Αρχική > φιλοσοφία > Η σχέση μας με την ημέρα…

Η σχέση μας με την ημέρα…

Αποτέλεσμα εικόνας για ανατολη ηλιου

Του Νίκου Τσούλια

      Δεν εννοώ το πώς περνάμε την καθημερινή μας ζωή αλλά το πώς «βλέπουμε» την κάθε ημέρα μας ως συστατικό στοιχείο της ζωής μας και ίσως αυτό να είναι η ίδια η αντίληψη και η κουλτούρα μας για τη ζωή μας. Το πώς βλέπουμε την ημέρα και τη κάθε ημέρα με τα διάφορα τμήματά της είναι ουσιώδες μέρος της ζωής μας και του εαυτού μας.

      Η ημέρα δεν είναι μια ενιαία χρονική διάρκεια επί της οποίας συμβαίνουν τα γεγονότα της ζωής μας και εκδιπλώνονται οι στοχεύσεις μας και οι ενέργειές μας. Δεν είναι απλά και μόνο το σκηνικό, όπου παίζεται το θέατρο της ζωής γενικά και της ζωής μας ειδικά. Είναι κάτι πολύ περισσότερο ή μάλλον κάτι πολύ διαφορετικό. Η ημέρα είναι και το εξωτερικό χρονικό «περίβλημά μας» αλλά και εσωτερικό / συστατικό στοιχείο της ύπαρξής μας. Γι’ αυτό μόνο ως μια σχέση με τη λειτουργία του εαυτού μας μπορούμε να μελετηθεί συστηματικά.

      Για να κατανοήσουμε τη φύση της ημέρας θα πρέπει να θέσουμε τις βασικές της όψεις σε συζήτηση και να προχωρήσουμε σε απλές αλλά υπαρκτές και καθοριστικές παρατηρήσεις.

      Η πρώτη παρατήρηση που είναι απαραίτητη να σημειωθεί για την όποια κατανόηση του φαινομένου της ημέρας και της σχέσης μας με αυτή είναι να εξηγήσουμε το πολλαπλά «αυτονόητο» και το αμείλικτα «δεδομένο» στοιχείο της που μας παγιδεύει και μας εκτρέπει τη σκέψη σε λανθασμένη τροχιά. Τι εννοώ. Μπορεί η μια ημέρα να έρχεται μετά την άλλη, αλλά αυτό το δεδομένο σκηνικό οφείλουμε να το ψηλαφίσουμε.

     Το ότι η ροή των ημερών είναι απόλυτα δεδομένη δημιουργεί μια βεβαιότητα / προκατάληψη ότι στο εν λόγω ζήτημα δεν «χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν». Εδώ η άποψή μου είναι ακριβώς αντίθετη σ’ αυτή την απολύτως εδραία αίσθηση. Οφείλουμε να «δοξάζουμε» που υπάρχουμε την κάθε ημέρα, να νιώθουμε ευτυχισμένοι και μόνο για το γεγονός ότι βλέπουμε το φως του ήλιου. Η κάθε ημέρα είναι «θεία δωρεά», αλλά οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε για να βρεθούμε στην επόμενη πιο δύσκολη στάση μας απέναντι στην ημέρα, στην κατάκτηση της ημέρας, της κάθε ημέρας.

     Η δεύτερη παρατήρηση που συνδυάζεται με την πρώτη είναι η εξής. Ναι μεν η ημέρα και η κάθε ημέρα είναι δωρεά, αλλά για να κατανοηθεί το νόημα της δωρεάς και για να κατανοήσουμε το μεγαλείο της ημέρας οφείλουμε να την κατακτήσουμε. Οφείλουμε να της δώσουμε περιεχόμενο, νόημα και αξία, έτσι ώστε να αποτελεί μια βιωμένη πραγματικότητα στην οποία αυτοολοκληρώνεται η ζωή μας και ο εαυτός μας. Αλλιώς οι ημέρες είναι μια χρονική ακολουθία και εμείς απλοί παρατηρητές της… Εν ολίγοις οφείλουμε να ανακαλύπτουμε την ομορφιά της κάθε ημέρας μέσα από τη λειτουργία μας, γιατί μόνο έτσι γευόμαστε την ουσία της ημέρας και του εαυτού μας.

      Οι επόμενες παρατηρήσεις είναι πιο πεζές και περισσότερο κατανοητές. Η ημέρα δεν είναι απλά και μόνο μια έκφραση της ροής του χρόνου, αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο χρόνος δεν «ρέει» με τον ίδιο τρόπο όπως στη Γη και στο υπόλοιπο Σύμπαν. Και βέβαια ημέρα δεν είναι οι 24 ώρες του ρολογιού, ούτε τα τμήματά της και οι ώρες της είναι ισοδύναμα μεταξύ τους. Είναι άλλη η σχέση μας με τα πρωινό, άλλη με το μεσημέρι και άλλη με το απόγευμα και με το βράδυ. Αυτό εύκολα κάποιος το αντιλαμβάνεται αρκεί να αφήνει το στοχασμό του να φτερουγίζει – και πιο ορθά να τον καλλιεργεί – σ’ ό,τι φέρνει η ίδια η σκέψη μας που είναι πάντα φοβερά ελεύθερη και κυριολεκτικά «ασύδοτη» αλλά και μόνιμα ερευνητική και απίθανα επινοητική.

     Μια ημέρα είναι πολύ διαφορετική αν έχουμε ξυπνήσει πολύ πρωί και παρατηρήσουμε την αποκάλυψη μορφών και χρωμάτων και αναρωτηθούμε το πώς γίνεται όλο αυτό το ξεκίνημα του σκηνικού της ημέρας. Το ξύπνημα της φύσης είναι μια ιεροτελεστία και αν η πνευματική καλλιέργειά μας ψυχανεμίζεται με κάθε σκίρτημα, βρίσκουμε ψυχικούς θησαυρούς που με κανέναν άλλο τρόπο δεν θα ανακαλυφθούν! Είναι επίσης πολύ διαφορετική αν το βραδάκι η σκέψη μας συνδεθεί με το ξεθώριασμα των εικόνων και με την «υποστολή» της όλης δραστηριότητας φύσης και κοινωνίας και επινοήσει τη δική της ερμηνεία σ’ ό,τι συμβαίνει.

      Εκείνο που έχει μεγάλη αξία είναι η δυνατότητά μας να αντιλαμβανόμαστε την κάθε ημέρα ως ξεχωριστή ημέρα, ως μια ημέρα με μοναδική ταυτότητα που αν δεν την ανακαλύψουμε, απλά δεν θα έχουμε γευθεί στην ουσία αυτή την ημέρα. Κάθε ημέρα είναι διαφορετική και το ότι η όποια επαναληψιμότητα των ημερών εμφανίζεται ισχυρή είναι γιατί εμείς δεν μπορούμε να δούμε την ιδιαιτερότητα της κάθε ημέρας. Κάθε ημέρα είναι διαφορετική, γιατί λειτουργούμε διαφορετικά.

     Μόνο που αυτή η διαφορετικότητά μας για να γίνει ορατή δεν μπορεί να αφορά τα επουσιώδη ζητήματα της ζωής μας αλλά τα σπουδαία και σπουδαία δεν είναι μόνο κάποια «ορατά» ξεχωριστά γεγονότα – μια γιορτή, μια εκδήλωση, μια επίσκεψη κλπ – αλλά και ένας στοχασμός, μια βαθυστόχαστη σκέψη, μια όμορφη παρατήρηση σε κάτι φαινομενικά αδιάφορο. Κάθε ημέρα είναι διαφορετική, γιατί εμείς είμαστε διαφορετικοί. Και εδώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σπουδή, αρκεί να στοχαστούμε το πώς μεγαλώνουμε και το πώς αλλάζουμε. Αυτά δεν τα φέρνει τα γυρίσματα της κάθε ημέρας και της δικής μας λειτουργίας;

      Εν κατακλείδι, για να μπορούμε να κατανοούμε διαρκώς τη σχέση μας με την ημέρα, με την κάθε ημέρα οφείλουμε να βρίσκουμε την ομορφιά της που είναι και ομορφιά της ζωής και του εαυτού μας!

Υ.Γ.

Προσωπικά πέραν των προαναφερθέντων ξεχωρίζω την κάθε ημέρα και της δίνω περιεχόμενο – προφανώς αγνοώντας την ημερολογιακή της ταυτότητα γιατί αυτή δεν σημαίνει τίποτα – δημιουργώντας ξεχωριστά κάθε φορά γεγονότα, απλά προσωπικά γεγονότα, αλλά γεγονότα – δημιουργήματά μου όπως, για παράδειγμα, η γραφή ενός συγκεκριμένου κάθε φορά άρθρου, που προφανώς απαιτεί μια συγκροτημένη ως ένα βαθμό συλλογιστική.

Αποτέλεσμα εικόνας για ανατολη ηλιου

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: