Αρχική > πολιτική, κοινωνία > Αλλαγή της κοινωνίας – βελτίωση της ζωής μας

Αλλαγή της κοινωνίας – βελτίωση της ζωής μας

Αποτέλεσμα εικόνας για εμφυλη βια

Παναγιώτης Βασιλόπουλος,

Άγγελος Τζίτζιρας

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στην επιφάνεια διάφορα θλιβερά συμβάντα τα οποία τα μαθαίνει επιτέλους η κοινωνία. Το διαδίκτυο και τα υπόλοιπα ΜΜΕ έχουν «γεμίσει» με ειδήσεις από ψυχοφθόρες καταστάσεις που βίωσαν πόνο παρελθόν πολλές αθλήτριες και ηθοποιοί οι οποίες αποκάλυψαν τα πραγματικά πρόσωπα των κακοποιών τους.

Η σεξουαλική κακοποίηση δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο στην κοινωνία μας. Τώρα όμως οι γυναίκες έτοιμες ενωμένες και δυνατές κατάφεραν να μοιραστούν το ψυχολογικό φορτίο που κουβαλούσαν εξαιτίας των κακοποιήσεων τους και να αντιδράσουν. Χρέος όλων μας τώρα δεν είναι μόνο να τιμωρήσουμε τους δυνάστες τους αλλά να καταδικάσουμε αυτές τις πράξεις και τις αντιλήψεις που τις νομιμοποιούν, αλλά και να φροντίσουμε να μειωθούν δραστικά τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών.

Για να αποφευχθούν λοιπόν αυτά τα φαινόμενα είναι αναγκαία η ένταξη του φεμινισμού (ιστορία και αξίες του φεμινισμού) και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολικό πρόγραμμα (από το γυμνάσιο), ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα το άλλο φύλο, την σεξουαλικότητα, και τα όρια που πρέπει να έχει ο καθένας μας καταρρίπτοντας έτσι τις προκαταλήψεις, τον μισογυνισμό και την τοξική αρρενωπότητα που προκαλούν ανισότητες και φαινόμενα σεξισμού και βία.

Επίσης είναι σημειωτέο πως οι επαγγελματικοί ρολόι στην εκπαίδευση είναι άνισα καταμερισμένοι μεταξύ των δυο φύλων, όπως και στην κοινωνία γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, ο έμφυλος διαχωρισμός στην κατανομή ειδικοτήτων στην εκπαίδευση υποδεικνύει μια προσκόλληση στα στερεότυπα περί «ανδρικών» και «γυναικείων» χώρων στον επιστημονικό κλάδο. Και μάλιστα παρά την αριθμητική υπεροχή των γυναικών στην εκπαίδευση, φαίνεται η κοινωνία έμμεσα να επιλέγει να δώσει συγκεκριμένα επαγγέλματα βάση φύλου.

Παρόμοιες ανισότητες παρατηρούνται ακόμα και στην ίδια την Βουλή, που είναι ο ναός της δημοκρατίας. Αν και το 51% του πληθυσμού είναι γυναίκες, καταλαμβάνουν αναλογικά 1 στις 6 θέσεις στα βουλευτικά έδρανα. Γι αυτό απαιτείται η ίση κατανομή θέσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας (ηγετικές θέσεις κλπ.) και τουλάχιστον 20% ποσόστωση προκειμένου όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες . Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει και μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά από όλους, θα ενισχυθεί η πολυφωνία και επομένως και η δημοκρατία

Επίσης, μεγάλη επιρροή στην κοινωνία έχουν οι τηλεοπτικές εκπομπές, τα παιδικά και οι διαφημίσεις. Είναι σημαντικό να προβάλλονται υγιή πρότυπα που αναδεικνύουν την ισότητα ανάμεσα στα φύλα, χωρίς να αναπαράγουν στερεοτυπικούς κοινωνικούς ρόλους ή σεξιστικές εκφράσεις που μολύνουν τα μυαλά των ανθρώπων.

Τελειώνοντας θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή της βάσης της κοινωνίας, έτσι ώστε να εκφράζει ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο ένα μέρος αυτής. Αν δεν υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε και να βλέπουμε αυτά τα θλιβερά γεγονότα καθημερινά μέσω από διαλόγους αλλά και από αποτρόπαιες πράξεις.

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: Φοιτητής και μέλος της ολομέλειας τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής,

Άγγελος Τζίτζιρας: Φοιτητής και μέλος της γραμματείας του τομέα παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Αποτέλεσμα εικόνας για εμφυλη βια

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: