανέφερε την πολιτική στο προσκήνιο. Αν κατορθώσουμε να φέρουμε στην πολιτική σκηνή το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, που δεν ψήφισαν την προηγούμενη δεκαετία – ποσοστό του 20% -, θα έχουμε κομματικές ανατροπές προς όφελος του Κινήματος Αλλαγής / ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιατί αυτοί δεν είναι ψηφοφόροι ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γιατί πολύ απλά οι δικοί τους ψηφοφόροι εξαντλήθηκαν ποσοτικά με την αναρρίχηση αυτών των κομμάτων στην κυβέρνηση.

     Και αυτό δεν είναι μόνο κομματική υπόθεση αλλά μείζον πολιτικό και εθνικό ζήτημα. Η συμμετοχή μεγάλου ποσοστού στις εκλογικές διαδικασίες και στην πολιτική σκηνή είναι καθοριστικό στοιχείο για την ποιότητα και τη δυναμική της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας.

Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ και το μυστήριο με τα ΑΦΜ του ΚΙΔΗΣΟ και της ΕΔΕΜ -  Newsbomb - Ειδησεις

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: