Αρχική > πολιτική > Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Η ιδέα να γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας ήταν πρωτοβουλία του Μπαγκλαντές. Εγκρίθηκε στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO του 1999 και έχει εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο από το 2000.

Η UNESCO πιστεύει στη σημασία της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας για βιώσιμες κοινωνίες. Είναι εντός της εντολής για ειρήνη που εργάζεται για να διατηρήσει τις διαφορές στους πολιτισμούς και τις γλώσσες που προάγουν την ανοχή και τον σεβασμό για τους άλλους. 

Η γλωσσική ποικιλομορφία απειλείται όλο και περισσότερο καθώς όλο και περισσότερες γλώσσες εξαφανίζονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε εκπαίδευση σε γλώσσα που μιλούν ή κατανοούν. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται πρόοδος στην πολύγλωσση εκπαίδευση που βασίζεται στη μητρική γλώσσα με αυξανόμενη κατανόηση της σημασίας της, ιδίως στην πρώιμη σχολική εκπαίδευση, και με μεγαλύτερη δέσμευση για την ανάπτυξή της στη δημόσια ζωή.

Πολύγλωσσες και πολυπολιτισμικές κοινωνίες υπάρχουν μέσω των γλωσσών τους που μεταδίδουν και διατηρούν τις παραδοσιακές γνώσεις και πολιτισμούς με βιώσιμο τρόπο.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Μητρικής Γλώσσας του 2021, «Προώθηση της πολυγλωσσίας για ένταξη στην εκπαίδευση και την κοινωνία», αναγνωρίζει ότι οι γλώσσες και η πολυγλωσσία μπορούν να προωθήσουν την ένταξη και οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης να μην αφήσουν κανέναν πίσω. Η UNESCO πιστεύει ότι η εκπαίδευση, που βασίζεται στην πρώτη γλώσσα ή τη μητρική γλώσσα, πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια, καθώς η φροντίδα και η εκπαίδευση είναι η βάση της μάθησης.

https://en.unesco.org/commemorations/motherlanguageday

Αποτέλεσμα εικόνας για μητρική γλώσσα

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: