Αρχική > ιστορία > “ημπορεί ο Καποδίστριας να βοηθήση και το σχολείον σας”

“ημπορεί ο Καποδίστριας να βοηθήση και το σχολείον σας”

Ο Ιωάννης Καποδίστριας (λιθογραφία του 1827)

Του Νίκου Τσούλια

     1821, ο Ελληνισμός αρχίζει να γράφει τη σύγχρονη ιστορία του. Ο ξεσηκωμός των υπόδουλων κατά της τυραννίας είναι το μέγα γεγονός. Όλα θα είναι πλέον διαφορετικά.

     Μια νέα εποχή χαράζει. Το ροδοχάραμα απλώνεται παντού. Η ελευθερία είναι η αναπνοή των σκλαβωμένων. Χωρίς αυτήν τίποτα δεν έχει νόημα. Ένα έθνος γεννιέται.

     Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν αφυπνιστεί με τα φιλελεύθερα ρεύματα της Γαλλικής Επανάστασης, με το ίδιο το φως που μόνο τα Γράμματα μπορούν να εκπέμψουν.

     Τα σχολεία κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Αλλά πώς θα λειτουργήσουν; Χρήματα, βιβλία, δάσκαλοι: όλα είναι ζητούμενα. Ο Καποδίστριας είναι φωτισμένος ηγέτης. Γνωρίζει τα πολιτικά πράγματα στην Ευρώπη όσο ελάχιστοι Έλληνες. Θα γίνει ο πρωτοπόρος στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Ο κυβερνήτης μας.

     Οι σκλαβωμένοι προσβλέπουν σε αυτόν πριν ακόμα τον “καλέσουν” για το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας στην πιο δύσκολη φάση της ιστορίας της. Προσφεύγουν σ’ αυτόν για βοήθεια ξανά και ξανά πριν βρεθεί στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσά μας.

Οι εκκλήσεις είναι συνεχείς. Ένα δείγμα παρουσιάζεται εδώ.

ημπορεί [ο Καποδίστριας] να βοηθήση και το σχολείον σας”

Μητροπολίτης Ιγνάτιος, Πίζα 24.1.1821

Προς Εφόρους Σχολής Αθηνών, Αθήνα.

Κύριοι!

Έλαβον ασμένως το από 13/25 Ιουνίου γράμμα σας, και έμαθον με άκραν μου χαράν τας προόδους του σχολείου της Πατρίδος σας, και τον επαινετόν ζήλον, και καλήν διοίκησιν της ευγενίας σας. οι κόποι σας δεν θέλουν είναι χαμένοι, και τόσον η κοινή Πατρίς, όσον και αι Αθήναι θέλουν γνωρίσει εν καιρώ το καλόν, και θέλουν σας κυρήττει ως ευεργέτας.

Αν το ζήτημά σας εκρέματο από εμέ, ήθελεν είναι και τελειωμένον – πλην εγώ αφ’ ου ανεχώρησα από την Βιένναν, έκρινα εύλογον να αφεθώ και από τον καλόν τίτλον της Εφορείας, και έμεινε τον παν εις τον κλεινόν κόμητα Καποδίστριαν, από τον οποίον δεν έχω άλλην είδησιν, ειμή ότι έπαυσαν να πληρώνωσιν οι συνδρομηταί, και ότι έπαυσεν επομένως από του να υπάρχη και η τότε συστηθείσα Φιλολογική Εταιρεία.

Με όλα αυτά, η Εξοχότης του βλέπω ότι ακολουθεί να εξοδεύη εις μαθητάς, και επομένως ημπορεί να βοηθήση και το σχολείον σας, όταν βεβαιωθή εις όσα γράφετε, επειδή με φαίνεται ότι τον έδοσαν πάλιν ομογενείς εις την Βιένναν να καταλάβη ότι δεν υπάρχουν σχολεία, και ότι όσα δίδονται, υπάρχουν χαμένα. Έπρεπε να ήσαν επικυρωμένα τα προς την Εξοχότητά του γράμματά σας από τον αυτόσε ρωσσικόν Κόνσολον, διότι τοιουτοτρόπως μόνον ημπορεί να βεβαιωθή δι’ όσα ίσως δεν πιστεύση από γράμματα ανθρώπων, τους οποίους δεν γνωρίζει.

Εγώ ηξεύρω ότι το σχολείον σας υπάρχει, και την ανάγκην του, και έγραψα και άλλοτε αυτοπαρακίνητος εις την Εξοχότητά του δια να προσδιορίση εν ετήσιον, και να σας στέλλεται τακτικώς, απόκρισιν όμως εις τούτον καμμίαν δεν έλαβον, και το απέδωκα εις τον πολυάσχολόν του – μ’ όλον τούτο όταν κάμετε καθώς σας γράφω, ελπίζω ότι θέλετε έχει και την προστασίαν του, και ετήσιον βοήθειαν εις τα σχολεία σας.

Ταύτα, και μένω.

1821. Ιανουαρίου 24.ε.π. εκ Πεισών

Ευχέτης Σας εν Χριστώ

ο μητροπολίτης Ιγνάτιος

Βιβλιογραφία:

Η εκπαίδευση κατά την Ελληνική Επανάσταση 1821-1827

(τεκμηρωτικά κείμενα), Τόμος Α΄ (1821-1825),

Έρευνα – Παρουσίαση: Δαυίδ Αντωνίου

Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα: 2002

Η δολοφονία του Καποδίστρια (πίνακας του Διονύσιου Τσόκου)

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: