Αρχική > φιλοσοφία > Κάθε ημέρα, μια άλλη ημέρα!

Κάθε ημέρα, μια άλλη ημέρα!

dappledwithshadow:Maurice de Vlaminck

Maurice de Vlaminck

Του Νίκου Τσούλια

     Έχουμε άποψη για τη ζωή και για τον εαυτό μας; Αναζητούμε και αγωνιζόμαστε για κάποιο συγκροτημένο και φιλόδοξο σκοπό; Δίνουμε γεύση και αξία στη ροή του χρόνου; Νιώθουμε υποκείμενα του προσωπικού μας κόσμου ή απλώς περνάμε τη ζωή μας μέσα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται εν πολλοίς έξω απ’ εμάς;

      Πολλά ερωτήματα μπορούν να τεθούν ως προς τη νοηματοδότηση της ζωής μας και δεν είναι καθόλου θεωρητικά και γενικά ή επινοημένα και αόριστα ερωτήματα. Αντίθετα πρόκειται για ζητήματα που κρύβουν τη δυνατότητά μας ή όχι στο να γευόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο την ίδια την πραγματικότητα. Και εξηγώ ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα. Έχουμε διαμορφωμένη μια στάση απέναντι στο περιεχόμενο της κάθε ημέρας μας;

     Θεωρώ ότι ο άνθρωπος δεν έχει κάποια πολιτική απέναντι στην καθημερινή ζωή του. Κάθε ημέρα του πνίγεται στην ανούσια επαναληψιμότητα και δίνουμε νόημα και αξία μόνο στις διακριτές ημέρες, σε εκείνες τις ημέρες που συνδέονται με κάποια μεγάλα γενικά γεγονότα ή που έχουν κάποιο αποφασιστικό χαρακτήρα για την προσωπική του ζωή π.χ. η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, η πρόσληψή μας σε μια φιλόδοξη εργασία κλπ. Αλλά αυτές οι ημέρες είναι περιορισμένες.

     Μπορούμε να προσπερνάμε όλες τις άλλες ημέρες σαν να μην έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στη ζωή μας; Μπορούμε να θεωρούμε ότι όλες οι ημέρες είναι ίδιες και να τις ισοπεδώνουμε και την ίδια στιγμή με αυτή τη στάση μας να νιώθουμε την ανουσιότητα της ζωής μας; Καμιά ημέρα δεν είναι ίδια με την άλλη, αντικειμενικά και υποκειμενικά εξεταζόμενες˙ εμείς τις εξισώνουμε μέσα από την όμοια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητά μας. Φωλιάζουμε στα ίδια γεγονότα που ούτως ή άλλως θα συμβούν, χωρίς να δημιουργούμε τα απόλυτα δικά μας, τα αυθεντικά γεγονότα που θα κάνουν την κάθε ημέρα ξεχωριστή.

     Ο χρόνος δεν είναι ενιαίος, δεν κυλάει το ίδιο κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το ίδιο είναι και οι ημέρες. Δεν ξεχωρίζουν μόνο με βάση την ονομασία τους στο ημερολόγιο. Κάθε ημέρα είναι τόσο διαφορετική από τις άλλες όσο και κάθε άνθρωπος από όλους τους άλλους. Αν δεν μπορούμε να δούμε και να δημιουργήσουμε την ιδιαιτερότητα της κάθε ημέρας, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε άποψη για τη ζωή, ότι απλώς περνάμε τον καιρό μας… Κακώς εστιάζει η όλη αγωνία μας με το χρόνο μόνο στο πώς θα ζήσουμε περισσότερα χρόνια παρακάμπτοντας το ισοδύναμό του, την ποιότητα της ζωής και κυρίως την εκφραστικότητα και τη δημιουργικότητα του εαυτού μας.

     Η σχέση μας με τον χρόνο δεν είναι γενική και αόριστη. Ο χρόνος δεν είναι δεδομένος, δεν μας έχει διατεθεί για να κατασπαταλιέται μέσα από την ανουσιότητα. Η διαχείριση του χρόνου δεν αφορά μόνο την μακροκλίμακα της ζωής. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις μεγάλες μεταβολές στο σκηνικό της ζωής μας, που αφορούν την επαγγελματική μας εξέλιξη ή τη δημιουργία οικογένειας ή τη συνταξιοδότηση ή τα γεράματα κλπ.

     Μερικά γεγονότα μάλιστα απ’ αυτά θα συμβούν ούτως ή άλλως σε έναν βαθμό και έξω από τη δική μας δυναμική. Οι μεγάλες καμπές στην ιστορία της ζωής μας – που έχουν τον απόλυτα δικό μας χρωματισμό – προέρχονται αδιόρατα από τον αγώνα μας και την προσπάθειά μας καθ’ όλες τις ημέρες της ζωής μας και δεν είναι πρωτίστως προϊόντα μετάλλαξης αλλά απόρροια του δικού μας καθημερινού αγώνα.

     Έχει ειπωθεί ότι για να δώσουμε την πραγματική αξία στην ημέρα, στην κάθε ημέρα, θα πρέπει να τη βλέπουμε σαν να είναι η τελευταία ημέρα της ζωής μας. Και αυτό σημαίνει ότι αξιολογούμε τα σημαντικά δρώμενα από τα ασήμαντα, τα συμβάντα που γεμίζουν την ψυχή μας από εκείνα που περνούν απαρατήρητα και απλώς συνεργούν στην κατανάλωση του χρόνου μας και της ζωής μας.

      Η μεγάλη πρόκληση στο να δίνουμε το προσωπικό μας άρωμα και να επιβεβαιώνουμε την ιδιαιτερότητα της κάθε ημέρας μας δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Απλές και άπειρες ενέργειές μας μπορούν να κάνουν την κάθε ημέρα μοναδική και ανεπανάληπτη. Μπορεί και μια ίδια και επαναλαμβανόμενη ενέργεια να έχει μοναδικότητα, αρκεί να ανακαλύπτουμε το ξεχωριστό περιεχόμενο της και να το δωρίζουμε στον εαυτό μας. Για παράδειγμα, το διάβασμα ως ενέργεια και δραστηριότητα είναι σταθερή.

     Αλλά τη μια ημέρα (ή μερικές ημέρες) μπορείς να συνομιλήσεις με τον Αριστοτέλη, την άλλη με τον Παπαδιαμάντη ή με τον Όμηρο κλπ και έτσι κάθε ημέρα έχει διαφορετικό άρωμα. Αλλά πόσες και πόσες διαφορετικές ενέργειες δεν μπορούμε να αναπτύξουμε και έτσι κάθε ημέρα να έχει – εκτός των σταθερών και κοινών με τις άλλες ημέρες στοιχείων της – ένα απόλυτα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, που να την κάνει απόλυτα διακριτή και φοβερά όμορφη εξ αυτής της μοναδικότητάς της;

Hotel Lobby by Elmer Bishoff

Hotel Lobby by Elmer Bishoff

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: