Αρχική > πανεπιστήμιο > Μπούρας για αστυνομία στα ΑΕΙ: Για να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα θα δημιουργήσουμε ένα άλλο

Μπούρας για αστυνομία στα ΑΕΙ: Για να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα θα δημιουργήσουμε ένα άλλο

“Με ιδεοληψίες και υπερβολές δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα” Η πρόταση που ακολουθεί τη μέση οδό

10:30,18.01.2021

«Πολλές φορές η ακύρωση ενός σωστού μέτρου οφείλεται στην υπερβολή και την προβολή για λόγους πολιτικής διαχείρισης. Αυτό συμβαίνει και με την προστασία και τη φύλαξη των Πανεπιστημίων» αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας σε άρθρο στο «Βήμα».

«Ενώ υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα οι χειρισμοί είναι λάθος. Συγκεκριμένα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο ο Πρύτανης μπορεί να καλέσει την αστυνομία αν γίνονται παρεμβατικές ενέργειες. Το ερώτημα είναι γιατί ο Πρύτανης δεν καλεί την αστυνομία και τι μέτρα πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία για αυτό» επισημαίνει ο κ. Μπούρας και συνεχίζει: «Ο Πρύτανης δεν την καλεί γιατί υπάρχει κουλτούρα δαιμονοποίησης της αστυνομίας, ιδεοληψίες και φόβος για το χειρισμό της κατάστασης.

Προφανώς σε αυτή τη περίπτωση όταν συμβαίνουν παρεμβατικές ενέργειες και δεν καλείται η αστυνομία έχουμε παράβαση καθήκοντος. Δείτε τι συμβαίνει λοιπόν. Ο Πρύτανης δεν καλεί την αστυνομία και η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Επομένως αδιέξοδο. Τι προτείνεται τώρα; Να είναι μόνιμα η αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Είναι όμως μόνιμα η αστυνομία σε πλατείες, χώρους συνάθροισης, σχολεία κλπ. Όχι.

Γιατί δεν είναι; Η απάντηση είναι ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι διακριτικά και αποτελεσματικά να προλαμβάνει καταστάσεις. Επομένως για να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα θα δημιουργήσουμε ένα άλλο, αυτό που θα προκαλεί ένταση από την παρουσία της αστυνομίας.

Πρέπει να ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση ότι κάθε Πανεπιστήμιο έχει ιδιαιτερότητες, δυσκολίες και προβλήματα, αναφορικά με το χειρισμό αυτής της κατάστασης. Διαφορετική είναι η κατάσταση στα Πανεπιστήμια που είναι μέσα στις πόλεις και εντελώς διαφορετική σε αυτά έκτος των πόλεων.

Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον όποιο σχεδιασμό. Στη συνέχεια η Πολιτεία σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια θα σχεδιάσει για κάθε Πανεπιστήμιο μία πολιτική φύλαξης και προστασίας. Αυτό θα αφορά σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν και είναι αποτελεσματικά. Επίσης δεν είναι κοστοβόρα και δεν θα απαιτούν πολύ χρόνο να υλοποιηθούν.

Με βάση αυτή τη πολιτική σε κάθε Πανεπιστήμιο δημιουργείται Υπηρεσία Προστασίας και Φύλαξης χωρίς προανακριτικές αρμοδιότητες, η οποία θα ανήκει στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρύτανη και αυτή η αρμοδιότητα θα συνοδεύεται και από ευθύνες παράβασης καθήκοντος αν δεν χρησιμοποιηθεί, όταν και αν γίνουν παρεμβατικές ενέργειες.

Η Υπηρεσία αυτή θα στελεχωθεί από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος. και να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Φυσικά η αστυνομία όταν συμβαίνουν αδικήματα που προβλέπονται από τη νομοθεσία, πρέπει να επεμβαίνει άμεσα.

Ας εμπιστευτούμε τα Πανεπιστήμια και τις Συγκλήτους, αν αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με ιδεοληψίες και υπερβολές δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα».

24 συνολικά κρούσματα covid 19 στο Πανεπιστήμιο Πατρών | Τέταρτο

Πανεπιστήμιο Πατρών

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: