Αρχική > ιστορία > Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ 200 ΧΡΟΝΩΝ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ 200 ΧΡΟΝΩΝ

Εθνική Βιβλιοθήκη, 1829

Η ιδέα ανήκε στον φιλλέληνα Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ το 1824. Υλοποιήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1829, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη βιβλιοθήκη στην Αίγινα.Το 1830 η βιβλιοθήκη απαριθμούσε ήδη 1018 τόμους.Το 1834 μεταφέρεται στην Αθήνα και απαριθμεί 1995 τόμους. Η Βιβλιοθήκη αποδέχθηκε αρκετές δωρεές βιβλίων, από τους Χριστόφορο και Κωνσταντίνο Σακελλάριο (5.400 τόμοι) και το Μάρκο Ρενιέρη (3.401 τόμοι).

Ίδρυση Ακαδημίας Αθηνών, 1925

H Aκαδημία Aθηνών ιδρύθηκε με τη Συντακτική Aπόφαση της 18 Mαρτίου 1926 ως Aκαδημία των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών. Mε την ίδια Aπόφαση διορίσθηκαν και τα πρώτα μέλη της, τα οποία ήταν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιστήμης και της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της εποχής. Tο πρώτο προεδρείο της Aκαδημίας είχε την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος ο Φωκίων Nέγρης, Aντιπρόεδρος ο Γεώργιος Xατζιδάκις, Γενικός Γραμματεύς ο Σίμος Mενάρδος, Γραμματεύς επί των Πρακτικών ο Kωστής Παλαμάς, Γραμματεύς επί των Δημοσιευμάτων ο Γεώργιος Δροσίνης.

1893

Ανακαλύπτονται στους Δελφούς, από γαλλικές ανασκαφές, οι δύο δελφικοί ύμνοι στον Απόλλωνα

Ανακαλύπτονται οι δύο δελφικοί ύμνοι στον Απόλλωνα (παιάνες του 2ου π.Χ. αιώνα), από τα εκτενέστερα λείψανα της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Μεταγραφή έκανε πρώτος ο Theodore Reinach το 1893 και το 1894. Εκδηλώνεται ζωηρός ενθουσιασμός τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους Ευρωπαίους. Σοβαρή και πυκνή αρθρογραφία για την ανακάλυψη αναπτύσσεται στον τύπο της Κωνσταντινούπολης, παρά της Αθήνας, τουλάχιστον αμέσως μετά την ανακάλυψη.

Στην Αθήνα η ανακάλυψη ωθεί σε πολλές ερμηνείες των λειψάνων της αρχαίας ελληνικής μουσικής, που παρουσιάζονται σε ποικίλες ενοργνανώσεις μαζί με μεταγενέστερη ελληνική μουσική. Στις 26 Μαρτίου 1894, δόθηκε στην αίθουσα Φιλομούσων, συναυλία της Γαλλικής Εταιρείας Αλληλοβοηθείας, όπου παίχτηκε ο ύμνος του Απόλλωνα σε μετάφραση Παλαμά και εναρμόνιση του Γάλλου Νικόλ.

1893

Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου

Από τον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο, ο οποίος φέρεται να μελέτησε πρώτος το ενδεχόμενο διάνοιξης διώρυγας στον Ισθμό, χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 2.300 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα η νέα θαλάσσια δίοδος. Και πολλοί επίδοξοι κατασκευαστές: ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Καλιγούλας, αλλά και ο Νέρωνας, ο οποίος το ξεκίνησε χτυπώντας τη γη του Ισθμού με χρυσή αξίνα. Ακολούθησαν οι Βυζαντινοί και οι Ενετοί, ενώ ακόμη και ο Καποδίστριας έβαλε το συγκεκριμένο έργο στο τραπέζι.

Ο 19ος αιώνας ήταν η κατάλληλη εποχή για την πραγματοποίησή του, έστω και αν χρειάστηκε να φθάσουμε σχεδόν στο τέλος του για να δούμε το έργο ολοκληρωμένο. Η τελική φάση ξεκίνησε με την κυβέρνηση Ζαΐμη το 1869 και τα εγκαίνια έγιναν από τον πρωθυπουργό Σωτηρόπουλο το 1893. Η διώρυγα είναι μήκους 6.346 μ., ενώ το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μ. και στο βυθό της 21,3 μ.. Το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 8 μ.

https://www.greece2021.gr/oi-4-aksones/200-xronia-sygxroni-ellada

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: