Αρχική > πολιτική > Το ΠΑΣΟΚ ως ευθύνη για το σήμερα και το αύριο

Το ΠΑΣΟΚ ως ευθύνη για το σήμερα και το αύριο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ- Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ 3η Σεπτέμβρη 1974

 

Του Νίκου Τσούλια

Γραμματέα του Τομέα Παιδείας

του Κινήματος Αλλαγής.

 

     Η 3η Σεπτέμβρη 1974 είναι σταθμός στην ιστορία μας. Δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, από πολιτικά στελέχη και από πολίτες το ΠΑΣΟΚ. Ζήσαμε μαζί του την πιο φωτεινή ιστορική περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας. Από την ελπίδα και τον βαθύ ριζοσπαστισμό του, στη μεγαλειώδη ανάπτυξή του, στην ωρίμανσή του, στη μακρόχρονη κυβερνητική του παρουσία αλλά και στην άδικη συστολή του.

     Πρόσφερε στην πατρίδα μας τρεις μεγάλες ιστορικές κατακτήσεις: τον εκδημοκρατισμό, τον εκσυγχρονισμό και την ένταξή μας στο στενό οικονομικό και πολιτικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στην καλύτερη θέση που είχε ποτέ η Ελλάδα στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

     Η Αλλαγή του 1981 αποτέλεσε το αποφασιστικό βήμα της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής προόδου, της εθνικής συμφιλίωσης και του πατριωτισμού, του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων του πολίτη. Η Ελλάδα άλλαξε οριστικά. Έγινε βαθιά δημοκρατική χώρα. Οι θεσμοί: τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικαλισμός, κοινωνικά κινήματα ισχυροποιήθηκαν.

     Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μια κουλτούρα: των μεταρρυθμίσεων, της μετριοπάθειας, της κοινωνικής συνεννόησης, των πολιτικών συνθέσεων. Όσοι λατρέψαμε αυτό το κόμμα και αγωνιστήκαμε μαζί του δεν μένουμε σε καμιά νοσταλγία του παρελθόντος. Το ιστορικό φορτίο του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτική ευθύνη για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας.

     Χωρίς ισχυρή Κεντροαριστερά δεν υπάρχει πρόοδος στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ξέραμε τη Ν.Δ. – είναι σταθερά και αταλάντευτα εκφραστής του συντηρητισμού και του νεοφιλελευθερισμού, των ταξικών διακρίσεων και των ανισοτήτων. Έμβλημά της το «ό,τι λένε οι αγορές». Δεν υπάρχουν κοινωνία, πολίτες, εργαζόμενοι.

     Γνωρίσαμε και την αριστερά – την αριστερά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μοναδική ιδεολογία της ο λαϊκισμός. Εργαλείο της η με κάθε τρόπο εξαπάτηση του λαού. Σκοπός της η νομή της εξουσίας. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την Κεντροαριστερά. Απέτυχε. Όσους γυρολόγους και να μάζεψε, όσες εξαχρειωμένες συνειδήσεις υποταγμένων και να διέσυρε χαρίζοντάς τους χρήμα και εξουσία δεν κομίζει κανένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Το παραμυθένιο όνειρο που διαλαλούσε και υποσχέθηκε στο λαό ήταν εφιάλτης. Με την κυβερνητική του πολιτική ανέδειξε τη δεξιά πρώτη φορά τόσο ισχυρή ιδεολογικά.

     Οι σύντροφοι και οι φίλοι μας που μέχρι χθες πορευόμαστε μαζί και στη συνέχεια μας χώρισε η κρίση τώρα βλέπουν την ανάγκη για τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Δεν είναι απλά θέμα κομματικής και πολιτικής επιλογής. Είναι ιστορική ευθύνη για ένα φωτεινό μέλλον στην πατρίδα μας.

     Κατανοητές και αποδεκτές οι κάθε λογής ενστάσεις για τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας. Αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο σ’ αυτές. Μια τέτοια στάση μας αδικεί όλους όσους αγωνιούμε για μια πραγματική πρόοδο.

     Ο κομματικός χώρος μας, το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, παραμένει δημιουργικός – ας είναι μικρότερος από τα άλλα δύο κόμματα. Ποιο άλλο κόμμα έχει διαμορφώσει τόσο σύγχρονες, επεξεργασμένες, ρεαλιστικές θέσεις στην Οικονομία, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πράσινη / Βιώσιμη ανάπτυξη, στην Ασφάλιση, στην Προστασία του Πολίτη και τα δημοκρατικά δικαιώματα, στην Ενέργεια κλπ κλπ;

     Στην Κεντροαριστερά αντιστοιχεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του λαού μας. Οφείλουμε να την εκφράσουμε και πολιτικά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο μόνο κόμμα που έχει την πολιτική πρόταση και την ιδεολογία της.

 

Κοινή συνεδρίαση της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ με τη Δημοτική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ -  CorfuPress.com

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: