Αρχική > φιλοσοφία > Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο τρόπο ζωής;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο τρόπο ζωής;

Dada-Gauguin, 1920 - Max Ernst - WikiArt.org

Max Ernst

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Ναι, ποτέ δεν είχαμε σκοτάδι στην ιστορία, το φως ποτέ δεν έσβησε – αχνοφαινόταν πάντα χαμηλά στον ορίζοντα, όπως στα πολικά μέρη που ο ήλιος δεν ανεβαίνει ψηλά και βαστάει την ωχρή λάμψη του για μήνες…

     Ζήσαμε και ζούμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, που νομίζαμε ότι ήταν πολύ παλιάς εκδοχής, του Μεσαίωνα και βάλε. Η τεχνολογική μας πανοπλία, οι επιστημονικές κατακτήσεις μας, η ευημερία μας, ο όλο και πιο έντονος χρωματισμός της προόδου δεν μας επέτρεπαν ούτε καν υποψία σκέψης ότι κάτι μπορεί να ανατρέψει τη διαρκώς αυξανόμενη φωτεινότητα του σύγχρονου πολιτισμού. Νιώθαμε τόσο δυνατοί…

     Που να φανταστούμε ότι ένα τόσο δα τιποτένιο σύμπλεγμα μακρομορίων, ένας ιός από το πουθενά μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να κάνει το άσπρο μαύρο, να μας μεταφέρει σε καιρούς εφιαλτικούς, σε άγνωστα, γκρίζα πεδία…

     Όμως δεν γίνεται να συνεχιστεί η μαύρη σκιά. Και άλλες φορές στην ιστορία του ανθρώπου έχουν συμβεί ανάλογα και πολύ χειρότερα «περιστατικά». Το κακό θα μεριάζει την επιρροή του. Θα βγούμε σιγά – σιγά νικητές, με απώλειες βέβαια αλλά και με ζωηρή την ανησυχία που δύσκολα θα φύγει. Είναι «μπόρα που που θα περάσει» ή θα έρχεται κατά καιρούς ο αόρατος εχθρός για να μας θυμίζει τη σχετικότητα του πολιτισμού μας έναντι της φύσης και τα όριά μας ως όντων πανίσχυρων και ακατανίκητων;

     Ναι, να κατανοούμε τη φύση και να την προσεταιριζόμαστε, να επωφελούμεθα από αυτή στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αλλά υπάρχουν και κάποια δεδομένα. Η φύση δεν φτιάχτηκε για εμάς. Δεν είμαστε ο σκοπός της. Εμείς είμαστε ένα από τα πολλά δημιουργήματα της φύσης, από αυτά που έχουν υπάρξει και από αυτά που θα υπάρξουν.

     Αρκεί να προβληματιστούμε και να στοχαστούμε στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος και στην δική μας απειροελάχιστη κουκκίδα της Γης. Ας προβληματιστούμε στην προτροπή ενός μεγάλου Πνεύματος του ανθρώπου, του Στήβεν Χώκινγκ. «Με εκπλήσσει πόσο αδιάφοροι είναι οι σημερινοί άνθρωποι για τη φυσική, τον χωροχρόνο, το σύμπαν, την ύπαρξη, τον σκοπό μας και τον τελικό προορισμό μας. Υπάρχει ένας τρελός κόσμος εκεί έξω. Δείξτε λίγο ενδιαφέρον».

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε μια απλή αλήθεια. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο διάβα της παγκόσμιας ιστορίας από ανθρώπους (από εξουσίες, από κράτη, από θρησκείες, από ρατσισμούς κλπ) παρά από κάθε λογής άλλα (μη ανθρώπινα) στοιχεία της φύσης.

     Για να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να θεωρούμε τη δύναμή μας όχι ως πηγή αλαζονείας αλλά ως πηγή αυτογνωσίας, σοφίας και ταπεινότητας. Όσο χρησιμοποιούμε τη δύναμή μας για δημιουργούμε μορφές εξουσίας και για να προκαλούμε πολέμους, ανισότητες και φτώχεια δεν πρόκειται να διαμορφώσουμε έναν πολιτισμό ειρήνης και πραγματικής προόδου ούτε να κατανοήσουμε το πραγματικό νόημα του πολιτισμού και της ζωής.

     Όχι, εκείνο που κυρίως πρέπει να αλλάξει δεν είναι οι καθημερινές συνήθειες και οι πραγματικές χαρές της ζωής αλλά το σύστημα αξιών μας, η αντίληψη για τον εαυτό μας και για την κοινωνία, το περιεχόμενο του πολιτισμού.

     Δεν χρειάζονται ούτε σωτηριολογικές ούτε ανορθολογικές ούτε θρησκευτικές αναζητήσεις. Η γνώση, η παιδεία, η μόρφωση και η συνολική μας πνευματική καλλιέργεια να γίνουν βασικοί συντελεστές για την προαγωγή της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας. Και το πιο σημαντικό, να βρούμε την αγάπη. «Η αγάπη είναι το αληθινό μας πεπρωμένο. Δεν θα βρούμε το νόημα της ζωής μόνοι μας, θα το βρούμε με έναν άλλον» (Τόμας Μέρτον).

 

Landscape with three figures, 1901 - Paul Gauguin - WikiArt.org

Πωλ Γκωγκέν

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: