Αρχική > κοινωνία > Σε ένα μικρό ελληνικό νησί, τα εμβόλια είναι «δώρο από τον ουρανό»

Σε ένα μικρό ελληνικό νησί, τα εμβόλια είναι «δώρο από τον ουρανό»

  Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα ταξίδεψε στη Χάλκη και παρακολούθησε καθώς ολόκληρος ο πληθυσμός του μικρού νησιού εμβολιάστηκε ένας προς έναν εναντίον του Covid-19.

  Μαργαρίτα Πουρναρά

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  10 Μαρτίου 2021

  Με τη συνήθη ηρεμία ενός έμπειρου καπετάνιου του πλοίου, ο Βασίλης Ζαβετούλας σάρωσε τον ορίζοντα μέσα από τα μεγάλα παράθυρα στη γέφυρα, όπου τα περίγραμμα της Χάλκης ήταν ορατά στο βάθος.

  Το τόξο ήταν στραμμένο προς το νησί, το οποίο από μακριά έχει ένα διακριτικό κοίλωμα: μια ομαλή καμπύλη που σπάει μόνο από τις ευθείες γραμμές του εγκαταλελειμμένου κάστρου που χτίστηκε πριν από αιώνες από τους Ιππότες της Ρόδου.

  Κατά τη διάρκεια της ώρας που διήρκεσε το ταξίδι, ο καιρός ήταν σχετικά ήρεμος, αλλά, κάθε τόσο, συναντήσαμε μεγάλα κύματα που εμποτίστηκαν τα καταστρώματα με θαλασσινό νερό. Οι περισσότεροι επιβάτες έμειναν μέσα, αλλά μερικές γενναίες ψυχές – ο φωτογράφος της Καθημερινής Νίκος Κοκκαλιάς και εγώ, στην πρώτη μου απόδραση από την καραντίνα των Αθηνών, μεταξύ αυτών – απολάμβανα, σαν σε μια έκσταση, τον αλμυρό αέρα της ελευθερίας που μασούρισε τα μαλλιά μας.

  «Σήμερα, έχουμε πλήθος», είπε ο καπετάνιος χωρίς να βγάλει τα μάτια του από τη θάλασσα. «Πολλοί κάτοικοι της Χάλκης μένουν στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και, όταν έμαθαν ότι το νησί έπρεπε να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα, κατέγραψαν. Έχω δει πολλή κίνηση στα τελευταία μου ταξίδια. Περισσότερα θα φτάσουν το απόγευμα από τη Ρόδο στο καταμαράν, το οποίο φέρνει τα εμβόλια και τους στρατιωτικούς γιατρούς που θα τους χορηγήσουν. Έχω επίσης εγγραφεί για εμβολιασμό. δουλεύουμε με τουρίστες όλο το καλοκαίρι, θέλω να είμαι ασφαλής όσο το δυνατόν περισσότερο. «

  Το μικρό πλοίο πέρασε την Αλιμία, ένα νησί ακατοίκητο τις τελευταίες δεκαετίες , το οποίο αποτελούσε ιταλική υποβρύχια βάση στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και πρόσφατα την εξωτική τοποθεσία όπου γυρίστηκε μια τηλεοπτική εκπομπή της Βελγίας. Στη συνέχεια, με μια ομαλή δεξιά στροφή, το πλοίο μπήκε στην τελική του προσέγγιση στη Χάλκη. Τα πολύχρωμα σπιτάκια του έγιναν ορατά. Αναστέναξα με χαρά βλέποντας τέτοια ομορφιά.

  Όπως το Καστελόριζο και η Σύμη , οι μέρες του Χαλκί ήταν οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, χάρη στο ψάρεμα σφουγγαριών. Τότε, το νησί είχε μερικές χιλιάδες μόνιμους κατοίκους. τώρα, αριθμούν τις χαμηλές εκατοντάδες.

  Όταν φτάσαμε, μερικοί από αυτούς ήταν στο λιμάνι, περιμένοντας συγγενείς και φίλους. «Αυτό το Σαββατοκύριακο, θα είμαστε γεμάτοι, όπως το καλοκαίρι», είπε ένας κύριος που κουβαλούσε δύο κουτιά με καλοριφέρ.

  Οι γιατροί και οι νοσοκόμες που πραγματοποίησαν τους 258 εμβολιασμούς στο νησί.

  © Νίκος Κοκκαλιάς

  «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΝΗΤΕΣ ΕΔΩ»

  Ο Άγγελος Φραγκάκης, ο νεαρός δήμαρχος της Χάλκης, ήταν επίσης στην προβλήτα. «Η Χάλκη είναι το δεύτερο νησί με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, μετά το Καστελόριζο, που θα εμβολιαστούν πλήρως. Από περίπου 300 μόνιμους κατοίκους, περίπου 250 θα εμβολιαστούν .

  «Δεν έχουμε αρνητές εδώ για τον ιό, ευχαριστώ τον Θεό. Ωστόσο, πολλοί ηλικιωμένοι ήταν διστακτικοί στην αρχή επειδή φοβόταν τις παρενέργειες του εμβολίου, όπως να αρρωστήσουν. Σταδιακά, με κάποια ενθάρρυνση και ακολουθώντας το παράδειγμα του άλλου, όλοι έβαλαν τα ονόματά τους στη λίστα », δήλωσε ο πρώην αστυνομικός.

  «Θα είμαι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί επειδή είδα τον τρόπο που ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος έδωσαν ένα παράδειγμα και λειτούργησε. Πρέπει να ξέρετε, σε ένα μικρό μέρος όπως το δικό μας, αυτή η συμβολική χειρονομία έπεισε πολλούς ανθρώπους. Φυσικά, υπήρχαν εκείνοι που με πειράζουν: «Κύριε Δήμαρχος, το κάνετε πρώτα και έρχεστε στην κεντρική πλατεία έξι ώρες αργότερα για να δείξετε ότι εξακολουθείτε να στέκεστε, αλλιώς δεν θα πάμε».

  «Το κύριο πράγμα είναι ότι όλοι εδώ έχουν καταλάβει τη σημασία του κράτους που μας δίνει προτεραιότητα. Τα μικρά νησιά θα παραμείνουν ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί. Πέρυσι, μια κακή χρονιά, ήταν καλή για εμάς, γιατί οι επισκέπτες μας προτίμησαν να αποφύγουν τα πλήθη. «

  Δεν ήταν μόνο οι συμπατριώτες μας που ήταν έτοιμοι να εμβολιαστούν στη Χάλκη: Δίπλα στο λιμάνι, εκτός από το μικρό σούπερ μάρκετ για τα απαραίτητα, υπάρχει η Μαύρη Θάλασσα (Μαύρη Θάλασσα), μια μικρή ταβέρνα που σήμερα προσφέρει μόνο φαγητό σε πακέτο. Ανήκει σε έναν εργατικό γεωργιανό – από τη Δημοκρατία της Γεωργίας, δηλαδή – που εγκαταστάθηκε στη Χάλκη πριν από αρκετά χρόνια.

  Ο Tamazi Tenoshvili θεωρεί τον εαυτό του ντόπιο και τα παιδιά του μιλούν μόνο ελληνικά. Στο νησί υπάρχουν επίσης αρκετοί Αλβανοί που εργάζονται στις κατασκευές, ένας Γάλλος που εργαζόταν στο χιονοδρομικό κέντρο Courchevel – «Γνώρισα [μεγιστάνας ναυτιλίας] Γιάννης Λάτσης εκεί», μου είπε περήφανα – και κατά κάποιο τρόπο κατέληξα στην Ελλάδα, μερικοί Γερμανοί και ένας Αυστραλός.

  Ο δήμαρχος της Χάλκης εμβολιάζεται στην κλινική του νησιού.

  © Νίκος Κοκκαλιάς

  Μερικοί από τους Ευρωπαίους έχουν σπίτια στο νησί και αποφάσισαν να περάσουν το κλείδωμα για την ασφάλεια της απομόνωσής του. Όλα καταγράφηκαν για εμβολιασμό.

  Η ολοκαίνουργια, καλά εξοπλισμένη Περιφερειακή Κλινική Δημήτρη Κρεμαστάνος, που πήρε το όνομά της από τον καρδιολόγο και πολιτικό που γεννήθηκε στο νησί που πέθανε από τον κοραναϊό τον περασμένο Μάιο, βρίσκεται σε μια πλαγιά 500 μέτρων από το λιμάνι.

  Οι δημοτικοί υπάλληλοι Βασίλης Κούρτης και Σταύρος Αργυρίου μεταφέρουν τους ηλικιωμένους εκεί πάνω σε ένα καλάθι γκολφ που δωρίστηκε πρόσφατα από έναν Έλληνα Αμερικανό από τη Χάλκη. Κατευθυνθήκαμε επίσης στο λόφο στο καροτσάκι του γκολφ. Εκείνοι που είχαν προγραμματιστεί να εμβολιαστούν την πρώτη ημέρα ήταν ήδη εκεί. Οι κάτοικοι έρχονταν για να ρωτήσουν για τη θέση τους στην ουρά και υπήρχε ο ενθουσιασμός του άγνωστου κρέμονται στον αέρα.

  Το μόνιμο προσωπικό της κλινικής, η γιατρός Αθηνά Αρβανιτίδου και η νοσοκόμα Μαρία Αναστάση , ήταν εκεί, μαζί με τον δημοτικό υπάλληλο Φωτεινή Αργυρίου και τη νοσοκόμα Καθολική Περάκη, που είχαν τα ονόματα όλων εκείνων που έπρεπε να λάβουν το τρύπημα σε ένα κομμάτι χαρτί. Από καιρό σε καιρό φώναζαν για να βεβαιωθούν ότι παρατηρήθηκε κοινωνική απόσταση και ότι οι άνθρωποι δεν συσσωρεύονταν μαζί.

  «Δεν έχω ακούσει το όνομά μου να λέγεται έτσι από το σχολείο και τον στρατό. Νιώθω ξανά 20! » είπε ένας πολύ γλυκός ηλικιωμένος άνδρας. Οι στρατιωτικοί γιατροί και νοσοκόμες είχαν αναλάβει τις θέσεις τους σε ένα διπλανό δωμάτιο. Μαζί με τις 258 δόσεις εμβολίου, τους δόθηκε ένα tablet για να συνδεθούν με τη βάση δεδομένων του IDIKA, του Κέντρου Κοινωνικής Ασφάλισης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που δίνει το προβάδισμα για εμβολιασμούς βάσει των αριθμών κοινωνικής ασφάλισης AMKA των ανθρώπων.

  Ένα γερμανικό ζευγάρι, ο Δρ Peter Maurer και η σύζυγός του, Renee, ήταν μεταξύ των κατοίκων της Χάλκης για εμβολιασμό.

  © Νίκος Κοκκαλιάς

  Σε ένα σημείο προέκυψε ένα απροσδόκητο ζήτημα: Το διαδικτυακό σύστημα αρνήθηκε να εξουσιοδοτήσει ορισμένα AMKA, ειδικά αυτά των ατόμων κάτω των 60 ετών. Πιθανώς επειδή το σύστημα δεν είχε ενημερωθεί – όχι το σφάλμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στη συνέχεια ανακάλυψα – να δεχτώ άτομα εκτός στις ηλικιακές ομάδες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό. Στην περίπτωση της Χάλκης, δόθηκε προτεραιότητα σε ολόκληρο το νησί.

  Ανταλλάγησαν μηνύματα, κινητοποιήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και δόθηκε η εντολή να προχωρήσει στον εμβολιασμό καταγράφοντας τα ονόματα σε χαρτί, όπου είναι απαραίτητο. Η ελληνική τάση να σκεφτεί κανείς παρά να ακολουθήσει αυστηρά τους κανόνες έσωσε την κατάσταση, για να μην αναφέρουμε τις δόσεις, οι οποίες μπορούν γρήγορα να γίνουν άχρηστες.

  Η στρατιωτική γιατρός, η Πρώτη Υπολοχαγός Μαρία Βάρσαμι, μαζί με τη νοσοκόμα, λοχίας Αλεξάνδρα Τεντσογλίδου, και τη βοηθούσα νοσοκόμα Νίκο Στογιαννό, που εργάζεται στο νησί, αναπνέει συλλογικά και ξεκίνησε τους εμβολιασμούς. Ο αγώνας συνεχίστηκε.

  Ο δήμαρχος κράτησε τον λόγο του και ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε. Ακολούθησε ένα γερμανικό ζευγάρι, ο Δρ Peter Maurer και η σύζυγός του, Renee . Είναι γιατρός, νοσοκόμα. μετά από μια ολόκληρη ζωή εργασίας μαζί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έχουν αποσυρθεί στη Χάλκη.

  «Είμαστε από τη Χαϊδελβέργη και αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που λάβαμε το εμβόλιο. Αν ζούσαμε στη Γερμανία, θα έπρεπε να περιμένουμε πολύ. Καλέσαμε εκεί τους φίλους μας για να τους πούμε τα καλά νέα », είπαν ικανοποιημένοι. Δεκάδες άλλοι τους ακολούθησαν.

  «Έβαλα το όνομά μου στη λίστα και το έβγαλα αρκετές φορές», είπε η Άννα Λιβανίου. «Τελικά αποφάσισα ότι είναι μονόδρομος, όλοι πρέπει να πάρουμε το εμβόλιο για να είμαστε ασφαλείς. Ο γιος μου έχει ένα καφέ στη Ρόδο και πηγαίνει μπρος-πίσω. Πώς θα μπορούσα να τον δω αν δεν έπαιρνα το εμβόλιο; «

  © Νίκος Κοκκαλιάς

  Κάθε τόσο συχνά, το καλάθι του γκολφ έφερε περισσότερους ανθρώπους. Οι δύο νεαροί που φάνηκαν να παίρνουν στροφές οδήγησαν πολύ τους ηλικιωμένους που πήγαιναν στην κλινική. Συχνά σταμάτησαν να παίρνουν κάποιον που είχε αρχίσει να κάνει το ταξίδι με τα πόδια, αλλά δυσκολεύτηκε τον ανηφορικό δρόμο.

  Μια γυναίκα ρώτησε την εγγονή της, η οποία τη συνόδευε στην κλινική και της ρωτούσε συνεχώς αν φοβόταν: «Φοβάται τι; Πονάει; Γέννησα τρία παιδιά μόνα μου εδώ. Παλαιότερα δεν είχαμε γιατρούς, τίποτα. «

  Η Ριγοπούλα Σφυρίου, που καθόταν δίπλα στη γυναίκα, είπε: «Κανείς ανάμεσα μας δεν θα μείνει εμβολιασμένος. Ζούμε σε ένα απομονωμένο μέρος, ο καιρός είναι συχνά κακός. αν αρρωστήσετε εδώ από τον ιό ή κάτι άλλο, τα πράγματα δεν είναι εύκολο. «

  Εκτός από την αρχή, δεν υπήρχαν δυσλειτουργίες με τη διαδικασία: 66 εμβολιάστηκαν την πρώτη ημέρα, 138 τη δεύτερη και 54 την τέταρτη . Όλοι που είχαν εγγραφεί εμβολιάστηκαν. πολλοί από αυτούς που είχαν δεύτερη σκέψη είχαν αποχαιρετήσει. «Ήταν λίγο τρύπημα», ήταν ένα κοινό ρεφρέν.

  «Είναι υπέροχο για εμάς που το κράτος αποφάσισε να μας δώσει προτεραιότητα σε ένα μικρό νησί. Είναι ένα δώρο από τον παράδεισο. Μπορείτε να φανταστείτε ότι σπεύδουμε στη Ρόδο ή στην Αθήνα για να εμβολιαστούμε; Ότι τώρα η διαδικασία πραγματοποιήθηκε εδώ στο σπίτι, οργανωμένη · έπρεπε μόνο να πάμε στην κλινική. Ευχαριστούμε όλους τους γιατρούς που ήρθαν εδώ και τον πρωθυπουργό που μας σκέφτηκε », δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Λευτέρης Λαθουράκης.

  Χάλκη

  © Νίκος Κοκκαλιάς

  ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

  Κοιτάζαμε κάτω από το λόφο στο όμορφο θέαμα του λιμανιού και ο Λαθουράκης μου εξηγούσε πόσο δύσκολα πράγματα επέστρεψαν όταν ήταν δήμαρχος, στη δεκαετία του 1980 και του 1990.

  «Κοιτάζετε το Εμπορειό [άλλο όνομα για τον οικισμό στη Χάλκη] σήμερα και λέτε,« Τι όμορφα σπίτια » Τότε τα μισά από αυτά ήταν ερειπωμένα, ερείπια. Υπήρχε πολλή φτώχεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πάει στην Αθήνα ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Στη συνέχεια ήρθε το θαύμα του τουρισμού, που μας έδωσε δουλειές, γιατί, πριν, ο δήμος ήταν ο μόνος εργοδότης. Τώρα έχουμε και τουρίστες και κατασκευές, μπορούμε να βάλουμε φαγητό στο τραπέζι.

  «Έχουμε επίσης τη Ρόδο κοντά και μπορούμε να ταξιδέψουμε εκεί για να χαλαρώσουμε. Η μεταφορά είναι καλή και συχνή. Είμαστε δορυφόρος της Ρόδου. Τι μπορούν να πουν οι Καστελλόριες, όπου η πλησιέστερη γη είναι η Τουρκία; Δεν παραπονιόμαστε. Είμαστε εδώ και διατηρούμε το νησί επιπλέον. Είναι καθήκον μας. «

  Οι τοπικοί γιατροί και νοσοκόμες και το στρατιωτικό προσωπικό που ήρθαν από τη Ρόδο για την επίβλεψη της διαδικασίας ήταν οι ήρωες, αλλά δεν πήγαν αδιάφοροι. Οι ντόπιοι έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους με λιχουδιές και τους προέτρεψαν να κάνουν ένα διάλειμμα. Το προσωπικό δεν παραπονέθηκε ποτέ, δεν αποθαρρύνθηκαν όταν το ηλεκτρονικό σύστημα δεν ανταποκρίθηκε και συνεχίστηκε. Μέχρι το τέλος της τρίτης μέρας, ήταν προφανώς κουρασμένοι, αλλά και προφανώς ικανοποιημένοι ότι η αποστολή τους είχε ολοκληρωθεί, παρά ορισμένα προβλήματα.

  Όπως μας είπε ο βοηθός νοσοκόμας Νίκος Στογιάννος, η προετοιμασία ήταν ολοκληρωμένη. Μαζί με το γιατρό, έπρεπε να φροντίσουν να έχουν ετοιμάσει τα απαραίτητα φάρμακα, σε περίπτωση που ένα εμβολιασμένο άτομο είχε αλλεργική αντίδραση ή κάποια άλλη επιπλοκή.

  «Ευτυχώς, τίποτα δεν πήγε στραβά σε κανέναν από τους 258 εμβολιασμούς.» Ερωτηθείς αν θεωρούσε δύσκολη την αποστολή του, χαμογέλασε στωικά. «Πριν έρθω στη Χάλκη, δούλευα σε ψυχιατρική κλινική, όπου συχνά έπρεπε να κάνουμε έναν ασθενή δύο ή τρεις λήψεις ταυτόχρονα. Είμαι εκπαιδευμένος και μου αρέσει η δουλειά μου », είπε.

  Το έκανε τόσο καλά που οι ντόπιοι του έδωσαν ένα ψευδώνυμο: «The Light Touch».

  Το χωριό των Λειψών

  Μετά τη Χάλκη, πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί μικρών νησιών στην Τήλο και τις Οινούσσες, ακολουθούμενοι από τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, το Αρκί και το Μαράθι . Το πρόβλημα με τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης που απορρίφθηκαν φαίνεται να έχει επιλυθεί και η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική.

  «Σε μια κρίσιμη εθνική συγκυρία, κάθε νησί – ακόμη και το μικρότερο – μοιάζει με αεροπλανοφόρο που φρουρεί την Ελλάδα. Δίπλα μας, υπάρχουν γείτονες που έχουν σχέδια πάνω μας. Αν τα νησιά και το Αιγαίο εγκαταλειφθούν, τότε είναι «αλίμονο στους κατακτημένους». Κάθε ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει τα νησιά με οποιοδήποτε κόστος, ώστε οι κάτοικοι να μείνουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, όχι μόνο για την επιβίωση των νησιών αλλά και για την επιβίωση του κράτους », δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Λαθουράκης.

  Επιστρέψαμε στη Ρόδο με το ίδιο πλοίο Νήσος Χάλκη , με τον καπετάνιο Ζαβετούλα. Καθώς η σύζυγός του κοιμόταν πίσω του στη γέφυρα, μου είπε πώς γεννήθηκε στη θάλασσα.

  «Τα νερά της μητέρας μου έσπασαν καθώς μεταφέρθηκε από τη Χάλκη στη Ρόδο για να γεννήσει. Δεν ξέρω αν αυτό φταίει, αλλά δεν είχα ποτέ δουλειά στη γη. Πριν, ήμουν καπετάνιος ρυμουλκού. Απαιτούμενη ανάρτηση. Ένα μικροσκοπικό πράγμα που σέρνει τους μεγαθήρους. Εάν το σχοινί που είναι δεμένο στο πλοίο σπάσει και σπάσει πίσω, μπορεί να σκοτώσει έναν άνδρα.

  «Έτσι, επέστρεψα στο νησί, παντρεύτηκα, είχα γιο και είμαι ο πλοίαρχος στη Νίσσο Χάλκη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κοίτα, εδώ είναι μια φωτογραφία του μικρού μου που κρατάει τον τροχό. Ίσως μια μέρα θα γίνει καπετάνιος και θα έχει τη χαρά να παίρνει αυτούς τους ανθρώπους μπρος-πίσω. «

  Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο  ekathimerini.com

 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: