Αρχική > πολιτική > Εισηγητική παρέμβαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην τηλεδιάσκεψη με τους Γραμματείς των Τομέων

Εισηγητική παρέμβαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην τηλεδιάσκεψη με τους Γραμματείς των Τομέων

Φώφη Γεννηματά: Εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ...

22 Μαΐου 2020

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

1. Όλο αυτό το διάστημα μέσα στην κρίση τους πανδημίας, είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί, να προετοιμάσουμε τους προτάσεις τους, να επεξεργαστούμε την στάση τους για όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους πολίτες.

Στα θέματα τους δημόσιας υγείας, τους οικονομίας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των αγροτών, των θεσμών, του πολιτισμού.

Θέλω να τους συγχαρώ για την σημαντική δουλειά τους.

Συμβάλλατε σημαντικά στην υπεύθυνη στάση τους, τους τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις τους, στο καθαρό προοδευτικό τους στίγμα.

Που έδωσαν περιεχόμενο και ουσία στην επιλογή τους για την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ.

Απέναντι τόσο τους συντηρητικές και ανεπαρκείς επιλογές τους Τους Δημοκρατίας, μακριά από την αμηχανία και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανοιχτή γραμμή με τους ενεργές δυνάμεις τους παραγωγής και τους Κοινωνίας.

Και σε αυτή την επιλογή σταθερά συνεχίζουμε. ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ.

Γιατί αυτή είναι και η θέληση του κόσμου τους παράταξης τους.

Αυτό τους το καταλάβουν όλοι.

Και αυτοί που «εκτελούν συμβόλαια», θεωρώντας ότι θα καταφέρουν είτε να τους σύρουν τους επιλογές τους, είτε να τους απαξιώσουν. Δεν θα το πετύχουν.

Είμαστε και θα είμαστε ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΙ.

Και θα δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο.

Γιατί τους ο αγώνας δεν είναι «ταχύτητας», είναι αντοχής.

Γιατί οι πολίτες θα κρίνουν με βάση τα πραγματικά τους προβλήματα, την ζωή τους, τους προοπτικές τους.

2. Η θετική αντιμετώπιση τους επιδημίας –με την στήριξη όλων τους- εμφανίζει αυτή την στιγμή την Κυβέρνηση να καρπώνεται την ανακούφιση και την αισιοδοξία των πολιτών.

Αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Γι’ αυτό και δυστυχώς μαζί με την αισιοδοξία, καταγράφεται τους μετρήσεις και η επάνοδος του φόβου και τους ανασφάλειας.

Η Οικονομία τους κινδυνεύει με ύφεση, οι επιχειρήσεις με λουκέτα, οι εργαζόμενοι με δυσμενείς αλλαγές ή το χειρότερο με ανεργία.

Απέναντι σε αυτά η Κυβέρνηση στέκεται χωρίς σχέδιο, χωρίς αντανακλαστικά, χωρίς πειστικές απαντήσεις.

Δείτε το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα.

Δεν πρόκειται για «μπαζούκας» τους διαφημίζει, αλλά για «πιστολάκι».

Το οποίο τους πυροβολεί και τον κόσμο τους εργασίας.

Γιατί αυτή είναι η δεξιά. Αυτή είναι η αντίληψη τους.

  • Βρίσκει την ευκαιρία στην κρίση για να εφαρμόσει το δόγμα «μισή δουλειά, με μισό μισθό» για τους εργαζόμενους.
  • Αφήνει ακάλυπτους τους άνεργους, που μέσα σε συνθήκες κρίσης δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
  • Ελαχιστοποιεί τους παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνοντας τους έρμαια των απαιτήσεων των Τραπεζών.
  • Αδιαφορεί πλήρως για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
  • Περιορίζει την στήριξη τους τους τον Τουρισμό, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Ακόμη και το αναγκαίο ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, είναι πολύ πίσω από τους ανάγκες.

Στόχος δικός τους δεν ήταν και δεν είναι να κάνουμε αντιπολίτευση επί ερειπίων. Δεν επιχειρούμε ποτέ να εκμεταλλευτούμε τον φόβο, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα.

Τους ενδιαφέρει η χώρα να πηγαίνει μπροστά, να ανταποκρίνεται τους ανάγκες των πολιτών τους.

Γι’ αυτό και προτείνουμε ΕΓΚΑΙΡΑ ένα ολοκληρωμένο, στοχευμένο, ρεαλιστικό Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, άμεσων παρεμβάσεων.

Για να μείνει Ζωντανή η Οικονομία, Όρθια η Κοινωνία.

Για να έχουμε την δυνατότητα όλοι μαζί, αισιόδοξοι, με ψηλά το κεφάλι να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Δείτε προσεκτικά και αξιοποιείστε τόσο το αναλυτικό ενδιάμεσο Πρόγραμμα τους, όσο και το αναλυτικό σημερινό σημείωμα για την κριτική τους στα Κυβερνητικά μέτρα.

3. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε μια αναφορά που είχα κάνει πριν λίγες ημέρες.

Προειδοποιήσαμε. Για τα σαφή σημάδια αλαζονείας και αυταρχισμού που καθορίζουν όλο και πιο πολύ την πολιτική τους Κυβέρνησης.

Τους αποδείχθηκε τους χειρισμούς με τα voucher, με το πελατειακό κράτος που οικοδομεί ακόμη και στο Μεταναστευτικό, με την εύνοια μόνο τους λίγους και ισχυρούς στον Περιβαλλοντικό Νόμο, με την παντελή έλλειψη διαλόγου και τους παλινωδίες στο ευαίσθητο θέμα τους Παιδείας.

Ακόμη και τον νομοθετικό διάλογο για τον κατώτερο μισθό, τον κατήργησαν με ΠΝΠ.

Αλλά και από την άλλη πλευρά προσέξτε την ρητορική και τους ακτιβισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, το ΤΟΥΣ παντού ακόμη και στην Marfin, την επιστροφή πολλών στελεχών στην ατελέσφορη λογική του 2011.

Προειδοποιήσαμε. Γιατί θα είναι δραματικό να κυριαρχήσουν αύριο η πόλωση και ο διχασμός. Γιατί τους είναι οι απαιτήσεις τους περιόδου τους. Βιώνουμε ήδη ύφεση, ο κίνδυνος τους μαζικής ανεργίας είναι antePortas.

Σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος, η συνεννόηση, η στάση ευθύνης.

Και θα κάνουν μεγάλο λάθος όσοι εκλάβουν την ικανοποίηση για την προστασία τους δημόσιας υγείας, ως λευκή επιταγή στήριξης σε τέτοια φαινόμενα και σε πολιτικές που εντείνουν παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Έχω πει και επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν τους φοβίζουν οι απειλές του Μαξίμου για εκλογές.

Αλλά θα είναι τυχοδιωκτισμός και πρόκληση να σκέφτεται κανείς εκλογές εν μέσω κρίσης, και προβλημάτων, εκλογές με γάντια, μάσκες, αποστάσεις και τους ευπαθείς ομάδες στο σπίτι.

Σε αυτό εμείς επιμένουμε. Και με τους επεξεργασμένες προτάσεις τους με ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ με τους φορείς τους παραγωγής και τους κοινωνίας, προβάλλουμε τους αναγκαίες προοδευτικές λύσεις.

4. Με την κρίση τους πανδημίας υπήρξε και μια ύφεση στα Ελληνοτουρκικά. Μπορεί να οφείλεται και στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Καλή είναι η νηνεμία, αλλά θα κάνουμε λάθος αν παρασυρόμαστε και εφησυχάζουμε.

Μόλις προχθές η Τουρκία προκάλεσε και πάλι. Όχι μόνο δεν σκέφτηκε να ζητήσει μια συγγνώμη για την Γενοκτονία των Ποντίων (και των Αρμενίων), αλλά δηλώνουν προκλητικά ότι είναι μια ευτυχισμένη μέρα γι’ τους.

Ταυτόχρονα οι προκλητικές υπερπτήσεις συνεχίζονται, τους και οι παραβιάσεις στα χωρικά τους ύδατα.

Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση. Το επισημαίνουμε και πάλι.

Και αρραγές εθνικό μέτωπο. Κάτι που δείχνει δυστυχώς να αγνοεί η Κυβέρνηση.

5. Στα Ευρωπαϊκά Ζητήματα έχουμε μια κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη.

Η Γαλλογερμανική πρόταση κινείται στην κατεύθυνση που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει. Να πάρει το Ταμείο Ανασυγκρότησης σάρκα και οστά.

Με νέο χρήμα, καινοτόμα εργαλεία, μεταβιβάσεις και όχι δάνεια, χωρίς μνημόνια και δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Πρόκειται για συμβιβασμό. Αναμφίβολα. Εξ’ άλλου το ύψος τους πρότασης-500 δις ευρώ- είναι το 1/3 των αρχικών υπολογισμών για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συνεπειών τους κρίσης.

Γι’ αυτό και δεν μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις, ούτε και να αποδυναμωθούν αυτές οι προτάσεις από συντηρητικές και αντιδραστικές αντιλήψεις.

Και η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επί τέλους να εγκαταλείψει την τακτική τους «αιδήμονος σιγής» και να διαδραματίσει ρόλο, να πιέσει επί τέλους ιδιαίτερα όταν η χώρα τους κινδυνεύει με μεγάλη ύφεση και ανεργία.

Θέλω με την ευκαιρία να επισημάνω 3 νέα σημαντικά ζητήματα-προτάσεις, που θέτουμε τόσο τους τα Σοσιαλιστικά Κόμματα τους Ευρώπης, όσο και τους την Κυβέρνηση και τους πολιτικές δυνάμεις τους χώρας.

I. Οι πόροι του Ταμείου Ανασυγκρότησης-όταν αυτό λειτουργήσει τους ελπίζουμε-είναι η μεγάλη ευκαιρία, για να δημιουργηθεί ένα νέο, βιώσιμο, σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο στην χώρα.

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καλύψει ούτε τρύπες του Προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των Υπουργών.

Η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, προτείνουμε να γίνει από ειδική Ανεξάρτητη «Μονάδα», που θα στελεχωθεί μετά από δημόσια προκήρυξη από ανθρώπους με γνώση, εμπειρία και καταξίωση. Ως εγγύηση για την ορθή αξιοποίηση τους.

Και ο σχεδιασμός τους για την αξιοποίηση των πόρων να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με την συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων.

II. Από τα νέα Προγράμματα τους Ε.Ε. δεν πρέπει να ενισχυθεί καμία επιχείρηση που έχει έδρα τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους».

Αντίθετα είναι ώρα να καθιερωθεί στην Ε.Ε. ένα ελάχιστο πραγματικό επίπεδο φορολογίας στην ψηφιακή οικονομία και μια κοινή φορολογική βάση για τους επιχειρήσεις.

III. Είναι αδιανόητο μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν «ενισχυθεί» από τους χώρες τους (με έγκριση τους Ε.Ε.) να σχεδιάζουν επιθετικές εξαγορές- έναντι πινακίου φακής-έναντι αντίστοιχων επιχειρήσεων των μικρότερων χωρών.

Αντίθετα θα πρέπει η ενίσχυση τους μεγάλες επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη -όταν είναι απολύτως αναγκαία- να δίδεται με αντάλλαγμα μετοχές τους. Ώστε να εξασφαλίζεται ότι όταν αυτές συνέλθουν από την κρίση, το Δημόσιο-οι φορολογούμενοι-θα πάρει πίσω τα χρήματά του.

6. Α) Το Κίνημα Αλλαγής είναι μια γνήσια προοδευτική δύναμη.

Δύναμη υπεύθυνη, ανανεωμένη, με κοινωνική ατζέντα, γνήσια πατριωτική, σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά σε μια άλλη Ευρώπη.

Οι συντηρητικές πολιτικές όπου και αν αυτές εκφράζονται είναι ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ μας. Και ο λόγος μας απέναντι σε αυτές πρέπει να είναι σύγχρονος, καινοτόμος, οι προτάσεις μας τεκμηριωμένες, και στην πρώτη γραμμή το ενδιαφέρον μας για τους πολλούς, αυτούς που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομία και της Κοινωνίας.

Β) Η αντιπολίτευση μας συνεχίζεται μέσα και έξω από την Βουλή.

Υπεύθυνα, δυναμικά, προγραμματικά.

Επισημαίνω τα θετικά αποτελέσματα που έχει η συνεργασία σας με τους Βουλευτές μας, που καλύπτουν το χώρο της ευθύνης σας.

Συνεχίστε και όχι μόνο στα Νομοσχέδια.

Ελάτε σε επαφή με όλους τους φορείς του χώρου, επεξεργαστείτε τα θέματα που ανακύπτουν, συμβάλλετε και να έρθουν στη Βουλή, αλλά και να αναδειχθούν οι εναλλακτικές λύσεις μας.

Γ) Έχουμε μπροστά μας την διαμόρφωση του νέου ολοκληρωμένου σχεδίου μας για την χώρα και την Κοινωνία.

Το Πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής.

Που πρέπει να έχει προτεραιότητα την μείωση των ανισοτήτων, όχι τα κέρδη για τις ελίτ.

Με ένα νέο μοντέλο παραγωγής που φέρνει επενδύσεις και δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης.

Πρόγραμμα που βασίζεται σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία.

Η διαμόρφωση του είναι ένα κεντρικό καθήκον στην πορεία προς την Συνδιάσκεψη μας, που θα γίνει τον φθινόπωρο.

Δ) Η Συνδιάσκεψη μας δεν μπορεί όμως να έχει τα κλασσικά χαρακτηριστικά.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για μια βαθειά ανανέωση και ποιοτική ενίσχυση του στελεχιακού μας δυναμικού.

Ανοιγόμαστε σε ικανά στελέχη του χώρου που δεν αξιοποιούνται επαρκώς και αναθέτουμε ρόλους.

Φέρνουμε πιο κοντά μας καταξιωμένα στελέχη ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, ειδικούς, στελέχη επιμελητηρίων, κοινωνικών κινημάτων.

Δίνουμε βήμα σε ανθρώπους του ευρύτερου χώρου μας, που σηματοδοτούν ένα ποιοτικό άνοιγμα.

Δίνουμε ρόλους σε νέα παιδιά με φρέσκες ιδέες, που δεν μετέχουν στα κεντρικά μας όργανα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Είμαι βέβαιη ότι η διαδικασία της Συνδιάσκεψης θα είναι μια σημαντική, αναγεννητική πορεία για τον χώρο μας.

Θα δώσει το νέο προοδευτικό στίγμα μας.

Θα συμβάλλει στο να συσπειρωθούν γύρω μας όλες οι ενεργές, δημιουργικές, προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Φώφη Γεννηματά: Εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ...

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: