Αρχική > πολιτική, κοινωνία > Πρωτομαγιά, το σύμβολο του εργατικού κινήματος

Πρωτομαγιά, το σύμβολο του εργατικού κινήματος

 

Να γιατί γιορτάζουμε την εργατική πρωτομαγιά. Ο απαγχονισμός 4  συνδικαλιστών μετά από στημένη δίκη. Οι απεργοσπάστες και η επέμβαση της αστ

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     1η Μαΐου 1886 και τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις για 8ωρη εργασία, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ανθρώπινη ζωή. Η συλλογική δράση, η οργάνωση των εργατών και των εργαζόμενων, το συνδικαλιστικό κίνημα γεννιούνται με ορμή για να αλλάξουν την κοινωνία, για να γράψουν ιστορία, τη δική τους ιστορία.

     Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς γίνεται το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Έκτοτε οι αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και στον κόσμο θα διαμορφώνουν την αποφασιστικότητα των λαών για χειραφέτηση, για σοσιαλιστική κοινωνία.

     Η συλλογική δράση γίνεται αναβαθμός για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου, για πολίτη αγωνιστή, για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη, για ισότητα, για προοδευτικές αλλαγές. Η Παιδεία, η μόρφωση, ο πολιτισμός για όλους τους νέους και τους πολίτες είναι σηματωροί για την κεντροαριστερά, για το εκπαιδευτικό κίνημα, για δημοκρατική πολιτική.

      Οι σύγχρονες εξελίξεις και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού δεν αφήνουν περιθώριο για νοοτροπίες ιδιώτευσης και παραίτησης. Η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες είναι Νόημα ζωής, ομορφιά του ανθρώπου!

  

Πρωτομαγιά - Αναμνήσεις από το παλιό αναγνωστικό του δημοτικού ...

image

 

 

 

 

image

 

 

 

Η παγκόσμια εργατική πρωτομαγιά από το 1886 μέχρι σήμερα | Σ.Υ.Τ.Α.

 

Εργατική Πρωτομαγιά: Ιστορική αναδρομή | Pontos News

 

Εργατική Πρωτομαγιά: Σικάγο 1886 – Αθήνα 1893 - Θεσσαλονίκη 1936 ...

https://www.youtube.com/watch?v=LXmNN37v634&feature=share&fbclid=IwAR04G_OjtrVETUPaMeaA0ZDBSAIWPDUrlITlbZYduKOXXYncOZHoGsE9WR4

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: