Αρχική > πολιτική > Κάποτε στην Αμερική…

Κάποτε στην Αμερική…

Εισβολή στο Καπιτώλιο : Οι φωτογραφίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη -  Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Τι γίνεται στην Αμερική;

Του Νίκου Τσούλια

     Από που μπορεί να είναι οι εικόνες εισβολής όχλου διαδηλωτών στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, όταν δεν έχουν αναφορά στο παρελθόν; Πόσο βαθιές είναι οι ρίζες αυτού του ακραίου αντιδραστικού και λαϊκίστικου ρεύματος μέσα στην αμερικάνικη κοινωνία; Κατά πόσο έχει τραυματιστεί η δημοκρατία από αυτή την πρωτόγνωρης μορφής σκληρή βία; Η χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας από τι ακριβώς κινδυνεύει; Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στην άσκηση της πολιτική στις ΗΠΑ;

     Πολλά ερωτήματα τίθενται πλέον και δύσκολα μπορεί να απαντηθούν με κάποια βεβαιότητα. Ωστόσο, μπορούμε να θεωρήσουμε κάποιες εκτιμήσεις ως βάσιμες. Οι πολιτικοί θεσμοί λειτούργησαν τελικά – αν και με μεγάλη καθυστέρηση και δεν είχαμε κατάργηση της νομιμότητας. Η εικόνα των ΗΠΑ τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη διεθνή σκηνή έχει τρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η απόπειρα πραξικοπήματος δεν πέρασε, αλλά ο απόλυτος και βίαιος τρόπος αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, του Συντάγματος και της νομιμότητας παραμένει ως βαριά σκιά στο γόητρο της Αμερικάνικης πολιτείας με πολλαπλές προεκτάσεις στη μελλοντική πορεία της χώρας.

     Ας δούμε μερικές αναφορές από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που σαφώς δίνουν και τροφή για τη γραφή της ιστορίας. “Η δημοκρατία υπό πολιορκία… σκηνές χωρίς προηγούμενο στην Ουάσινγκτον με ορδές υποστηρικτών του Τραμπ να καταλαμβάνουν τον ναό της αμερικανικής διπλωματίας” (Daily Telegraph). «Το Καπιτώλιο πολιορκημένο – οι υποστηρικτές του Τραμπ καταλαμβάνουν την καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας» (Times).

     “Αυτές οι βιαιότητες αποτελούν την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο». (Guardian). «Ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε το χάος που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ» (El Pais). Η La Repubblica κάνει παραλληλισμό με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία στα χρόνια του 1920: «Η Αμερική, ολόκληρη η Αμερική, βίωσε με φρίκη απ’ ευθείας από την τηλεόραση το αντίστοιχο μιας πορείας προς τη Ρώμη στην Ουάσινγκτον, την εισβολή στο Καπιτώλιο, το πλήγμα στην ίδια την ιερότητα της δημοκρατίας της».

     «Η επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας πήρε μια στροφή τόσο συγκεκριμένη όσο και συμβολική, όταν μερικοί από τους οπαδούς του, κινητοποιημένοι από την ομιλία του, κατάφεραν να διεισδύσουν δια της βίας μέσα στο Καπιτώλιο» (Liberation). «Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία. Η Αμερική γνώρισε την πρώτη της βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος και ο πρόεδρος, τα ψέματά του και ένα ασπόνδυλο ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πολιτικά υπεύθυνοι» (Die Welt).

     Η μαχαιριά στη δημοκρατία δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική του Τραμπ αλλά έχει αναφορά και στην αμερικάνικη κοινωνία, σε εκείνο το μέρος της που χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό, από ακροδεξιά πρακτική, από ρατσισμό, από βία. Όλο το προηγούμενο διάστημα και καθ’ όλη την πενταετία του Τραμπ οι ΗΠΑ χαρακτηρίζονταν από έλλειμμα δημοκρατίας, από αυταρχισμό και από βαθύ σκοταδισμό.

     Ο Τραμπ επεδίωκε να αντιγράψει το μοντέλο εξουσίας του Πούτιν και του Ερντογάν, που έχουν υποτάξει όλους τους πολιτικούς και τους κοινωνικούς θεσμούς, με μοναδικό στόχο την αναπαραγωγή της εξουσίας του. Κατέστρεψε κάθε έννοια πολιτικού φιλελευθερισμού, που αποτελούσε τη βασική ιδεολογική σημαία των ΗΠΑ έναντι του Ανατολικού μπλοκ και του Τρίτου κόσμου.

     Οι ΗΠΑ αν και εξήλθαν νικήτριες από τον μακροχρόνιο Ψυχρό πόλεμο, σήμερα εμφανίζονται αδύναμες. Η οικονομία τους δεν έχει δυναμική. Νιώθουν τη βαριά ανάσα της Κίνας στην πορεία της παγκόσμιας ηγεμονίας. Αν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν σημαιοφόρος της Δύσης και του Δυτικού πολιτισμού γενικότερα, σήμερα δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν τον Δυτικό κόσμο ούτε με αξίες ούτε με την πολιτική τους. Η όποια σημερινή ηγεμονία της στηρίζεται σε λιγότερους πυλώνες: στο δολάριο, στις νέες τεχνολογίες, στην πολεμική μηχανή – με δεδομένο ότι είναι η μόνη χώρα που έχει δυνατότητα στρατιωτικής παρέμβασης σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

     Κατά την γνώμη μου, η κύρια επιλογή των ΗΠΑ για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις αυτού του πολλαπλά αρνητικού ιστορικού συμβάντος είναι στην ενίσχυση του πεδίου των αξιών (της δημοκρατίας, του φιλελευθερισμού, της ισονομίας, της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης…) και στη συμπόρευσή τους με την Ευρώπη.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Υπουργοί συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν  τον Τραμπ από την εξουσία - CNN.gr

Εικόνα

Δείτε πως τρολάρουν οι Τούρκοι τους Αμερικάνους για την εισβολή στο  Καπιτώλιο | newsbreak

Εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ | Η Εφημερίδα των Συντακτών

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: