Αρχική > πολιτική > Πώς εξελίσσεται η οικονομία μας;

Πώς εξελίσσεται η οικονομία μας;

Παραλία Biarritz - Kimon Loghi

Παραλία Μπιαρίτζ, Kimon Loghi

Του Νίκου Τσούλια

     Είναι σκληρά βιωμένα τα δύο μεγάλα “συμβάντα” της εποχής μας, η οικονομική κρίση και η πανδημία. Είναι γνωστή η προσωπική αλλά και η συλλογική ψυχολογία που διαμορφώνεται όταν “ένα κακό πέφτει πάνω στο άλλο”. Ξεχνάς το ένα, το πρώτο ή το πιο ελαφρύ – αν και εδώ και τα δύο είναι “βαριά και ασήκωτα” –, και ενώ μένεις με το άλλο, νομίζεις ότι το πρώτο έφυγε ή ότι φεύγει…

     Ο φόβος της πανδημίας είναι άμεσος φόβος για την υγεία μας και τη ζωή μας και γι’ αυτό ο αντίστοιχος φόβος που προκαλεί η οικονομική κρίση με όλα τα συνοδευτικά στοιχεία της (ύφεση, ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ) φαντάζει λιγότερο επικίνδυνος. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι τα πράγματα, επειδή έτσι τα προσλαμβάνουμε ή τα ερμηνεύουμε. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει με την όποια φαντασιακή δική μας, προσωπική ή και συλλογική, πρόσληψή της. Και όχι μόνο αυτό… Αλλά αν την αγνοούμε είτε μέσα από τους λαϊκισμούς – αριστερούς και δεξιούς – είτε μέσα από επιτηδευμένες ωραιοποιήσεις, αυτή τρέχει ανεξάρτητα από εμάς και αυτό σημαίνει ότι η όποια αυξανόμενη απομάκρυνσή μας από αυτή, θα είναι σε βάρος μας.

     Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας σήμερα; Προφανώς δεν έχω συγκροτημένη προς τούτο άποψη αλλά θέτω μόνο απορίες και προβληματισμούς και κυρίως έγκυρα και βασικά στοιχεία. Η εν λόγω κατάσταση επειδή έχει απόλυτα δυναμικό χαρακτήρα, επειδή συναρτάται και με την πορεία της ευρωπαϊκής και της διεθνούς οικονομίας και επειδή συνδέεται με πολλούς κοινωνικούς παράγοντες, δεν μπορεί να αναλυθεί με απόλυτο τρόπο από κανέναν. Είναι κινούμενη άμμος.

     Υπάρχουν όμως τα αντικειμενικά στοιχεία, τα επίσημα στοιχεία και τα στοιχεία των αριθμών, που δείχνουν τον “σκελετό” της οικονομίας. Η πικρή αλήθεια – όπως τη χαρακτηρίζει “ΤΟ ΒΗΜΑ”, από όπου πήρα τα παρακάτω στοιχεία – περιγράφεται με τον πιο επίσημο γι’ αυτό το θέμα θεσμό της χώρας μας, την Τράπεζα της Ελλάδος.

     “Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 παρουσίασε έλλειμμα 12,76 δισ. ευρώ (!), έναντι ελλείμματος 2,43 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 22,86 δισ. ευρώ, από 25,87 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες αυτές διαμορφώθηκαν σε 32,42 δισ. ευρώ από 29,87 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019”.

     Και το σχόλιο της εν λόγω απόλυτα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. “Με 70 τυπικές λέξεις σε ένα τυποποιημένο δελτίο Τύπου για τις “καθαρές δανειακές ανάγκες” της κυβέρνησης, στο οποίο αλλάζουν κάθε μήνα μόνο οι αριθμοί, η κεντρική τράπεζα έδωσε το στίγμα της δημοσιονομικής κατάρρευσης λόγω κορωνοϊού”.

     Και άλλα επίσημα στοιχεία. “Η ύφεση παρουσιάζεται με σημαντικό ποσοστό, 10%! Η Κομισιόν εκτιμά ότι το το έλλειμμα θα φτάσει το 3,9% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 215% του ΑΕΠ, όταν το 2010 που χρεοκοπήσαμε ήταν στο 127% του ΑΕΠ” … Από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης τα 15,7 δισ. ευρώ είναι κλειδωμένα από τους δανειστές και ένα ποσό γύρω στα 7 δισ. ευρώ αποτελεί ταμειακό απόθεμα για τρέχουσες πληρωμές του Δημοσίου. Μένουν 9 δισ. ευρώ μαζί με τον δανεισμό από τις αγορές, την ώρα που το ετήσιο κόστος από τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί εφέτος υπολογίζεται σε 11,6 δισ. ευρώ”. (η ίδια εφημερίδα)

     Αυτή είναι η βάση της οικονομικής μας κατάστασης. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την πανδημία. Δεν έχει κανένα ούτε καν υποτυπώδες σχέδιο υπέρβασης της κρίσης επικαλούμενη τη ρευστότητα των πραγμάτων. Απλά καθρεφτίζεται στις δημοσκοπήσεις των εύκολων ερωτημάτων και θαυμάζει τον εαυτό της. Δεν ξέρει από την πολύ πρόσφατη ιστορία μας του 2009 αλλά και του 2015 και του 2020 πόσο κοντά είναι το “ωσαννά” από το “σταύρωσον”.

Krajobraz - Ferdynand Ruszczyc

Ferdynand Ruszczyc

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: