Αρχική > εκπαίδευση, εκπαιδευτικός > Αξιοκρατικές επιλογές ή … πάμε σαν άλλοτε;

Αξιοκρατικές επιλογές ή … πάμε σαν άλλοτε;

In seconda i banchi sono una moltitudine di truciolato verde e metallo, di diverse altezze, accoppiati a sedie che non sfigurerebbero nella casa dei sette nani. E gli abitatori della classe, alunni…

 

Γράφει ο Δημήτρης Νικηφόρος, πρώην  Αν. Αιρετός ΚΥΣΔΕ

 

Κατακαλόκαιρα και εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, ως είθισται, πρόκειται να τοποθετηθούν – για άλλη μια φορά – προσωρινοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Και τούτο γιατί, ένα χρόνο μετά την τοποθέτησή της στο Υπουργείο Παιδείας και ένα μόλις  μήνα από την παράταση της θητείας των νυν υπηρετούντων Διευθυντών Εκπαίδευσης «για αόριστο χρόνο, μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από νέα στελέχη», στο Υπουργείο Παιδείας θυμήθηκαν – έτσι ξαφνικά – ότι η θητεία τους «έχει ήδη λήξει από την 31 Ιουλίου 2018», ότι «όπως έχει ήδη κριθεί, έχουν αναδειχθεί και τοποθετηθεί κατ’ εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων» και ότι «δεκάδες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης λειτουργούν με αναπληρωτές των Διευθυντών Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων» (βλ. αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας).

Αξίζει, ωστόσο, να θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβη σε παρόμοια διαδικασία του παρελθόντος (Αύγουστος 2004), μέσα από το παρακάτω απόσπασμα ανακοίνωσής μου, ως αναπληρωματικού αιρετού μέλους, τότε, στο Συμβούλιο Επιλογής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

« …. Το Συμβούλιο που συγκροτήθηκε ειδικά για την επιλογή των Διευθυντών και των Προϊσταμένων ΔΕ – τρεις καθηγητές ΑΕΙ, ένας πάρεδρος ΠΙ, ένας Διευθυντής ΔΕ και οι δύο αιρετοί μας στο ΚΥΣΔΕ – διαμόρφωσε την πρότασή του μέσα σε έξι (06) ώρες συνολικά. Δηλαδή αφιέρωσαν 6,5 περίπου λεπτά για κάθε περιοχή της χώρας και μόλις 25 δευτερόλεπτα για κάθε υποψήφιο !!! Αυτό κι αν είναι ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες.

Η διαδικασία, που ψηφίστηκε την Παρασκευή 28/8 και προέβλεπε μελέτη των 850 φακέλων από τους εισηγητές το ίδιο βράδυ και δύο μόνο συνεδριάσεις – Σάββατο πρωί και Κυριακή απόγευμα – δεν καταγγέλθηκε έγκαιρα από κανένα μέλος του Συμβουλίου.

Έτσι επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, οι αρχικές εκτιμήσεις του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. που έκανε λόγο για «απόπειρα κομματικού ελέγχου και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών» και καλούσε τους αιρετούς του ΚΥΣΔΕ να μη συμμετάσχουν σε μια διαδικασία-παρωδία….».  (http://www.edra.gr/modules1.php?name=News&file=article&sid=19353).

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά τα «αμερόληπτα και αξιόπιστα Συμβούλια Επιλογής», από τα οποία έχουν αποκλειστεί οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, θα αποφασίσουν με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, σύμφωνα δηλαδή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας!

02-08-2020

Δημήτρης Νικηφόρος

 

This image makes me so happy! Toddler mamas definitely get a photo of your little one playing with their best friends!

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: