Αρχική > περιβάλλον > Η UNESCO εντείνει τις προσπάθειες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας με τον προσδιορισμό 20 νέων αποθεμάτων βιοσφαιρίας

Η UNESCO εντείνει τις προσπάθειες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας με τον προσδιορισμό 20 νέων αποθεμάτων βιοσφαιρίας

15/09/2021

Το πρόγραμμα UNESCO Man and the Biosphere (MAB) πρόσθεσε σήμερα 20 νέες τοποθεσίες, σε 21 χώρες, στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας, το οποίο αριθμεί τώρα 727 αποθέματα βιοσφαιρίας σε 131 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 22 διασυνοριακών τοποθεσιών. Τα αποθέματα της Βιόσφαιρας της UNESCO καλύπτουν πλέον περισσότερο από το 5% της γης της γης, στην οποία συνδυάζονται η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η έρευνα και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η συνεδρίαση του Διεθνούς Συντονιστικού Συμβουλίου της UNESCO’s Man and the Biosphere Program (MAB-ICC) στην Αμπούζα από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου (για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο) ενέκρινε αυτές τις προσθήκες μαζί με την επέκταση ή τον επαναζωνισμό δύο υφιστάμενων αποθεμάτων βιοσφαιρίας Το Το πρόγραμμα MAB γιορτάζει επίσης την 50ή επέτειό του το 2021.

Το Λεσότο, η Λιβύη και η Σαουδική Αραβία εντάσσονται φέτος στο Δίκτυο MAB με τον προσδιορισμό των πρώτων τοποθεσιών τους: Matšeng Biosphere Reserve, Ashaafean Biosphere Reserve, και Juzur Farasan Biosphere Reserve, αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, το Αποθεματικό Βιόσφαιρας Πέντε Χωρών Mura-Drava-Danube γίνεται ο πρώτος χώρος MAB που συνδιαχειρίζεται από τόσες πολλές χώρες (Αυστρία, Κροατία, Ουγγαρία, Σερβία και Σλοβενία).

Η UNESCO θα βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τον στόχο του 2030, το 30% του πλανήτη να καλύπτεται από προστατευόμενες περιοχές. Και ξεκινάει εδώ, με αυτά τα νέα αποθέματα να εντάσσονται στο πρόγραμμα MAB. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι επίσης απαραίτητη για την αναδόμηση της σχέσης μας με τη φύση από την παιδική ηλικία στα ερευνητικά προγράμματα για τη βιόσφαιρα και η UNESCO κινητοποιείται για να διασφαλίσει ότι το περιβάλλον θα γίνει βασικό συστατικό πρόγραμμα σπουδών έως το 2025.

Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO

Τα αποθέματα της Βιόσφαιρας της UNESCO είναι κεντρικά για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ευαισθητοποίηση για την προώθηση καινοτόμων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και την καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Το δίκτυο υποστηρίζει τοπικές και αυτόχθονες κοινότητες και την κατανόηση των κρατών μελών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Νέα αποθέματα βιοσφαιρίας ορίζονται κάθε χρόνο από το διοικητικό όργανο του προγράμματος MAB, το Διεθνές Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο έχει εκ περιτροπής εκλεγμένα μέλη 34 κρατών μελών. Το πρόγραμμα Man and the Biosphere, που ιδρύθηκε από την UNESCO το 1971 ως διακυβερνητικό επιστημονικό πρόγραμμα, πρωτοστάτησε στην ιδέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

William McCoy - Biosphere Diagram

Κατηγορίες:περιβάλλον Ετικέτες: , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: