Αρχική > εκπαίδευση > Σχέδιο Προγραμματισμού του Τομέα Παιδείας (α μέρος)

Σχέδιο Προγραμματισμού του Τομέα Παιδείας (α μέρος)

για την επόμενη σχολική χρονιά (και το καλοκαίρι)

 

Garden Ornaments Life Size Child Reading Book Statues - Buy Life ...

 

 

30.6.2020

 

Του Νίκου Τσούλια

Γραμματέα του Τομέα Παιδείας

του Κινήματος Αλλαγής

 

Εισαγωγικές παρατηρήσεις:

 

α) Απαιτούνται ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ από τα μέλη μας και ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ, όπως τόνισε και η Πρόεδρος Φ. Γεννηματά.

β) Ο εν λόγω προγραμματισμός είναι σχέδιο. «Επιδιώκει» παρατηρήσεις, σχόλια, προτάσεις, αναθεωρήσεις, διαγραφές συμπληρώματα κλπ κλπ).

Φίλες και φίλοι,

     Το προηγούμενο διάστημα ο Τομέας μας παρουσίασε σημαντική δυναμική στα εκπαιδευτικά ζητήματα με συνεχείς παρεμβάσεις και με τεκμηριωμένες θέσεις αναδεικνύοντας την πολιτική του Κινήματος Αλλαγής.

     Θα σας αποσταλεί ο απολογισμός της εξάμηνης δράσης μας, με στόχο τις παρατηρήσεις σας, την κριτική σας και τις προτάσεις σας για τη βελτίωση της λειτουργίας μας.

     Παράλληλα, οφείλω να εξάρω τις πληθωρικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις των παρατάξεών μας ΔΗ.ΣΥ. και ΠΕΚ στο εκπαιδευτικό κίνημα.

     Η κρίση κατέδειξε τις πραγματικές πολιτικές που έχουν ανάγκη οι λαοί, τις πολιτικές που έχουν προοπτική!

Τα μηνύματα της εποχής:

· Κατέπεσαν νεοφιλελεύθερα δόγματα: η αγορά ως αυτορρυθμιστής των πάντων, η υπεροχή του «ιδιωτικού» έναντι του «δημοσίου», το προβάδισμα της οικονομίας έναντι της κοινωνίας…

· Αναδείχθηκε η ανάγκη για κοινωνικό κράτος στην υγεία, στην παιδεία, πρόνοια…

· Το αξιακό φορτίο της Σοσιαλδημοκρατίας είναι εδώ φωτεινό και ακτινοβόλο.

Όμως η συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. συνεχίζεται…

     Η κρίση της πανδημίας επέφερε μια συστολή των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών λειτουργιών της χώρας προκαλώντας έναν ιδιότυπο μετασχηματισμό της ίδιας της πολιτικής. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία επηρεάζει συνολικά την πορεία της χώρας μας. Προφανώς είναι ανάγκη να διαμορφώνουμε συνθήκες υπέρβασης αυτής της κρίσης.

     Στην εκπαίδευση έγινε συστηματική προσπάθεια συνέχισης της μαθησιακής λειτουργίας με την εξ αποστάσεως διδασκαλία, που αναπτύχθηκε τεχνολογικά με το Ψηφιακό σχολείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2011 και στηρίχτηκε με πολύ δημιουργικό τρόπο κυρίως από τις δυνάμεις μας στο εκπαιδευτικό κίνημα, από όλους εσάς.

     Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ εφαρμόζει μια συντηρητική εκπαιδευτική πολιτική προσαρμοσμένη στις επιλογές της δημοσιονομικής πειθαρχίας του νεοφιλελευθερισμού: από την υπόθεση των κολεγίων και την απόπειρα εισαγωγής κάμερας στις σχολικές αίθουσες μέχρι το πρόσφατο νομοσχέδιο.

     Αλλά δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζεται να ξηλώνονται βασικές επιστημονικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές όψεις του σχολείου. Καταργούνται ή μειώνονται δραματικά μαθησιακά πεδία που έχουν εδραιωθεί στην εκπαίδευση κυρίως από τη δεκαετία του 1980: οι Κοινωνικές επιστήμες, η Καλλιτεχνική Παιδεία, το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, η Τέχνη, η Μουσική, το Project, η Βιολογία, η Οικιακή Οικονομία, η Γεωλογία, ο Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός (εδώ αγνοείται παντελώς η ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης αντί να προάγεται!!!).

     Είναι δυνατόν η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να αναιρεί τις Κοινωνικές επιστήμες, την Τέχνη και κρίσιμες όψεις της Επιστήμης και της Γνώσης; Να τις εξοβελίζει από την εκπαίδευση;

     Έχει προϋπάρξει η έντονα λαϊκίστικη και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., που διαμόρφωσε ένα αντιπαιδαγωγικό πρότυπο της ήσσονος προσπάθειας, της απομείωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης – ακόμα και της αμφισβήτησης της αριστείας! Ήταν μια αντιμεταρρυθμιστική εκπαιδευτική πολιτική. Σήμερα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποκριτικά αντιπολιτεύεται σε πολιτικές της Ν.Δ. που ο ίδιος έχει εφαρμόσει (σύστημα πρόσβασης, στελέχη της εκπαίδευσης κλπ).

Φίλες και φίλοι,

     Αν συμπεριλάβουμε και τα κόμματα της αριστεράς, που διατρέχονται από εμμονικές αντιθέσεις σε κάθε αλλαγή, σε κάθε εξέλιξη της εκπαίδευσης, είμαστε η μόνη δημιουργική, μεταρρυθμιστική δύναμη στην παιδεία.

     Ο πολιτικός αγώνας απαιτεί αντιπαράθεση στα πραγματικά προβλήματα της χώρας με προτάσεις και ιδέες. Η ιδεολογία μας και οι αξίες μας είναι ισχυρές. Είναι αυτές που διαμόρφωσαν τις πιο φωτεινές περιόδους στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Ο πολιτικός αγώνας θέλει πίστη και πάθος.

     Προφανώς καμιά βουλησιαρχική νοοτροπία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Όμως χωρίς προσωπική θέληση και κομματική αυτοπεποίθηση δεν μπορεί να γίνει ούτε το πρώτο βήμα για την προαγωγή της πολιτικής μας πρότασης.

 

Boy and Girl Reading on a Tree Branch - All Classics Ltd - Custom ...

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: