Αρχική > πολιτική > Αδιέξοδη η τοξική αντιπαράθεση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖ.Α.

Αδιέξοδη η τοξική αντιπαράθεση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖ.Α.

Χριστιανοί και Πολιτική – Πώς επιδίδονται οι χριστιανοί στην πολιτική; |  Καθολική Επισκοπή Σύρου | Επίσημη Ιστοσελίδα

Του Νίκου Τσούλια

     Σήμερα μετά τις τελευταίες εκλογές έχουμε στη χώρα μας την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού. Οι κύριες τάσεις που αναπτύχθηκαν της δεκαετίας που μας πέρασαν ήταν οι εξής: ο λαϊκίστικος πολιτικός λόγος περί κατάργησης των μνημονίων του ΣΥΡΙΖΑ και η μετωπική πολιτική της ΝΔ με το σύνθημα “να φύγουν οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ”. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ προέκριναν κάποια πολιτικό σχεδιασμό για την υπέρβαση της κρίσης και πολύ περισσότερο δεν είχαν και δεν έχουν καμιά εθνική στρατηγική.

     Δημιούργησαν και στη συνέχεια “καβάλησαν” στο χωρίς περιεχόμενο και προσανατολισμό ρεύμα με ψευδεπίγραφες πολιτικές με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το κενό, η αναπαραγωγή και η επέκταση της κρίσης. Τώρα πια δεν αρκεί να φορτώσουν τα πάντα στην Κεντροαριστερά. Τι άφησε πίσω του ο δήθεν λυτρωτικός και απελευθερωτικός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ; Καμιά ανάπτυξη παρά μόνο ύφεση, διάλυση των θεσμών, φτωχοποίηση και της μεσαίας τάξης και την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Και στην επόμενη φάση, όλα αυτά έδωσαν αέρα νίκης – πρωτόγνωρης σε έκταση για τα μεταπολιτευτικά χρονικά – στη Ν.Δ.

     Αλλά και η Ν.Δ. τι στίγμα έχει δώσει μέχρι τώρα στην οικονομία και στην κοινωνία; Διαλαλούσε το κύμα των χρυσοφόρων επενδύσεων (στο Ελληνικό κλπ) από το διεθνές κεφάλαιο, επειδή θα ισοπέδωνε το εργασιακό τοπίο και επειδή είχαν κοινή ιδεολογία, τον νεοφιλελευθερισμό. Εδώ η ΝΔ “θέλει” να αγνοεί την οικονομική και παραγωγική πραγματικότητα της χώρας, που στηρίζεται στις πολλές μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και πουλάει μεταξωτές κορδέλες για μεγαλοεπενδυτές. Είναι εντυπωσιακό το εξής γεγονός. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει διαμορφώσει ούτε καν ένα ικανοποιητικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε.

     Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι παγιδευμένο. Δεν εκφράζει ούτε ενισχύει ούτε αναδεικνύει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται στα μεγάλα προβλήματα της χώρας ούτε στις προτάσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Είναι μια αντιπαράθεση στείρα και τοξική. Όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί τον πρωθυπουργό ως “τον μεγαλύτερο απατεώνα της πολιτικής”, όταν γίνεται πολιτική όξυνση με βάση το σπίτι του Τσίπρα ή τις βόλτες του Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, έχει υπονομευθεί κάθε έννοια πολιτικού και κοινοβουλευτικού διαλόγου.

     Και το Κίνημα Αλλαγής τι κάνει; Αρθρώνει έναν προγραμματικό, πολιτικό λόγο, αντιπολιτεύεται με δημιουργικότητα και μετριοπάθεια επί της ουσίας των προβλημάτων, διαμορφώνει εξειδικευμένες πολιτικές θέσεις για όλα τα ζητήματα της χώρας, συνδιαλέγεται με τις επιμέρους κοινωνικές δυνάμεις, στέκεται στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Αλλά πρέπει παράλληλα να υπερβεί τους τοίχους της τυχοδιωκτισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το παιχνίδι συμφερόντων των ΜΜΕ, γιατί βολεύονται από την απουσία παραγωγής πολιτικής στη χωρίς ουσία αντιπαράθεση αυτών των δύο κομμάτων.

     Και πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να επιμείνει σε αυτή την πολιτική κουλτούρα: της εθνικής συνεννόησης, του ουσιαστικού πολιτικού, κοινοβουλευτικού και κοινωνικού διαλόγου, της διαμόρφωσης θέσεων και προτάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μπορεί να αργεί να βγει στην επιφάνεια η ουσία της πραγματικότητας και το “φαίνεσθαι” να επικρατεί στο “είναι” και στο “γίγνεσθαι”, αλλά η ίδια η ζωή, οι ανάγκες της χώρας μας, της κοινωνίας και των εργαζόμενων θα θέσουν τα ουσιαστικά προβλήματα, θα απαιτήσουν ιδέες, προτάσεις, λύσεις!

Βουλή: Με θερμομέτρηση από εβδομάδα η είσοδος στη Βουλή | ΣΚΑΪ

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: