Αρχική > περιβάλλον, πολιτισμός, κοινωνία > Η εκπαίδευση είναι τώρα στην ημερήσια διάταξη στο COP 26, αλλά υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει

Η εκπαίδευση είναι τώρα στην ημερήσια διάταξη στο COP 26, αλλά υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει

Δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021

ενημερώθηκε 15 Νοεμβρίου 2021

Η Education International (EI), έφερε τη φωνή των εκπαιδευτικών στο συνέδριο COP2 στη Γλασκώβη για να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση δεν θα παραβλέπεται ως απαραίτητο συστατικό για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η εκπαίδευση ήταν στην ημερήσια διάταξη της COP περισσότερο από ποτέ, και όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, οργανισμοί και ακτιβιστές αναγνωρίζουν την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή ως θεμελιώδη συνιστώσα για ένα βιώσιμο μέλλον και μια δίκαιη μετάβαση. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΙ Haldis Holst, μιλώντας σε πολλές εκδηλώσεις και πάνελ, τόνισε με έμφαση την ανάγκη να διασφαλιστεί η ποιοτική εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή για όλους και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο των εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση για τη δράση για το κλίμα.

Σε διάλογο με μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των δασκάλων, των μαθητών και της κοινωνίας των πολιτών, υπογράμμισε ότι οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν κίνητρο να διδάξουν για τον πλανήτη, αλλά χρειάζονται ένα ευνοϊκό περιβάλλον πολιτικής για να το πράξουν, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του προγράμματος σπουδών, της εκπαίδευσης στη διδασκαλία της κλιματικής αλλαγής, σχετικό διδακτικό και μαθησιακό υλικό σε πολλές γλώσσες και επαγγελματική αυτονομία.

Καθηγητής προειδοποιεί: Έρχονται καύσωνες, ξηρασία και έλλειψη τροφής στην  Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής| newmoney

Πρώτη στο είδος της σύνοδο κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής «Μαζί για το αύριο: Εκπαίδευση και Δράση για το Κλίμα» – η πρώτη του είδους της – έθεσε την κλιματική εκπαίδευση στο επίκεντρο, καθώς οι υπουργοί Παιδείας και Περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την κλιματική εκπαίδευση στις χώρες τους. Έγιναν περισσότερες από 20 δεσμεύσεις, με ομιλίες από υπουργούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκωτία, την Ιταλία, το Μαλάουι, την Κολομβία, την Ιαπωνία και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το Μαλάουι δεσμεύτηκε για την προστασία των κλιματικών ιδρυμάτων και την ανταπόκριση ως προς το φύλο, ενώ η Ελλάδα δεσμεύτηκε να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς.

Το ΗΒ, ως προεδρία της COP, προσπάθησε να δώσει το παράδειγμα καθώς ο Υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Nadhim Zahawi, περιέγραψε τη νέα στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για την αειφορία και την εκπαίδευση για το κλίμα. Οι οργανώσεις-μέλη του ΕΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλωσόρισαν τις προτάσεις αλλά προέτρεψαν την κυβέρνηση να είναι ακόμη πιο φιλόδοξη. «Τα σχολεία χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη και πόρους από την κυβέρνηση για να απελευθερώσουν τον άνθρακα και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να είναι βιώσιμα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NASUWT, Δρ Πάτρικ Ρόουτς. Η UCU σημείωσε τη συνεχιζόμενη ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η κλιματική εκπαίδευση διαθέτει κατάλληλους πόρους για το υπάρχον εργατικό δυναμικό όσον αφορά τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και αντικατοπτρίζεται σε διαχειρίσιμο φόρτο εργασίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Stefania Giannini, Βοηθός Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης στην UNESCO ζήτησε μια κουλτούρα φροντίδας – φροντίδα για τον πλανήτη και ο ένας για τον άλλον – και υποστήριξε για δραματική αλλαγή για να σταματήσει η εκπαίδευση να παραγκωνίζεται στη συζήτηση για το κλίμα.

Βιώνουμε την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα; | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η κλιματική εκπαίδευση αναπτύχθηκε με μαθητές και σωματεία

Φωνές μαθητών από όλο τον κόσμο ακούστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, με νεαρούς ακτιβιστές να επισημαίνουν ότι η εκπαίδευση για το κλίμα δεν μπορεί απλώς να είναι μια προσθήκη, πρέπει να ενσωματωθεί μέσω μιας ολόκληρης σχολικής προσέγγισης και κάθε μαθητής, ό,τι κι αν σπουδάσει, πρέπει να είναι “βιώσιμος μαθητής σχολείου”. Τόνισαν επίσης ότι η εκπαίδευση για το κλίμα πρέπει να αναπτυχθεί με τους νέους, όχι για αυτούς, και, σημαντικό, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στους δασκάλους.

Τα συμπεράσματα των συμπροέδρων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας από τη Σύνοδο Κορυφής αναγνώρισαν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση και η μάθηση στη μετάβαση προς ένα μέλλον θετικό για το κλίμα. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν στην ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής ως βασικής συνιστώσας του προγράμματος σπουδών, σε κατευθυντήριες γραμμές, κατάρτιση εκπαιδευτικών, πρότυπα εξέτασης και σε πολλαπλά επίπεδα μέσω ιδρυμάτων. Ωστόσο, έμειναν εκκωφαντικά σιωπηλοί για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των συνδικάτων τους στη συν-κατασκευή πολιτικών για την εκπαίδευση για το κλίμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τον ρόλο της εκπαίδευσης για τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης.

Η EI χαιρετίζει την αυξημένη αναγνώριση της εκπαίδευσης στο COP 26, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Προχωρώντας προς το COP 27, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στο να ζητούν από τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν γίνει, καθώς και να ζητούν πιο φιλόδοξες και πολυάριθμες δεσμεύσεις στην Αίγυπτο το επόμενο έτος.

Κλιματική αλλαγή: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΕ - Τι αλλάζει στη ζωή μας  - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: