Αρχική > επιστήμη, κοινωνία, νέες τεχνολογίες > Οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες του 2020

Οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες του 2020

Οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες του 2020

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες που, αν και βρίσκονταν σε αρχικά στάδια το 2020, θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια.

    Στο μέλλον, η σύνθεση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα επιταχύνει την ανάπτυξη νέων ζωτικών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά θα δοκιμαστούν σε «εικονικούς» ασθενείς και οι «μικροβελόνες» που θα χρησιμοποιούνται για τη χορήγησή τους δεν θα προκαλούν πόνο, ούτε καν την αίσθηση του τσιμπήματος.

    Αυτές είναι τρεις από τις κορυφαίες 10 αναδυόμενες τεχνολογικές καινοτομίες του 2020, όπως παρουσιάζονται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), οι οποίες αν και βρίσκονται στα αρχικά στάδια, θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

1. Ψηφιακή ιατρική– Εφαρμογές και bots που μπορούν να ενισχύσουν την παραδοσιακή ιατρική και να παρέχουν υποστήριξη σε ασθενείς με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

2. Σύνθεση Ολόκληρου Γονιδιώματος– Η ικανότητα να γράφουμε το γονιδίωμά μας θα βοηθήσει αναπόφευκτα τους γιατρούς να θεραπεύσουν γενετικές ασθένειες.

3. Εικονικοί ασθενείς– Η χρήση μοντέλων υπολογιστών θα μπορούσε να κάνει τις δοκιμές εμβολίων γρηγορότερες και φθηνότερες και θα μείωνε σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται για πειραματισμό.

4. Μικροβελόνες για ανώδυνες ενέσεις και δοκιμές– Αυτές οι μικροσκοπικές βελόνες υπόσχονται χωρίς πόνο ενέσεις και εξετάσεις αίματος. Οι μικροβελόνες δεν αγγίζουν τα νεύρα. Δεδομένου ότι η διαδικασία δεν απαιτεί δαπανηρό εξοπλισμό ή πολλή εκπαίδευση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές που συνήθως δεν λαμβάνουν ιατρικές τεχνολογίες αιχμής.

5. Ηλεκτροκίνηση– Οι ηλεκτρικοί κινητήρες πρόωσης θα εξαλείψουν τις άμεσες εκπομπές άνθρακα και θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος των καυσίμων έως και 90%, τη συντήρηση έως και 50% και τον θόρυβο κατά σχεδόν 70%. Τα ηλεκτρικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να έχουν πραγματική αγορά σε πτήσεις μικρών αποστάσεων.

6. Τσιμέντο χαμηλότερου άνθρακα– Εάν η παραγωγή τσιμέντου ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εκπομπή μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές εργάζονται σε προσεγγίσεις χαμηλότερου άνθρακα αλλάζοντας τη συνταγή, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και χρησιμοποιώντας τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

7. Sun-Powered Chemistry– Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιεί το ηλιακό φως για να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα σε απαραίτητες χημικές ουσίες που κατασκευάζονται επί του παρόντος με ορυκτά καύσιμα. Θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές με δύο τρόπους: Χρησιμοποιώντας ανεπιθύμητο αέριο ως πρώτη ύλη και χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως ως πηγή ενέργειας αντί για ορυκτά καύσιμα.

8. Πράσινο υδρογόνο– Οι τρέχουσες μέθοδοι παραγωγής υδρογόνου δεν είναι περιβαλλοντικά αποδοτικές. Το πράσινο υδρογόνο χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ισχύ στη διαδικασία ηλεκτρόλυσης που χωρίζει τα μόρια του νερού.

9. Κβαντικοί αισθητήρες– Επιτρέπουν αυτόνομα οχήματα που μπορούν να «δουν» γύρω από τις γωνίες, υποβρύχια συστήματα πλοήγησης, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ηφαιστειακή δραστηριότητα και σεισμούς, και φορητούς σαρωτές που παρακολουθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής.

10. Spatial Computing– Θα επιτρέψει στις τεχνικές εξελίξεις στους αισθητήρες και τη ρομποτική να παρέχουν πολύ πιο γρήγορες και ακριβέστερες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων γύρω τους.

Οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες του 2020

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία του WEF για τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες που, αν και βρίσκονταν σε αρχικά στάδια το 2020, θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: