Αρχική > φιλοσοφία, κοινωνία > Είμαι ευτυχισμένος, γιατί υπήρξα φτωχός!

Είμαι ευτυχισμένος, γιατί υπήρξα φτωχός!

huariqueje:
“ Late Light - Marcel Schellekens, 2009
Dutch b.1954-
Colour Etching, 50 x 65 cm.
”

Late Light    –   Marcel Schellekens, 2009

Του Νίκου Τσούλια

      Δεν ξέρω ποια είναι η έννοια και ποιο το περιεχόμενο της ευτυχίας. Δεν ξέρω αν μπορεί να οριστεί με μια καθολική αποδοχή. Εγώ πάντως θεωρώ ότι είναι εκείνη η κατάσταση που νιώθεις όμορφα και χαίρεσαι κάθε στιγμή και κάθε έκφραση της ζωής, που γεύεσαι την πληρότητα του εαυτού σου και θεωρείς ότι όλος ο κόσμος είναι δικός σου και ας μην έχεις τίποτα.

      Και η δυσκολία στο να προσδιοριστεί η έννοια της ευτυχίας είναι – κατά τη γνώμη μου – ότι συναρτάται με την κουλτούρα και με την κοσμοαντίληψη κάθε ανθρώπου, με το πώς βλέπει την πραγματικότητα και το πώς φιλοτεχνεί τη φαντασία του και τα όνειρά του, με το πώς έχει αντιληφθεί το ίδιο το ταξίδι της ζωής του και το πέρασμά μου από αυτό τον όμορφο πλανήτη.

      Θεωρώ δηλαδή ότι η ευτυχία είναι μια εσωτερική ερμηνεία της κατάστασης του εαυτού μας παρά ένα εξωτερικό γεγονός, είναι μια νοοτροπία και ένας τρόπος ζωής. Δεν είναι και ούτε ποτέ θα μπορούσε είναι μια μόνιμη κατάσταση αλλά, και από την άλλη πλευρά, δεν είναι κάποια ακριβοθώρητη και δυσεύρετη περιοχή της ζωής. Είναι όλες εκείνες οι αναλαμπές που διακόπτουν το «συνεχές» της μονότονης καθημερινότητας, που – με μια αφορμή τυχαία ή με μια σκοπούμενη ενέργεια – σου διαστέλλουν την παρουσία σου και νιώθεις ότι η εικόνα σου πληροί τα πάντα, ό,τι υπάρχει γύρω σου.

      Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να νιώσεις ευτυχισμένος ακόμα και το ότι ζεις και αγωνίζεσαι για τη ζωή – αρκεί να έχεις θετική αύρα για τη ζωή. Μόλις γίνεις καλά από μια αρρώστια και ξαναβγαίνεις στο δρόμο για βόλτα όλα είναι διαφορετικά, πιο φωτεινά – και εσύ γεύεσαι την παλιά εικόνα των πραγμάτων από άλλο σημείο της πραγματικότητας, μια εικόνα μετασχηματισμένη από το μαγικό ραβδί της κατάκτησης της υγείας σου. Γυρίζεις στο πατρικό σου σπίτι μετά από καιρό και νιώθεις ότι χάνεσαι σε έναν φαντασιακό κόσμο, που τον έχεις μεταμορφώσει και τον έχεις δημιουργήσει με βάση το συναίσθημά σου και τη νοσταλγία σου. Βιώνεις μια κατάσταση στην οποία το παρελθόν ζυμωμένο με το παρόν αίρει τη μονοδρομικότητα του χρόνου και η ανατρεπτική πλέον πρόσληψη του φυσικού αντικειμένου – που εσύ την έχεις δημιουργήσει – γίνεται πηγή χαράς και ανάπλασης του ίδιου του εαυτού σου.

      Βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς, τα πρόσωπα της οικογένειάς σου και ξέρεις ότι μοιράζεσαι μαζί τους τη ζωή και βιώνεις αυτή τη συνύπαρξη ως κοινό ταξίδι με πολλές κοινές παραστάσεις και ονειροπολήσεις, με τους ίδιους σχεδιασμούς και τις ίδιες φιλοδοξίες για το αύριο και προοικονομείς το κοινό μέλλον, γιατί δεν είναι μόνο μια δική σου υποκειμενική θεώρηση αλλά και γιατί έχει πρόσβαση στην αντικειμενικότητα, αφού αφορά και κάποιον άλλο. Νοσταλγείς χαμένες αγάπες και ανεκπλήρωτους έρωτες και είσαι τη μια στιγμή στην επικράτεια του πόνου και της θλίψης και την αμέσως επόμενη σε έναν κόσμο εξιδανικευμένο, στον οποίο είσαι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και αναπλάθεις τα χρόνια που πέρασαν και χάνεσαι στο δικό σου σενάριο, στο «αν είχα δεύτερη ευκαιρία»…

      Υπάρχει και κάτι άλλο, που ίσως παραξενέψει. Μπορεί ένα επαναλαμβανόμενο καθημερινά γεγονός να σου προσφέρει με τον πιο ανεξάντλητο τρόπο την ευτυχία; Κι όμως συμβαίνει! Κάθε πρωινό και κάθε απογευματινό μου ξεκίνημα – που ακολουθεί μετά τον ύπνο – συνδέεται με το γράψιμο. Είναι μια ενέργεια δεκαετιών και δεκαετιών. Ε, δύο φορές την ημέρα όταν γράφω είμαι ευτυχισμένος!!

      Νιώθω μια ομορφιά πρωτόγνωρη κάθε φορά για την πραγματικότητα που ζω. Γιατί είμαι σε θέση δημιουργού. Εκφράζω τη σκέψη μου και το συναίσθημά μου, και αυτό είναι κάθε φορά σαν να διεισδύω σε ένα άγνωστο σύμπαν που αναιρεί τη θέαση της συμβατικής εικόνας των πραγμάτων. Και αναρωτιέμαι. Είναι δυνατόν να μην το νιώθουν κι άλλοι άνθρωποι ή είναι δυνατόν να μην έχουν φτιάξει όλοι οι άνθρωποι τέτοιες «μικρές γωνιές» στη ζωή τους, για να πλάθουν ξανά και ξανά την υποκειμενικότητα και την αντικειμενικότητα με τον ίδιο πηλό της ελευθερίας του πνεύματός των;

      «Όλα αυτές οι καταστάσεις είτε καθημερινές είτε περιστασιακές δεν έχουν μια μονιμότητα και μια σταθερότητα», μπορεί να ισχυριστεί κάποιος. Προφανώς κάνει λάθος, γιατί δεν μπορεί να μην έχει κατανοήσει ότι η ευτυχία με το περιεχόμενο που κάθε άνθρωπος της δίνει είναι περισσότερο μια έκφραση της άποψης που έχουμε για τη ζωή και όχι μια «επίσκεψη» ή ένα συμβάν από τον έξω κόσμο μας. Όμως ακόμα και αν δεν συμφωνώ, έχω και μια άλλη παραδοχή.

      Υπάρχει και μια μόνιμη πηγή ευτυχίας. Όποιος έχει υπάρξει φτωχός δεν μπορεί παρά να βρίσκει πολύ εύκολα την ευτυχία, γιατί είναι πάντα δίπλα του σε κάθε κατάκτηση που ήταν μεγάλη προσδοκία στις εποχές της φτώχειας του. Όταν μπαίνει ένα καλό βιβλίο ή ένας συλλεκτικός σελιδοδείκτης ή ένα καλό στυλό ή …, στο σπίτι μου νιώθω ευτυχισμένος, γιατί απλά και μόνο μου εκπληρώνει κάθε φορά το παιδικό μου όνειρο, των καιρών της στέρησης. Είναι δυνατόν κάτι που σε πηγαίνει στην παιδική σου ηλικία και μάλιστα στα όνειρά της και σου ικανοποιεί εκείνες τις βαθιές επιθυμίες σου να μην σε οδηγεί στο ξέφωτο της ευτυχίας; Και αυτό μπορεί να συμβαίνει άπειρες φορές, γιατί ακόρεστο είναι το παιδικό όνειρο!

art-pickings:
“Peter Dick (1939-2002, German born in Russia)
Moon night, 2002
Pastel on paper
”

Peter Dick (1939-2002, German born in Russia), Moon night, 2002

 1. Δημ. Σπυρόπουλος
  28/02/2021 στο 11:25 ΠΜ

  Eξαιρετικό άρθρο!!!! Την καλημέρα μου.

  • N.T.
   28/02/2021 στο 11:27 ΠΜ

   Καλημέρα, καλέ φίλε και συνάδελφε Δημήτρη! Σε ευχαριστώ. Να περνάς όμορφα και δημιουργικά!!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: