Αρχική > πανεπιστήμιο, εκπαίδευση > Πάνω από 20% η μείωση του αριθμού των εισακτέων από φέτος – Παραδείγματα

Πάνω από 20% η μείωση του αριθμού των εισακτέων από φέτος – Παραδείγματα

Τρεις νέες σχολές στο Πανεπιστήμιο Πατρών - Περισσότερες θέσεις για τους  μαθητές που εξετάζονται στις Πανελλήνιες | tempo24.news

Πανεπιστήμιο Πατρών

Οι προτάσεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που για πρώτη φορά η Υπουργός παιδείας παρουσίασε συνοπτικά στη Σύνοδο των πρυτάνεων αποβλέπουν βασικά στη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Μάλιστα όπως έχει ήδη αναγγελθεί οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν για τους φετινούς υποψηφίους.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι αυτή η μείωση στον αριθμό των εισακτέων και η δημιουργία φραγμών για την εισαγωγή στα ΑΕΙ,  αποβλέπει και στην απομείωση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στο Γενικό Λύκειο  και στη στροφή τους είτε αμέσως μετά από το Γυμνάσιο στην κατάρτιση (ΕΣΚ),   είτε στο Επαγγελματικό Λύκειο.

Σε ότι άλλωστε, αφορά στο μαθητικό πληθυσμό των ΕΠΑΛ κατά το σχολικό έτος 2020-2021 σε σύνολο 312.490 μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα Λύκεια γενικής κατεύθυνσης αριθμούν 202.782 μαθητές και τα Λύκεια επαγγελματικής κατεύθυνσης αριθμούν 108.772 μαθητές, δηλαδή μόλις λίγο πιο πάνω από το 30%.

Δευτερογενές αποτέλεσμα αυτής  της μείωσης θα είναι και το κλείσιμο ή η συγχώνευση πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων.

Επιχειρείται δηλαδή μία ριζική αναπροσαρμογή στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας.

Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού των εισακτέων;

Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

Ο πρώτος είναι η μείωση του αριθμού των σχολών θα μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι.

Δεν είναι γνωστό ακόμη πόσο μεγάλος θα είναι αυτός ο περιορισμός.

Ο δεύτερος όμως τρόπος είναι εκείνος πού θα οδηγήσει σε μία πραγματικά μεγάλη μείωση των εισακτέων. Ειδικότερα:

Καθορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής για την είσοδο στα πανεπιστημιακά τμήματα που δεν θα είναι ίδια κάθε χρόνο. Αυτή η βάση εισαγωγής θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών που έγραψαν οι υποψήφιοι στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού τους πεδίου.

Ας δούμε με ένα παράδειγμα:

Τι θα γινόταν πέρσι στο 1ο επιστημονικό πεδίο αν ίσχυαν όσα το Υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει;

Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου  στις Σχολές  που ανήκουν αποκλειστικά  σε αυτό, ήταν 11.647 μόρια.

Πόσοι λοιπόν θα έμεναν απέξω;

Από τα επίσημα  στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου  για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων  του πρώτου επιστημονικού πεδίου το 2020,  προκύπτει ότι  το 47% περίπου των μαθητών ήταν κάτω από αυτόν τον Μ.Ο.

Θα πρέπει όμως ,  εδώ να τονίσουμε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής μπορεί να αυξομειώνεται για κάθε τμήμα με απόφαση του ίδιου του τμήματος.

Θα μπορεί δηλαδή κάθε τμήμα να πολλαπλασιάζει με έναν συντελεστή αυτή τη βάση ώστε είτε να την αυξάνει είτε να την μειώνει.

Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο,  αυτός ο συντελεστής δεν θα επιτρέπει μεγάλες αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Εάν για παράδειγμα ο ελάχιστος προς τα κάτω συντελεστής είναι 0,65  (όπως έχει διαρρεύσει)  και  εφόσον τον επιλέξει κάποιο τμήμα,  η  ελάχιστη  απαιτούμενη βάση για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο τμήμα θα διαμορφωνόταν  στα 7.500 περίπου μόρια.

Κάτω από αυτήν την  ελάχιστη απαιτούμενη βάση για τα συγκεκριμένα τμήματα που θα την επιλέξουν, τουλάχιστον πέρσι,  βρισκόταν το 20% περίπου των υποψηφίων.

Εάν στα παραπάνω συμπεριλάβει κάνεις το  ότι  οι θέσεις στις σχολές πλέον  θα κρίνονται και με βάση την τύχη αλλά και τις  σωστές προβλέψεις και εκτιμήσεις των υποψηφίων, (αναμένεται αρκετοί να μένουν απέξω λόγω κακής εκτίμησης)   δεν αποκλείεται και εφόσον ισχύσουν όσα μέχρι σήμερα έχουν διαρρεύσει,  η μείωση του αριθμού των εισακτέων να φθάσει σε μεγαλύτερα ακόμη ποσοστά.

Πανεπιστήμιο Πειραιά - Π.Μ.Σ. Ναυτιλία – Isalos.net

Πανεπιστήμιο Πειραιά

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: