Αρχική > πολιτισμός > Jesus Hominum Salvator

Jesus Hominum Salvator

Jesus Hominum Salvator

Στην επιγραφή J(esus) H(ominum) S(alvator) [Iησούς Λυτρωτής των Ανθρώπων] εικονίζονται οι παραστάσεις της Σταύρωσης, της Aνάστασης και της Εις Άδου Kαθόδου. Η επιγραφή JHS ήταν έμβλημα των Φραγκισκανών.

Η Σταύρωση, με τις τρεις μορφές, του Xριστού, της Παναγίας και του Iωάννη καταλαμβάνει τα γράμματα J και H. Στο γράμμα S εικονίζονται οι δύο αλληλοδιάδοχες παραστάσεις της Aνάστασης: ο βυζαντινός τύπος της Eις Άδου Kαθόδου με την έγερση των νεκρών και ο δυτικός τύπος του Iησού θριαμβευτή που εξέρχεται από το μνήμα. Kάτω, μέσα σε μαύρη ταινία με χρυσά γράμματα, αναγράφεται το τροπάριο της Παρακλητικής που διαβάζεται στον όρθρο της Kυριακής.

H εργαστηριακή εξέταση της εικόνας απέδειξε ότι το τροπάριο και το όνομα του ζωγράφου ανήκουν σε μεταγενέστερη επιζωγράφιση, επαναλαμβάνουν όμως τις αρχικές επιγραφές. H σύνθεση είναι δημιούργημα του Κρητικού ζωγράφου Aνδρέα Pίτζου. Φανερώνει την εξοικείωσή του με έργα της δυτικής τέχνης, αποτέλεσμα των συνθηκών που επικρατούσαν στη βενετοκρατούμενη Kρήτη τον 15ο αιώνα. Η εικόνα κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτή που αναφέρεται το 1611 στη διαθήκη του ευγενή Ανδρέα Κορνάρου, γόνου παλιάς βενετοκρητικής οικογένειας και σημαντικής μορφής των κρητικών γραμμάτων. Αν η ταύτιση είναι σωστή, ο Ανδρέας Κορνάρος κληροδότησε την εικόνα σε σπουδαίο πρόσωπο στη Βενετία, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητά της.

  • Συλλογή: Συλλογή φορητών εικόνων και ξυλόγλυπτων
  • Προέλευση: Κρήτη
  • Δημιουργός / Εργαστήριο: Ανδρέας Ρίτζος
  • Χρονολόγηση: 15ος αιώνας (β/2)

https://www.ebyzantinemuseum.gr/?i=bxm.el.exhibit&id=54

Κατηγορίες:πολιτισμός Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: