Αρχική > πολιτική, ιστορία > Η πορεία των ΗΠΑ και η χώρα μας

Η πορεία των ΗΠΑ και η χώρα μας

ΗΠΑ και Ελλάδα: Το «μομέντουμ» της οικονομικής κρίσης

Του Νίκου Τσούλια

     Η ανακάλυψή της άνοιξε μια νέα ιστορική περίοδο για τον Δυτικό κόσμο αλλά και για την ανθρωπότητα συνολικά. Ήταν ο Νέος Κόσμος. Κυριεύτηκε και αποικίστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις εκείνης της εποχής, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Βρετανική αυτοκρατορία. Αφανίστηκαν οι κάτοικοί της και οι πολιτισμοί της. Λεηλατήθηκαν οι φυσικοί της πόροι.

     Έγινε η μεγάλη εστία προσέλκυσης μεταναστών. Δημιούργησε το “Αμερικάνικο όνειρο”. Έκανε απελευθερωτικούς αγώνες αλλά όχι από τους πάλαι ποτέ γηγενείς – αυτοί είχαν σχεδόν εκμηδενιστεί – αλλά από τα πρώτα στρώματα των αποίκων εναντίον των δικών τους παλιότερων μητροπόλεων.

     Διαμόρφωσε και αυτή η ήπειρος την περίφημη άνιση ανάπτυξη μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ ευημερίας και υστέρησης. Και τελικά, όταν λέμε πλέον Αμερική, εννοούμε το Βόρειο μέρος της – και μάλλον τις Ηνωμένες Πολιτείες -, ενώ όταν θέλουμε να μιλήσουμε για το Νότιο μέρος της, την προσδιορίζουμε ως Λατινική Αμερική. Εδώ γράφτηκαν και γράφονται ακόμα μαύρες σελίδες των σκλαβοπάζαρων, του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της κρατικής βίας. Αλλά από εδώ ξεκίνησαν και τα νέα ρεύματα του φιλελευθερισμού και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

     Και θα βοηθήσουν αποφασιστικά οι ΗΠΑ τις συμμαχικές δυνάμεις εναντίον της Γερμανίας στον Μεγάλο Πόλεμο. Είναι τότε που οι πόλεις των ΗΠΑ υστερούν έναντι των πόλεων της Ευρώπης και θα αναρωτιούνται οι κάτοικοί τους “πώς θα επιστρέψουν τώρα πίσω οι Αμερικάνοι στρατιώτες που είδαν το Παρίσι”; Αλλά ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι ακόμα πιο καθοριστικός εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, που είχαν καταστρέψει τη Ευρώπη – και όχι μόνο.

     Και μετά η ιστορία άλλαξε σελίδα. Εδραιώθηκε η Αμερικάνικη Αυτοκρατορία στη θέση της Βρετανικής. Και η στρατιωτική ισχύς γίνεται εστία ιμπεριαλισμού. Ο ανταγωνισμός με την Σοβιετική Ένωση για τις επιρροές τους στον Τρίτο Κόσμο, ο Ψυχρός Πόλεμος και τα δύο στρατιωτικά μπλοκ (του ΝΑΤΟ και της Βαρσοβίας) θα γίνουν τα “βασικά εργαλεία” με τα οποία θα γράφονται οι βασικές γραμμές της ιστορίας. Μέχρι που η Σοβιετική Ένωση καταρρέει και η ανθρωπότητα και πάλι γυρίζει σελίδα. Τώρα ο Κόσμος δεν είναι διπολικός αλλά μονοπολικός. Όμως ήδη φαίνονται τα σημάδια της πολυπολικότητας (Κίνα, Ρωσία, Ε.Ε.) και των ισχυρών “περιφερειακών παικτών” (Ινδίας, Βραζιλίας, Τουρκίας κλπ) και η νέα κύρια παγκόσμια αντιπαράθεση δεν είναι πλέον στρατιωτική αλλά οικονομική και τη θέση της ΕΣΣΔ την έχει πάρει η Κίνα.

     Εμείς στην Ελλάδα έχουμε στρατιωτική συμμαχία – και όχι μόνο – με τις ΗΠΑ αλλά έχουμε έντονη κριτική για το ρόλο τους στο πραξικόπημα της Χούντας και στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Παράλληλα έχουμε και ισχυρό πολιτικό πνεύμα αντιιμπεριαλισμού. Είμαστε κατά των ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων σε άλλα κράτη. Όλα αυτά συνθέτουν μια αντιφατική και παράξενη σχέση μας με τις ΗΠΑ.

     Οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην ανατολική Μεσόγειο και ο αναθεωρητικός και επεκτατικός χαρακτήρας της πολιτικής της Τουρκίας δημιουργούν νέα δεδομένα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μας. Η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εθνική μας πορεία – και οι καλές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αποτελούν πλέον βασικά στοιχεία στην εθνική μας στρατηγική. Τώρα βλέπουμε με νέα ματιά τις ιστορικές ανακατατάξεις.

     Η θέση μας είναι στον Δυτικό κόσμο για πολλούς λόγους. Ο αγώνας μας για εθνική ανεξαρτησία περνάει μέσα από την ισχυροποίηση της χώρας μας στο σημερινό διεθνή καταμερισμό και από τις ευνοϊκές για τα συμφέροντά μας συμμαχίες.

Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου: Η Μεσόγειος Θάλασσα

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: