Αρχική > πολιτική, εκπαίδευση > Νέες Δημόσιες πολιτικές…

Νέες Δημόσιες πολιτικές…

Σχολείο για όλους! Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να νιώθουν ισότιμα  μέσα σε μία τάξη - PsychologyNow.gr

Του Γιώργου Γεωργακόπουλου

Μετά το Υπουργείο Εργασίας και την ανάθεση διοικητικού έργου σε ιδιώτες, μετά την ανάθεση σε δικηγορική εταιρεία παροχής νομικής υποστήριξης που αφορά θέματα λειτουργίας του ειδικού ληξιαρχείου από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας «απογειώνει» τον αποχαρακτηρισμό της έννοιας και του αντικειμένου της δημόσιας υπηρεσίας ανοίγοντας τον δρόμο στο να γίνονται στελέχη της εκπαίδευσης και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Η συζήτηση δεν μπορεί να περιχαρακωθεί σε μια στενού χαρακτήρα ανάλυση περί συμφερόντων, συνδικαλιστικών αντιδράσεων και άλλων δαιμονίων…

Το ζήτημα έχει να κάνει με την ξεκάθαρη επιλογή της υποχώρησης, της αποδόμησης, του αποχαρακτηρισμού του δημόσιου αγαθού όπως αυτό αισθητοποιείται και εννοιολογείται στην διοίκηση, στην υγεία, στην εργασία και στην παιδεία.

Αυτό εκφράζει η νεοφιλελεύθερη θεώρηση.

Αυτό είναι η νεοσυντηρητικη πολιτική.

Είναι η πολιτική που θεωρεί ότι οι οικογένειες θα βλέπουν τα παιδιά τους τα ΠΣΚ και άρα το 8ωρο είναι περιττό, είναι η πολιτική που θεωρεί ότι ο εξοστρακισμός χιλιάδων μαθητών λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι εξορθολογισμός, είναι η πολιτική που θεωρεί την επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως όχι κυρίαρχη προτεραιότητα. Είναι αυτή η πολιτική θεώρηση που εκφράζει η κυβερνητική πλειοψηφία όταν ψηφίζει τον νόμο για τις επικουρικές συντάξεις και επιλέγει μια μέθοδο εκτός των ευρωπαϊκών δεδομένων και πρακτικών, η οποία και οδηγεί στη διαίρεση των ασφαλισμένων σε παλιούς και νέους.

Ζούμε μέρες Θάτσερ όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σε όλα τα επίπεδα όπως οι ανθρακωρύχοι του 1984. Η επιστροφή στις πολιτικές αυτές αποτελεί και τον πυρήνα των επιλογών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι πολιτικές αυτές στρέφονται απέναντι στην ουσία του δημόσιου αγαθού ως θεμελιώδη και θεμελιακή έννοια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Δεν συνιστά συνεπώς μεταρρύθμιση η επιστροφή στο παρελθόν.

Το εκκρεμές αλλάζει. Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία των δημόσιων αγαθών. Ακόμη και στην μητρόπολη του καπιταλισμού οι πολιτικές που υλοποιούνται αναδεικνύουν τη σημασία των δημόσιων πολιτικών και των δημόσιων αγαθών.

Οι νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών και στις ανάγκες των ανθρώπων.

Η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι επιλογή για το αύριο.

Οι «υπερήρωες» του νεοφιλελευθερισμού θα ηττηθούν από τους ανθρώπους της εργασίας, τους ήρωες της καθημερινής ζωής που παλεύουν και αγωνίζονται σε συνθήκες που οι εκπονητές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δεν μπορούν καν να διανοηθούν.

Οι αξίες της υγείας, της παιδείας, της εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτες. Καθορίζουν με τρόπο καταλυτικό την ποιότητα της ζωής όλων μας και διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατική λειτουργία.

Αυτές τις αξίες πρέπει να τις υπερασπιστούμε.

Αν όχι εμείς, ποιοι;

Αν όχι τώρα, πότε;

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής.

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις Κεραμέως για την νέα σχολική χρονιά | Liberal.gr

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: