Αρχική > ιστορία > Ψηφίδες στην ιστορία μας

Ψηφίδες στην ιστορία μας

1834

Η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους

Η άλλοτε ένδοξη πόλη- κράτος των κλασικών χρόνων, στις αρχές του 19ου αιώνα δεν ήταν παρά μια μικρή και φτωχή κωμόπολη. Εκείνα τα χρόνια περιελάμβανε μόνο τις περιοχές του Ψυρρή και της Πλάκας μέχρι του Μακρυγιάννη. Προφανώς δεν υπήρχε καμία δημόσια υποδομή ή υπηρεσία: ύδρευση, φωτισμός ή συγκοινωνίες.

Για την προστασία των διάσπαρτων αρχαιοτήτων φρόντισε ο Όθωνας, ο οποίος έδωσε και την εντολή για την ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας στον Έλληνα αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και στους Βαυαρούς Έντουαρντ Σάουμπερτ και Λέο φον Κλέντσε.

1837

Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Πατέρας» του νέου πανεπιστημίου ήταν ο Καποδίστριας, ο οποίος αντιλήφθηκε την ανάγκη της ίδρυσής του, αλλά στη βάφτιση παρών ήταν μόνο ο βασιλιάς Όθωνας, που έδωσε και το όνομά του στο νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα (ονομαζόταν Οθώνειο Πανεπιστήμιο μέχρι το 1862). Το σημερινό του όνομα (Καποδιστριακό) το απέκτησε συνεπεία όρου στη δωρεά του Ηπειρώτη ευεργέτη Ιωάννη Δόμπολη, που δεν ήταν άλλος από την αναφορά του ονόματος του πρώτου κυβερνήτη της χώρας μας.

Για τις εγκαταστάσεις του αρχικά αρκούσε η κατοικία του αρχιτέκτονα Κλεάνθη και οι πρώτοι του φοιτητές ήταν μόλις 52, από τους οποίους αποφοίτησαν ελάχιστοι. Περιλάμβανε αρχικά τέσσερις σχολές: Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Τεχνών. Το 1841 λειτούργησε το κτίριο που έδωσε το όνομά του στην οδό Πανεπιστημίου. Το 1960 ξεκίνησε η κατασκευή της πανεπιστημιούπολης στην περιοχή του Ζωγράφου. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή φοιτητών στις διάφορες σχολές καθιερώθηκαν το 1927.

1841

Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1841 ως ανώνυμη ιδιωτική εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 5 εκατομμύρια δραχμές (διατέθηκαν 5.000 μετοχές των 1.000 δραχμών). Στους πρώτους μετόχους συναντά κανείς το ελληνικό κράτος, προσωπικότητες όπως ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας, ο Νικόλαος Ζωσιμάς και ο Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος, αλλά και την τράπεζα Rothschild Frères Paris.

Το 1891 η Εθνική Τράπεζα ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων «Η Εθνική» και το 1927 την Εθνική Κτηματική Τράπεζα. Σημείο καμπής στην ιστορία της ήταν το 1928, όταν έχασε το εκδοτικό προνόμιο μετά την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος.

1844

Ανοίγει τις πύλες της η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή

Ο Μάνθος Ριζάρης υπήρξε εκ των πρώτων μελών της Φιλικής Εταιρείας. Μεταξύ των φιλικών ήταν γνωστός με το συνθηματικό όνομα «Πρόθυμος»3, όπως ο Καποδίστριας ως «Ευεργετικός» και ο Υψηλάντης ως «Καλός». Το Πρόθυμος α̟πέδιδε τη μεγάλη και συνεχή προσφορά του στη Φιλική Εταιρεία.

Οι χρηματικές χορηγίες των Αδελφών Ριζάρη για τις ανάγκες του Αγώνα, σύμφωνα με το υπάρχον οικονομικό κατάστιχο του Γεωργίου Ριζάρη, έφτασαν το ύψος των 50.500 ρουβλίων στις 8 Αυγούστου 1827. Για την προσφορά του ο Μάνθος Ριζάρης ανακηρύχθηκε α̟πό τη Φιλική Εταιρεία «Μέγας Ευεργέτης».

Για την πραγματοποίηση του κοινού στόχου των αδελφών Ριζάρη απαιτήθηκε χρόνος, γιατί ο Γεώργιος έπρε̟πε ̟πρώτα να συγκεντρώσει τη διασκορπισμένη περιουσία τους. Η απόφασή του ήταν αμετάκλητη: να δωρίσει την περιουσία του στο ήδη απελευθερωμένο Έθνος για την ίδρυση Σχολής που θα βελτίωνε τη μόρφωση του κλήρου και κατ’ επέκταση της νέας γενιάς των ελεύθερων Ελλήνων.

Για τον σκοπό αυτό, προέβη στην αγορά ακινήτων, η αξία και οι πρόσοδοι των οποίων έμελλε να πολλαπ̟λασιαστούν, ενώ καθόρισε με κάθε λεπτομέρεια τη λειτουργία της Εκκλησιαστικής Σχολής, που άνοιξε τις πύλες της, μετά τον θάνατό του, την 15η Μαΐου 1844.

Το όραμα των Αδελφών Ριζάρη, για τη λειτουργία αιωνίως της ευεργεσίας τους προς το Έθνος, μετά από 177 χρόνια, π̟αραμένει ζωντανό. Οι εκτελεστές της Διαθήκης, διαχρονικά, είχαν και έχουν ως βασική τους αποστολή την ανταπόκρισή τους στις προσδοκίες των Ευεργετών, για μια εκπαιδευμένη πατρίδα, εμβαπτισμένη στις αξίες της ορθοδοξίας, που δεν ξεχνά την ιστορία της.

https://www.greece2021.gr/oi-4-aksones/200-xronia-sygxroni-ellada

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: