Αρχική > σχολείο, εκπαίδευση, ιστορία > “δια να μεταδώση και αυτού το σύστημα της αλληλοδιδακτικής”

“δια να μεταδώση και αυτού το σύστημα της αλληλοδιδακτικής”

Mort de Marcos Botzaris | MutualArt

Του Νίκου Τσούλια

     1824. Η ελληνική επανάσταση βρίσκεται σε δοκιμασία. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του αγώνα αλληλοδιαδέχονται οι μεν τις δε, και η τελική έκβαση είναι μη προβλέψιμη για τους αντικειμενικούς παρατηρητές. Για τους Έλληνες η επιτυχία της Επανάστασης είναι ο μόνος σκοπός. Τη θεωρούν δεδομένη.

     Τα γεγονότα άλλοτε είναι υπέρ των Ελλήνων (κυρίως στη θάλασσα) και άλλοτε υπέρ των Τούρκων. Καταστρέφονται τα Ψαρά. Κι όμως, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ελλήνων έχουν οξυνθεί. Έχουν δύο κυβερνήσεις! Μία στην Τρίπολη με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η άλλη στο Κρανίδι με τον Κουντουριώτη. Ο διχασμός καλά κρατεί.

     Αλλά δεν είναι μόνο στο πολεμικό πεδίο τα πράγματα δύσκολα. Ο λαός βρίσκεται σε απόγνωση. Και στην εκπαίδευση το έργο είναι εξαιρετικά επίπονο. Έχουμε την εφαρμογή του συστήματος της αλληλοδιδακτικής. Οι διορισμοί διδασκάλων, βιβλιοθηκαρίων και εφόρων γίνονται “με το σταγονόμετρο”. Τα φώτα των Γραμμάτων αρχίζουν να αχνοφέγγουν.

Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821 | ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

δια να μεταδώση και αυτού το σύστημα της αλληλοδιδακτικής”

Α. Λουριώτης – Ιω. Ορλάνδος, Λονδίνο 12.9.1824 προς Εκτελεστικό.

Προς την Σεβαστήν Ελληνικήν Διοίκησιν

Εν Λονδίνω 12/24 Σεπτεμβρίου 1824

Με το ίδιον καράβι έρχονται και δύω Άγγλοι δι’ ιδίων των εξόδων ο μεν ονομαζόμενος Masson σταλμένος από την εταιρείαν των Βρετανικών σχολείων και των ξένων δια να μεταδώση και αυτού το σύστημα της αλληλοδιδακτικής, αυτός ο νέος κατά τα έγγραφα οπού φέρει της διαγωγής του, και χαρακτήρος, και κατά σύστασιν οπού δι’ αυτόν μας έκαμαν είναι άξιος της αγάπης και της προσοχής της Σ.Δ. επειδή φρονούμεν ότι ημπορεί να ωφελήση παραπολύ αυτού είναι τοιούτος νέος με τοιούτον σκοπόν και στοχαζόμεθα ότι η Σ.Δ. πρέπει να φροντίση να του δώση τα μέσα δια να γίνη ωφέλιμος εις εν τοιούτον αγαθόν έργον. φέρει μαζί του και έναν ομογενή Κύπριον γινώσκοντα καλώς αυτήν την επιστήμην σπουδάσαντα εδώ δια διαπάνης αυτής της Εταιρείας 18 μήνας, μετά την δυστυχίαν της πατρίδος της Κύπρου.

ο ελλογιμώτατος κύριος Ιωάννης Ειρηναίος διορίζεται διδάσκαλος”

Συμφωνητικό: Αθήνα, 1.9.1824

Συμφωνητικόν του Ελλογ(ιμωτάτου) κυρ(ίου) Ιωάννου Ειρηναίου.

Ο ελλογιμώτατος κύριος Ιωάννης Ειρηναίος διορίζεται διδάσκαλος της Ελληνικής, ποιητικής, ιστορίας, και ιταλικής διαλέκτου δια έναν ολόκληρον χρόνον επί συμφωνία μισθού γροσίων χιλίων διακοσίων – γρ. 1200: προπληρωνόμενος κατά τριμηνίαν. Διο εδόθη το παρόν εις τας χείρας του.

Εν Αθήναις

τη α: Σεπτεμβρίου: 1824 Οι Επίτροποι

ο λογιώτατος κύριος Δημήτριος Παππαδόπουλος διορίζεται βιβλιοθηκάριος”

Συμφωνητικό: Αθήνα, 1.9.1824

Ο λογιώτατος κύριος Δημήτριος Παππαδόπουλος διορίζεται Βιβλιοθηκάριος της κοινής Βιβλιοθήκης και Γραμματεύς της Επιτροπής πράττων κατά τους δοθησομένους αυτώ νόμους, δια έναν ολόκληρον χρόνον επί μισθώ γροσίων τριακοσίων εξήκοντα γρ: 360: προπληρωνόμενος κατά τριμηνίαν. Διο εδόθη το παρόν εις τας χείρας του.

Εν Αθήναις

τη α: Σεπτεμβρίου: 1825 (=1824) Οι Επίτροποι

ενεκρίθητε Έφορος του ενταύθα συστηθησομένου Ελληνικού γυμνασίου”

Έπαρχος Αθηνών, Αθήναι 15.9.1824 προς Ιω. Γκούρα

Περίοδ. Β΄

Αρ. 54.

Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος

Ο Έπαρχος των Αθηνών

Προς τον Γενναιότατον στρατηγόν κύριον Ιωάννην Γκούραν.

Επειδή εκ πείρας είναι γνωστή προς όλους των Αθηνών τους κατοίκους η περί τα καλά έμφυτος ροπή Σας και η φιλογένεια και φιλομουσία Σας, δια τούτο και γνώμη κοινή ενεκρίθητε Έφορος του ενταύθα συστηθησόμενου Ελληνικού γυμνασίου ομού μετά των άλλων φιλοκάλων πατριωτών.

Και η κοινότης και οι Πρόκριτοι και το Επαρχείον των Αθηνών δεν αμφιβάλλουσιν ότι επί της εφορίας της Γενναιότητός Σας και δια της κραταιάς προστασίας της Σεβαστής Διοικήσεως το γυμνάσιον τούτο κατά πάντα λόγον θέλει ακμάσει επισκιαζόμενον από την αιγίδα της Αθηνάς και υπερασπιζόμενον συγχρόνως από τον Άρην.

Τη 15 Σεπτεμβρίου 1824, Αθήναι.

(Ο Έπαρχος)

Τ.Σ. Μιχαήλ Σούτζος

Ο Γεν. Γραμματεύς

Δημήτριος Βύας

Αρματολοί και Κλέφτες: Μια πρώτη προσέγγιση | Φωτογραφία 6. | NewsNowgr.com

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: