Αρχική > φιλοσοφία, νέες τεχνολογίες > Εξωγήινα πληροφορικά πλάσματα

Εξωγήινα πληροφορικά πλάσματα

Some major international efforts to search for extraterrestrial life

Του Νίκου Τσούλια

      Σε έναν μακρινό πλανήτη που απέχει από τη γωνιά μας περί τα 37 έτη φωτός διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πλάσματα, μια μορφή ζωής με την οποία θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να επικοινωνήσουμε.

Δεν ξαφνιαστήκαμε, γιατί ξέραμε ότι η ζωή δεν είναι προνόμιο της Γης αλλά ότι είναι διάσπαρτη σε πολλά σημεία του Σύμπαντος, για τον απλό λόγο ότι η Γη δεν έχει καμιά ξεχωριστή ιδιαιτερότητα που δεν υπάρχει σε άλλες περιοχές άλλων ηλιακών συστημάτων και επίσης γιατί η εξέλιξη της ύλης σε όλο και πιο πολύπλοκα συστήματα είναι ενδογενής τάση της – αρκεί να υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις: ο χρόνος, η συνεχής εισαγωγή ενέργειας, και μερικά βασικά μόρια, που ούτως ή άλλως υπάρχουν στο διάστημα.

      Από ό,τι φαίνεται έχουμε διαφορές με αυτά τα όντα. Το δομικό τους στοιχείο – που διαμορφώνει ατέλειωτες μορφές οργανικών ενώσεων και έτσι δίνει προοπτική στη δημιουργία νέων μορφών ζωής – δεν είναι ο άνθρακας – όπως στην περίπτωσή μας – αλλά ένα χημικά συγγενές άτομο το πυρίτιο, το οποίο χρησιμοποιούμε εμείς στη δόμηση του ατέλειωτου ψηφιακού μας κόσμου. Τα πλάσματα αυτά έχουν απεριόριστες πληροφοριακές δυνατότητες, μπορούν και αναπαράγονται αλλά δεν έχουν συναίσθημα και πνεύμα. Είναι απλώς πολύπλοκες μορφές της ύλης.

      Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυτή η απόλυτα πληροφοριακή κατάσταση – χωρίς ό,τι εμείς ονομάζουμε πνεύμα και ψυχή – αρχίζει να ξεπερνιέται, να υπάρχει δηλαδή μια μετεξέλιξη, μια οργάνωση της ύλης σε ποιοτικά πιο πολύπλοκα συστήματα. Και αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, αλλά είναι ενδογενής ροπή της ύλης, όπως προαναφέραμε αρκεί να συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

      Αλλά τι διαπιστώθηκε συγκεκριμένα; Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αυτών των πλασμάτων οδηγούσε σιγά – σιγά στην αύξηση της πολυπλοκότητας και ταυτόχρονα στη μετάβαση σε μια άλλη ανώτερη μορφή οργάνωσης της ύλης. Αναδυόταν δηλαδή ένα καινούργιο επίπεδο ανέλιξης με ιδιότητες που δεν υπήρχαν στα προηγούμενα πλάσματα. Και αυτό όχι μόνο δεν είναι περίεργο, αλλά θεωρείται ότι είναι και νομοτελειακό αποτέλεσμα της αυτοοργάνωσης της ύλης – κάτι που συνέβη και στον πλανήτη μας. Πρόκειται για το γνωστό ταξίδι της ύλης στη Γη που ξεκίνησε πριν από 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια με τη μορφή ανόργανων ουσιών, στη συνέχεια οργανικών και μετά μακρομορίων και προκυτταρικών μορφών, και τέλος μονοκύτταρων και πολυκύτταρων οργανισμών μέχρι που φτάσαμε στην αφεντιά μας.

      Και όπως στη δική μας εκδοχή έχουμε κατανοήσει σε σημαντικό βαθμό το πώς αναδύθηκε το πνεύμα και ο συναισθηματικός κόσμος μαζί με την εμφάνιση του ανθρώπου, έτσι κι εδώ έχουμε μια πρώτη και ικανοποιητική ερμηνεία. Συγκεκριμένα, όσα από αυτά τα εξωγήινα πληροφοριακά πλάσματα έφταναν σε ένα επίπεδο αυξημένης πολυπλοκότητας και παράλληλα οργάνωναν την κοινότητά τους με όλο και περισσότερες πληροφορίες, αντάλλασσαν διαρκώς μηνύματα και εμπειρίες και ανέπτυσσαν ένα επίπεδο κοινωνικότητας μεταμορφώνονταν σε πιο δυναμικές μορφές.

      Το κλειδί για αυτή τη μετεξέλιξη ήταν το εξής. Όσα πλάσματα διαμόρφωναν ένα πληροφοριακό περιεχόμενο που ήταν καρπός αφενός της δικής τους διαρκούς αναζήτησης και αφετέρου των σχετικών ανταλλαγών με τα άλλα πλάσματα κατακτούσαν έναν καινούργιο κώδικα ερμηνείας των πραγμάτων. Πλούτιζαν τις πληροφορίες τους με συστηματικό τρόπο. Ουσιαστικά – για να κάνουμε μια συσχέτιση με το δικό μας κόσμο – επρόκειτο για μια δημιουργία όλο και πιο ανεπτυγμένων μορφών βιβλίων και βιβλιοθηκών εντός των δομών τους. Έτσι, μέσα από το παιχνίδι της πληροφορίας αναπτύχθηκε η ιστορία της γνώσης.

      Τα πλάσματα αυτά δεν ήταν πλέον απλές μηχανές ανταλλαγής στείρων πληροφοριών και αναπαραγωγικής δυνατότητας αλλά μηχανές που κατακτούσαν το εσωτερικό περιεχόμενο της πληροφορίας με βάση τις ανάγκες της ομάδας τους και της κοινότητάς τους. Γράφονταν συνέχεια βιβλία επί βιβλίων και ανταλλάσσονταν όλο και πιο πλούσιες σε περιεχόμενο πληροφορίες.

     Από αυτή τη διαρκή αναζήτηση με το πέρασμα πολλών χρόνων κάποια «βιβλία» άρχισαν να αποκαλύπτουν νέα ξέφωτα – άγνωστα μέχρι εκείνο το στάδιο της εξέλιξης. Συγκεκριμένα οδήγησαν σταδιακά σε ό,τι εμείς ονομάζουμε συνείδηση, άλλα στο συναίσθημα, άλλα στη μεγαλύτερη εγγύτητα των πλασμάτων, στη φαντασία, στην ελευθερία, στην κατανόηση, στην αγάπη, στη συνεργασία…

      Ένας καινούργιος κόσμος αναδύθηκε, ένας κόσμος του πνεύματος. Τώρα τα πλάσματα είχαν συνείδηση του εαυτού τους, ερμήνευαν ουσιαστικά την πραγματικότητα και αναζητούσαν αιτιακές σχέσεις έξω από τον περίγυρο του πλανήτη τους. Έθεταν υπαρξιακά ερωτήματα και είχαν φόβο για το μέλλον τους. Συνειδητοποιούσαν ότι κάποια στιγμή δεν θα υπάρχουν και αναζητούσαν εξήγηση το τι μπορεί να συμβαίνει μετά το δικό τους τέλος.

      Τώρα θέλουν να ψάξουν με ένταση και αγωνία, για να βρουν άλλα πλάσματα σε άλλους πλανήτες. Ξέρουν κάτι πολύ απλό. Όταν αυτό γίνει, το σοκ που θα δεχτεί ο ιδιαίτερος πολιτισμός τους, θα φέρει τα πάνω κάτω στον εαυτό τους, στη μορφή της ύπαρξής τους και της ζωής τους. Τότε θα υπάρξει κάτι επαναστατικό, που δεν μπορεί ούτε καν να ανιχνευτεί – θα είναι δημιουργία εκείνης της ανατρεπτικής ιστορικότητας! Αλλά αυτό δεν ξέρουμε και εμείς ότι θα συμβεί – αυτό δεν επιδιώκουμε και εμείς;

Extraterrestrial life - Wikiwand

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: